Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Măcar de-ar fi doar mincinoşi

Am mai spus-o: parcă ne-am obişnuit cu ideea că, prin definiţie, politicienii sunt mincinoşi. Mai ales cei români. Aşa ajung la guvernare în general partidele: prin minciuni, prin promisiuni neonorate, prin manipulare. Da, este trist că mulţi dintre votanţi nu pot deosebi minciuna de adevăr, hoţia de cinste, onestitatea de ipocrizie, dar aceasta e situaţia. Să spunem, de exemplu, că degeaba te lauzi tu, PSD, cu ministrul Daea (care pare a fi un fel de bufon involuntar al guvernului) şi cu reuşita lui în privinţa plăţii subvenţiilor pentru agricultori, când, de fapt, meritul este al fostului guvern, care a pregătit din timp softul necesar (ceea ce nu făcuse guvernul Ponta) şi care începuse deja efectuarea plăţilor încă din decembrie. Dar, cum spuneam, mulţi  nu pot distinge adevărul de minciună. Dar prostia, pe asta o puteţi distinge?

Pentru că, parcă niciodată prostia nu a venit la pachet cu minciuna în politică, aşa cum se întâmplă acum. Să începem cu un anume viceprimar PSD de Bucureşti, care vrea să cumpere un soft ce ar prezice producerea unui cutremur cu 4 ore înainte! El chiar crede că există un astfel de soft, pe care nu-l au nici măcar japonezii. De fapt, chiar nu există un asemenea soft, aşa cum nici dacii nu au construit piramide şi nici tuneluri pe sub Bucegi. Dar deh, mulţi cred în continuare toate cele trei variante. Şi politicieni, şi alegători.

Să o luăm, tot ca exemplu, pe Olguţa Vasilescu, ajunsă, din fata de casă a lui Vadim, ditamai ministru al Muncii în guvernul PSDragnea şi care vorbeşte despre creşterea salariilor. „Până la pragul de 4.000 lei, salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari” – este declaraţia ministresei. În primul rând, să spunem că este vorba despre salariile bugetarilor – nici nu bănuiam ce salarii mari au bugetarii! În al doilea rând, dacă s-ar majora salariile conform regulilor Olguţei, ar însemna că bugetarii care au acum salarii de 3.999 de lei să ajungă să câştige mai mult decât cei care au acum „doar” 4.001 lei sau chiar decât cei care au salarii de 7.000 de lei. Dar de unde atâta bănet la Ministerul Muncii? De nicăieri, pentru că nu există aceşti bani – nici în buget, nici altundeva. Ca simplu alegător, ai putea să te întrebi: ce guvern n-ar vrea să dubleze/tripleze salariile tuturor şi să câştige alegerile, dacă ar exista banii necesari? De ce n-ar fi dublat salariile fostul guvern, ca să rămână liniştit la putere? Pentru că nu există banii, logic!

Şi apropo, să înţeleg că, după eventuala punerea în aplicare a măsurilor Olguţei, cel mai prost bugetar posibil va câştiga minim 2.500 de lei (aproape dublul actualului minim pe economie)? Păi, să ne facem toţi bugetari, că ne ţine PSD-ul cu banii lor de-acasă, pentru că sectorul privat, care susţine de fapt întreg sistemul bugetar plus pensionarii, în mod cert nu va avea cum. Şi nu, n-are PSD vreo formulă magică prin care să producă aceşti bani, aşa cum – şi subliniez – nici dacii nu au construit piramide şi tuneluri sub munţi.
Categorie articol: 

Comentarii