Mergi la conţinutul principal

"Mă număr printre dascălii norocoşi, care au parte şi de întâlniri cu oameni excepţionali"

M-a impresionat în mod deosebit mândria cu care a vorbit despre elevii dumneaei, foşti şi actuali: "Am avut privilegiul de a avea elevi geniali, despre care aţi auzit ori veţi auzi în viitor. Am avut şi am elevi minunaţi, nişte copii speciali, de care te îndrăgosteşti definitiv. Deşi nu pot extinde aceste aprecieri asupra întregii generaţii, eu mă număr printre dascălii norocoşi, care au parte şi de întâlniri cu asemenea oameni excepţionali".

Nume: Carmen Florentina Pîrlog
Data naşterii: 06.07.1964
Studii: Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Geografie-Limba
germană, 1988
Limbi străine: germana, engleza, franceza
Instituţia în care predă: Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", Brăila
Discipline predate: limba germană şi geografie
Nivelul şcolar la care predă: gimnazial şi liceal
Citatul preferat: "Nu absenţa constrângerii te face liber, ci prezenţa ei. Libertatea stă în înlăturarea frânghiilor care te leagă, nu în gesturile pe care le faci după aceea" (Ion Vianu)
Cartea preferată: "Fotografie de grup cu o doamnă" de Heinrich Böll
Scriitori români preferaţi: Mircea Eliade, Octavian Paler, Herta Müller
Scriitor străin preferat: Thomas Mann
Poet preferat: Rainer Maria Rilke
Trei calităţi: "Sunt un om onest faţă de ceilalţi şi faţă de mine, am principii pe care nu le schimb în funcţie de conjunctură, sunt perseverentă şi exigentă".
Trei defecte: "Îmi propun multe, mă încarc cu probleme - de multe ori şi cu ale altora -, apoi mă simt stresată de lipsa timpului liber.
Un cuvânt definitoriu: Evoluţie. "Să încheiem fiecare zi mai înţelepţi!"
Un lucru de care nu s-ar putea lipsi nicicând: "Calculatorul, pur şi simplu nu îmi pot imagina existenţa fără computer şi fără internet, în absenţa lor cred că m-aş simţi exilată în Evul Mediu.


- Ce v-a determinat să deveniţi profesor?
- Bucuria de a împărtăşi. În orice caz, aş fi ales în exclusivitate o profesie care presupune lucrul cu oamenii. Iar copiii sunt tot ce avem mai scump. Faptul că reuşim, ca profesori, să contribuim la devenirea elevilor noştri, că devenim o reprezentare în sufletul copiilor este cea mai mare satisfacţie pe care o poate da o profesie.
- Dacă nu aţi fi fost profesor, ce altă profesie aţi fi ales?
- Depinde de momentul când aş fi făcut această alegere, dacă aş fi acum în situaţia de a-mi alege profesia, aş oscila între cea de psihoterapeut şi cea de specialist în advertising.
- Dacă ar fi să alegeţi între teatru şi film, pentru care aţi opta?
- Nu aş alege. Mi-aş programa viaţa astfel încât să mă pot bucura de amândouă. Multe filme sunt adevărate capodopere, nu aş vrea să pierd un film de calibru, iar teatrul este viaţă, în cel mai profund sens al cuvântului. Viaţa nu se ratează!
- Ce film v-a impresionat şi v-a motivat cel mai mult?
- Sunt multe filme care m-au fascinat: "Vieţile altora", "Discursul regelui".... îmi plac filmele care ies din şablonul obişnuit, care transmit o poveste emoţionantă, adevărată sau inspirată din realitate.
- Actorul pe care îl consideraţi un potenţial model de înzestrare artistică?
- Dintre actorii români, Toma Caragiu, un adevărat titan, Radu Beligan, Irina Petrescu, din generaţia tânără, Bogdan Dumitrache.
- Care ar fi hobby-urile dumneavoastră?
- Sunt îndrăgostită de munte: urc în fiecare vară pe câte un munte, fac fotografii, îmi păstrez cu pedanterie de arhivist amintirile, citesc şi ascult muzică (mai multe genuri, de preferinţă genul clasic).
- În ce mod preferaţi să vă petreceţi timpul liber?
- Cel mai mult îmi place să fiu în compania prietenilor, dar uneori simt şi nevoia de a mă izola şi a petrece clipe de linişte în intimitatea căminului meu.
- Aţi schimba ceva la propria persoană?
- Cu fiecare clipă schimb ceva la propria persoană, în sensul fizic, moral şi intelectual.
- Care este cea mai frumoasă amintire din adolescenţă?
- Sunt mai multe: senzaţia de fluturi în stomac pe care am simţit-o când m-am îndrăgostit pentru prima oară, bucuria pe care am simţit-o dăruind sorei mele un cadou special, imaginea unui uriaş buchet de gladiole pe care le-am primit odată cu vestea admiterii la facultate.
- Dacă aţi putea alege unde să locuiţi, locul pentru care aţi opta este...
- Spaţiul citadin germanofon sau anglo-saxon.
- Aveţi o dorinţă încă neîmplinită, pe care ne-o puteţi dezvălui?
- Numai una? Îmi doresc să mă bucur de o sănătate solidă pentru a trăi peste ani o senectute uşoară şi înţeleaptă. Dacă între timp aş reuşi să scriu câteva cărţi, cred că aş fi destul de mulţumită.
- Dacă vi s-ar oferi ocazia să plecaţi în străinătate, să predaţi acolo, răspunsul dumneavoastră care ar fi?
- Da, fără niciun fel de ezitare, deoarece aş învăţa enorm, interculturalitatea reprezintă o provocare intelectuală de nerefuzat. Sunt adaptabilă, vorbesc foarte bine câteva limbi de circulaţie internaţională şi îmi asum responsabilitatea opţiunilor.
- Ce credeţi despre elevii din România, din generaţiile prezente?
- Ca profesoară am avut privilegiul de a avea elevi geniali, despre care aţi auzit ori veţi auzi în viitor. Există câteva nume de foşti elevi despre care afirm fără nicio rezervă că sunt excepţionali: Alexandra Nica, doctor în genetică al Universităţii din Cambridge, Smaranda Sandu, bursieră a Universităţii din Wellesley, pe care a ales-o din peste 10 facultăţi ce îi oferiseră loc de studiu, Cristina Rujan, în prezent studentă în Olanda. Şi mulţi alţii, pe care nu îi numesc, au fost ori sunt elevi minunaţi, nişte copii speciali, de care te îndrăgosteşti definitiv. Deşi nu pot extinde aceste aprecieri asupra întregii generaţii, eu mă număr printre dascălii norocoşi, care au parte şi de întâlniri cu asemenea oameni excepţionali.
- Care ar fi sfatul dumneavoastră pentru elevi?
- Să se dezvolte armonios pe toate planurile, să trăiască sănătos, să aloce timp pentru propria evoluţie, dar să fie şi alături de cei slabi din jurul lor, să-şi dezvolte sentimentele profund umane, să cunoască sentimentul compasiunii, să se autodescopere.
- În final, am vrea să ne spuneţi un lucru pe care puţină lume îl ştie despre dumneavoastră...
- Sunt iremediabil fascinată de jocurile de puzzle.

Ce spun elevii...

Flavia-Cristiana Lungu, clasa a XII-a, Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu": "În opinia mea, doamna profesoară Pîrlog se potriveşte perfect modelului profesorului ideal, fiind în acelaşi timp riguroasă şi exigentă, dar şi înţelegătoare şi apropiată de elevii dumneai. Sub îndrumarea dumneai am învăţat atât limba germană, cât şi multe informaţii legate de ţările germanice prin exerciţii, proiecte şi jocuri educative. De asemenea, pot spune că doamna profesoară mi-a declanşat pasiunea pentru această materie, motiv pentru care am participat de trei ori la Olimpiada Naţională, la un curs de vară în Austria şi am obţinut cu succes un certificat de limbă de la Institutul Goethe. După cum se poate observa şi din rezultatele obţinute de către elevii dumneai, cariera doamnei Pîrlog este încununată de succese şi plină de elevi recunoscători. Dacă doriţi să faceţi performanţă în cunoaşterea limbii germane, sfatul meu personal este să o căutaţi pe doamna profesoară Carmen Pîrlog".
Teodora Pascu, clasa a XII-a, Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu": "O cunosc pe doamna profesoară Pîrlog de aproximativ 10 ani - perioadă în care am învăţat constant că pentru a atinge un ţel în viaţă e nevoie de multă muncă, ambiţie şi onestitate faţă de propria persoană. De asemenea, prin modul de predare, dumneaei mi-a oferit cunostinţe vaste de limbă şi cultură germană şi m-a determinat să perseverez într-un domeniu pe care puţini elevi au şansa să îl descopere. Totodată, consider că dumneaei a contribuit enorm la reuşitele mele ca elev; doresc astfel să îi mulţumesc pentru ajutorul şi susţinerea acordate de-a lungul anilor şi de fiecare dată la fazele naţionale ale olimpiadei de limba germană. Perseverenţa, implicarea în evoluţia fiecărui elev, ambiţia şi succesul sunt termeni care o definesc pe doamna profesoară Pîrlog".
Maria Roxana Ribiţa, clasa a X-a, Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu": "Până anul trecut, limba germană mi se părea o trecere tot mai dificilă de la iniţierea curioasă şi amuzantă la materia grea şi încărcată de reguli. Exigentă cu dumneaei însăşi înainte să pretindă exigenţe, cu o ordine şi precizie nemţească a ideilor, doamna profesoară m-a făcut să pot spune, după un an petrecut împreună, că limba lui Goethe e logică, elegantă şi incitantă. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru noi şi pentru devotamentul faţă de materia pe care o predă!".
Camelia Dumitrache, clasa a X-a C, Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu": "Doamna profesoară Carmen Pîrlog m-a făcut să nu regret decizia de a studia limba germană. Orele sunt foarte bine structurate, iar implicarea de care a dat dovadă atât la clasă, cât şi din punct de vedere al proiectelor extraşcolare demonstrează încă o dată faptul că alegerea dânsei de a preda nu este doar o meserie, ci atinge deja sfera vocaţiei. Nu îmi mai rămâne altceva de spus decât că dăruirea şi profesionalismul sunt la ordinea zilei".
Mihai Maria-Carmen, clasa a XI-a C, Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu": "În primul rând, doamna Pîrlog este o profesoară care îşi dă interesul pentru elevi, încearcă să îi facă să înţeleagă cât mai bine obiectul pe care îl predă. Cu toate că este exigentă şi notele nu sunt dintre cele mai mari, suntem conştienţi că dumneai doreşte doar să ne ambiţioneze să învăţăm, pentru că ne va folosi foarte mult limba germană. O văd ca fiind o persoană ambiţioasă, cu multe aşteptări, atât de la dumneai, cât şi de la noi. Este foarte drăguţă şi are acel ceva care te face să respecţi un profesor şi să îl apreciezi, să ţii la el."

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro