Mergi la conţinutul principal

Luptă permanentă cu țânțarii în Brăila

* Parcul Monument, Grădina Mare și Faleza Dunării sunt străbătute în fiecare seară de echipele SUPAGL * în restul municipiului a fost demarată, săptămâna trecută, cea de-a patra mare etapă (terestră) a luptei cu țânțarii care s-au înmulțit peste măsură și au invadat orașul * potrivit directorului SUPAGL, Dumitru Munteanu, au fost folosite toate substanțele avizate pentru dezinsecția terestră, mai puțin Vectobac

 

Război total roiurilor de țânțari care au invadat Brăila, profitând din plin de ploile din ultima perioadă, de umezeala care persistă și de bălțile și lacurile pline ochi în care larvele acestor paraziți periculoși se dezvoltă cu repeziciune. În fiecare seară se fac acțiuni în locurile de promenadă, anunță

conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Minicipiului Brăila. Acest aspect nu este bine primit de toată lumea, unii brăileni reclamând faptul că la orele 20.00 - 21.00 încă mai este multă lume în parcuri, iar substanțele folosite ar putea fi dăunătoare. Alți brăileni consideră, însă, că enervanții țânțari trebuie combătuți cu orice mijloace.

Nu doar în parcuri s-au împrăștiat substanțele contra țânțarilor. Începând de weekendul trecut, mai precis de vineri, 23 iulie, trei echipe cu câte două instalații montate pe două autoutilitare aparținând au străbătut, de la ora 20.00, cartierele orașului, împrăștiind substanțe biocide (așa-numita "ceață caldă" și "ceață rece") prin toate ungherele, cu precădere asupra spațiilor verzi și arbuștilor unde se ascund roiurile de țânțari. Cea de-a patra mare etapă terestră de dezinsecție, menită să le vină de hac țânțarilor maturi, a fost programată să se încheie marți, 27 iulie, fiind vizate străzile și bulevardele orașului, precum și parcurile.

"În total, anul acesta vor fi 5-6 etape terestre de dezinsecție. Ploile, umezeala, bălțile și lacurile cu apă din vecinătatea orașului favorizează înmulțirea țânțarilor, astfel că, dacă va fi nevoie, vom face dezinsecție și între etape, cănd folosim așa-numita "ceață caldă". De asemenea, în fiecare seară, facem dezinsecție în marile parcuri ale orașului - Monument, Grădina Publică și Faleză, unde este mai multă vegetație. Folosim toate substanțele, mai puțin Vectobac, acestea fiind autorizate și folosite în toată țara", a precizat directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu.

Directorul SUPAGL a mai spus că mirosul acela deranjant care persistă după împrăștierea "ceței calde" este cauzat de faptul că substanțele folosite, cu efect imediat, sunt diluate cu motorină, astfel încât aburul respectiv să se disipeze cu rapiditate în vegetația care ascunde țânțari. Este și motivul pentru care unii locatari au privit cu reticență campaniile de dezinsecție inițiate de municipalitate. Mai puțin deranjantă, "ceața rece" este diluată cu apă, nu scoate atâta abur și nu miroase a motorină, rolul său fiind acela de a se așeza pe funze, cu remanență de 10-15 zile.

Lista biocidelor folosite de SUPAGL pentru etapa a IV-a de dezinsecție este următoarea: Midos Energy Forte (substanțe active și concentrații: Imidacloprid 24%, Deltamethrin 3,2%, Tetramethrin 0,1%); Biotrin Plus (substanțe active și concentrații: Deltamethrin 2,5%, Tetramethrin 1%); Microsin (substanțe active și concentrații: Cipermethrin 10%, Tetramethrin 2%, Oxid de butapiperonină 5%). K-othrine 84 EC (substanțe active și concentrații: Deltametrin 0,7%, Esbiotrin 0,7%, Oxid de butapiperonină 7%); Super Killer 25 EC (substanță activă și concentrație: Cipermetrin 25%); Ectocid P Forte (substanțe active și concentrații: Cipermetrin 4%, Permetrin 2%, Pralletrin 0,1%, Oxid de butapiperonină 5%).

La finele lunii iunie, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, anunța pe pagina sa de Facebook: "1. Sunt mulți țântari și, în fiecare noapte, timp de o lună, angajații primăriei vor da cu soluții împotriva tânțarilor în Brăila; 2. Cu avionul vom da toată săptămâna; 3. știu că unii brăileni vor fi deranjați, dar am decis să schimbăm orele și, de miercuri, se va da cu soluții de la ora 20:00, exact atunci când apar roiurile; 4. Soluțiile sunt autorizate de Ministerul Sănătății și incluse în Registrul Național al Soluțiilor Biocide; 5. La câți țânțari sunt în pădurile și bălțile de pe celălalt mal al Dunării, nu vom scăpa repede de ei, dar doar ploile ne mai pot opri".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro