Mergi la conţinutul principal

Lungul drum al integrarii

Cu toate ca pare greu de crezut, Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a avut relatii oficiale cu Comunitatile Europene. In 1974, in plina epoca comunista s-a semnat o intelegere prin care Romania a fost inclusa in sistemul general de preferinte al comunitatilor, sase ani mai tirziu semnindu-se un acord Romania-CEE privind produsele industriale.
Dupa caderea regimului comunist, Romania stabileste relatii diplomatice cu CEE, iar in 1991 semneaza un acord de comert si cooperare cu comunitatea europeana.

Dornici de integrare inca din 1995

In iunie 1995, 14 partide politice semnau la Snagov o Declaratie comuna prin care isi manifestau sprijinul pentru aderarea tarii la Uniunea Europeana. Aceasta declaratie, impreuna cu solicitarea de a deveni membru au fost trimise la Bruxelles in 22 iunie 1995. A trebuit sa treaca doi ani de zile pentru ca UE sa publice un punct de vedere oficial asupra acestei solicitari, Comisia dindu-si acordul pentru inceperea negocierilor in 1999.
Au urmat patru ani in care Romania a inchis, rind pe rind, cele 32 de capitole de negociere. Pe 17 decembrie 2004, Romania incheie, la summitul de la Bruxelles, negocierile de aderare, iar in 25 aprilie 2005, la Luxemburg este semnat Tratatul de aderare, ce specifica drept data a integrarii, 1 ianuarie 2007. Din pacate, tratatul continea si o clauza de salvgardare, care activata, ar amina aderarea Romaniei la Uniunea Europeana cu inca un an.
In acest moment tara noastra se afla in faza finala a procesului de integrare, mai fiind de depasit faza de ratificare a Tratatului de aderare.(Florina ILIE)

Tratatul de aderare

Tratatul de aderare este o intelegere oficiala intre Uniunea Europeana pe de o parte si Romania si Bulgaria pe de alta parte. Trebuie stiut ca Uniunea Europeana este o entitate care exista doar cu numele, ea neavind nici in acest moment baza juridica. De fapt, Romania adera la cele trei tratate ale comunitatilor europene, respectiv Tratatul CECO, Tratatul ce instituia Euratom si Tratatul CEE. Prin acest Tratat, Romania se obliga sa respecte legislatia comunitara (acquis-ul), un set de circa 30.000 de norme legislative.
Pentru ca tara noastra sa devina membru al UE este absolut necesar ca toate cele 25 de state membre ale Uniunii sa ratifice acest tratat. In cazul in care unul dintre parlamentele nationale ale statelor membre nu face acest lucru, data aderarii este aminata. In acest moment tratatul mai trebuie ratificat de parlamentele din Finlanda, Irlanda, Danemarca, Franta, Germania si Luxemburg.

Capitolele de negociere

Inainte de a adera la UE, fiecare stat candidat este obligat sa isi adapteze legislatia interna in asa fel incit sa poata "acapara" normele comunitare. In acest sens, fiecare stat candidat trebuie sa incheie mai multe capitole de negocieri, prin care se vizeaza in primul rind adaptarea acestuia la politicile de baza ale UE, respectiv libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a serviciilor, libera circulatie a capitalului, uniunea vamala, politica externa si de securitate comuna, Uniunea Economica si Monetara.

Raportul de tara. Confirmare sau dezamagire?

Pentru a putea analiza progresele facute de fiecare stat in parte in procesul de aliniere la normele comunitare, Comisia Europeana redacteaza anual un raport de evaluare, pe baza acestuia urmind sa fie luate decizii privind procesul de integrare europeana al statelor respective. Raportul de astazi este cu atit mai important cu cit se asteapta o decizie finala privind data integrarii definitive a Romaniei si Bulgariei.
Tara noastra a inceput sa fie monitorizata in 1998, an in care s-a dat publicitatii si primul raport de acest fel asupra progreselor facute de Romania in drumul sau spre integrarea europeana. Interesant este faptul ca in marea majoritate a rapoartelor publicate de atunci, Romaniei i se cere in mod special sa rezolve problema coruptiei, sa treaca la eliminarea influentelor din justitie si sa rezolve problemele din agricultura. De altfel si in raportul pe 2006 se asteapta ca principalele nemultumiri ale UE sa vizeze cam aceleasi domenii.
Situatia ar putea fi cu atit mai grava cu cit in mediile europene se estimeaza chiar o aminare a unei decizii definitive, in special datorita problemelor grave cu care tara noastra se confrunta in mai multe domenii si in special in ceea ce priveste accesarea fondurilor comunitare. In plus, europenii sunt nemultumiti si de situatia copiilor institutionalizati.
Cu toate acestea pina la publicarea raportului de tara nu putem sa facem decit speculatii si sa speram ca Uniunea Europeana va face din nou concesii tarii noastre in drumul sau spre obtinerea unei identitati europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro