Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Luna mai, marcată de proteste sociale

Un nou sezon de proteste sociale începe luni în România, cu acţiuni ale funcţionarilor publici, şi va continua pe tot parcursul lunii mai cu mitinguri, pichete şi greve generale ale angajaţilor din administraţia locală, fermierilor, crescătorilor de bovine şi profesorilor.
Federaţia funcţionarilor publici Columna, afiliată CNSLR Frăţia, va începe protestele de luni. În perioada 3-7 mai, câte 150 de funcţionari publici afiliaţi federaţiei vor picheta sediul guvernului, timp de două ore zilnic. Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de aplicarea legii unice de salarizare în sistemul bugetar. Protestatarii cer revenirea la veniturile de anul trecut şi respectarea contractelor colective de muncă.
Miercuri, pe 5 mai, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie va începe greva generală. Astfel, 50.000 de angajaţi din primării, consilii locale şi judeţene, dar şi din alte instituţii din subordinea acestora, vor întrerupe lucrul. şi în acest caz nemulţumirile sunt legate de efectele legii unice de salarizare - eliminarea unor sporuri şi neplata orelor suplimentare. În plus, funcţionarii publici se plâng şi de disponibilizările anunţate la stat.

Zilele următoare, Alianţa Sed Lex - care reprezintă mare parte din funcţionarii publici ai administraţiei centrale - va stabili dacă va intra în grevă generală alături de colegii din administraţia locală.

Nu doar bugetarii vor organiza proteste, Federaţia Agrostar anunţând că peste 4.000 de fermieri vor ieşi în stradă în 11 mai în Capitală dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu introduce în OUG 44/2008 un articol pentru exceptarea micilor producători de la înregistrarea la Registrul Comerţului pentru a vinde în pieţe. Fermierii care vor ieşi în stradă vor cere rezolvarea problemelor în agricultură, dar şi demisia ministrului Mihail Dumitru.

Si crescătorii de bovine şi-au anunţat, vineri, la Râşnov, intenţia de a declanşa proteste şi de a-şi aduce animalele în Piaţa Victoriei, în perioada 15-21 mai, dacă nu îşi vor primi subvenţiile naţionale şi pe cele provenite de la Uniunea Europeană.

Sindicaliştii Cartel Alfa vor să organizeze un marş în jurul Parlamentului în zilele în care legea unică a pensiilor va fi supusă votului din parlament, în prima jumătate la lunii mai, între 10 şi 15 mai. Sindicaliştii cer rezolvarea a trei probleme referitoare la legea pensiilor, legea salarizării unice şi salariul minim garantat.

Nemulţumiri sunt şi în rândul dascălilor, care ameninţă cu declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu sfârşitul lunii mai. În acest fel dascălii vor boicota sfârşitul anului şcolar, dacă vor pune în practică ameninţarea că nu vor încheia situaţia şcolară a elevilor. Pe lângă slariile mici, sindicaliştii din învâţământ se plang şi de Legea Educaţiei Naţionale, prin care se elimină titularizarea din sistem şi este trecută clasa a IX-a în ciclul gimnazial.
Categorie articol: 

Comentarii