Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

In luna ianuarie, "CET" va intra in incapacitate de plata

"CET" risca sa ajunga in incapacitate de plata in luna ianuarie. Este al doilea avertisment dat de consilierul judetean democrat Mario Da'Ros, cu privire la situatia de criza financiara catre care se indreapta societatea. Primul pronostic a fost dat in luna martie, si l-a costat pe Da'Ros functia de membru al Consiliului de Administratie, la "CET". Intrebat fiind daca exista riscul ca brailenii racordati la reteaua de termoficare sa nu mai aiba caldura, la un moment dat, in aceasta iarna, Da'Ros a dat un raspuns indirect. El sustine ca pierderea prognozata oficiala de 5 milioane de lei, la finele anului, ar putea fi chiar mai mare, iar problema va aparea cind unitatea nu va mai putea sa-si plateasca furnizorii de gaz, cind vor incepe sa curga facturile mari, pentru perioada de iarna: "Stiti prea bine ca bugetul de venituri si cheltuieli este facut mai optimist, ti-l faci tu, pentru tine. Daca se va ajunge la finele anului la cele 5 milioane de lei pierderi, care inseamna aproximativ 10% din cifra de afaceri a "CET", e foarte mult. Daca nu se intervine, parerea mea este ca in a doua luna de plata catre furnizorii de gaze va interveni imposibilitatea de plata. Asta ar insemna luna ianuarie".
Da'Ros este uimit insa de recentele declaratii ale directorului "CET", Ionel Patrascu, privind interesul societatii de a prelua administrarea asociatiilor de proprietari din municipiu, astfel incit sa nu mai existe atitea plingeri cu privire la activitatea administratorilor. Consilierul judetean nu intelege cum are societatea capacitatea de a se ocupa de atitea sute de asociatii: "Din declaratia directorului general am dedus ca “CET”, fara mare efort, ar putea sa preia administrarea asociatiilor de proprietari. Si atunci imi pun doua intrebari: neexistind un personal nou angajat, “CET”-ul poate face fata la 600 de asociatii de proprietari? Atunci inseamna ca ori nu au incarcare pentru angajatii de acum, ori s-au gindit ca preluindu-le pe acestea, “CET”-ul va detine un capital circulant, pe care firma il va folosi in interesul sau. Pentru ca altfel nu pot sa-mi explic cum cineva vrea sa-si incarce contabilitatea si sa-si asume atitea probleme cite sint in asociatiile de proprietari, fara sa existe un interes. Pe linga asta, ar avea si un mic profit, contravaloarea serviciului prestat catre asociatii".
De cealalta parte, directorul general al "CET", Ionel Patrascu, a subliniat ca nu se pune problema intrarii in incapacitate de plata a societatii. In argumentatia sa, sursa citata a invocat faptul ca, la acest moment, pentru cel mai mare furnizor al sau, cel de gaz metan, este cu plata la nivelul lunii iulie, o situatie fericita in comparatie cu alte companii. "Primaria s-a tinut de cuvint si a respectat graficul de esalonare privind plata subventiei pe care ne-o datoreaza. La inceputul acestei luni ne-a virat o noua transa de 10 miliarde de lei vechi, bani cu care societatea a achitat factura la gaz metan pe luna iunie. Mai avem luna iulie de achitat si putin din august pina cind s-a intrat in revizie tehnica. Ce exemplu mai elocvent de atit ar trebui sa dau pentru a fi clar faptul ca nu se pune problema sa ajungem in incapacitate de plata?", a punctat directorul "CET".
Categorie articol: 

Comentarii