Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ludovic Orban păstrează aceiași miniștri în guvernul de sacrificiu. Lista și programul, trimise azi Parlamentului

Premierul desemnat Ludovic Orban a prezentat luni, în ședința conducerii PNL, lista miniștrilor din Guvernul Orban 2 și programul de guvernare pe care, după aprobarea forului intern, le va trimite în Parlament pentru începerea procedurii de audiere și vot a noului cabinet. Noua formulă este una de sacrificiu și reprezintă următorul pas, după adoptarea moțiunii de cenzură, spre anticipate.

 

ACTUALIZARE ora 11:10. Biroul Executiv Național al PNL a aprobat în unanimitate noul program de guvernare și lista cabinetului Orban 2.

Surse guvernamentale au precizat pentru Digi24.ro că lista de miniștri nu a suferit nicio modificare față de varianta primului Guvern Orban. De altfel, premierul desemnat a precizat că a fost mulțumit de activitatea fiecărui ministru. 

Ludovic Orban a precizat de asemenea că minștrii propuși se vor prezenta la audieri, însă parlamentarii partidului se vor abține la vot în comisiile de specialitate. Guvernul nu va fi votat de liberali nici în plenul Parlamentului.

 

Programul de guvernare a suferit mai multe modificări. Au fost eliminate din programul guvernului trecut măsurile care au fost deja adoptate și au fost incluse măsuri noi, aferente anului în curs.

Într-o postare pe Facebook, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a precizat că „au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate si deja realizate in trei luni de guvernare si adaugate noi masuri pe termen scurt”.

„Lista ministrilor, la fel, este gata. Urmeaza sa fie aprobate in aceasta dimineata in Biroul executiv de conducere al PNL si depuse astazi la Parlament. Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declansarea alegerilor anticipate”, a mai scris Dancă.

Ce prevede noul program de guvernare

Conform surselor citate, noul program de guvernare prevede finalizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților și constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Justiției pentru modificarea Codurilor Penale.

De asemenea este prevăzut un nou program de investiții pentru comunitățile locale, un plan strategic în agricultură pentru fermele de familie și acordarea licențelor 5G.

Programul de guvernare prezentat astăzi cuprinde și un nou program RABLA pentru 60 000 de tichete.

În ședința PNL, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că obiectivul principal sunt anticipatele și că liberalii vor mai avea „încă două programe de guvernare”.

Strategia PSD pentru blocarea anticipatelor

Deși în interiorul PSD părerile sunt împărțite cu privire la declanșarea anticipatelor, social democrații își doresc tergiversarea procedurii parlamentare astfel încât votul pentru învestirea celor două guverne care ar trebui respinse pentru a se ajunge la anticipate, să dureze cât mai mult.

În acest sens, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că luni va depune o sesizare la CCR în legătură cu desemnerea lui Ludovic Orban de președintele Klaus Iohannis, după ce Orban a fost demis de Parlament prin moțiune de cenzură.

Strategia social democraților în legătură cu declanșarea anticipatelor și procedura parlamentară este discutată luni, într-o ședință a Comitetului Executiv.

Lista miniștrilor propuși în Guvernul Orban 2

Prim-ministru    Ludovic Orban         

Viceprim-ministru Raluca Turcan                   

Ministrul Educației și Cercetării Monica Anisie                   

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu  

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu                              

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă    

Ministrul Muncii și Protecției Sociale  Violeta Alexandru           

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Ion Ștefan                          

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe                      

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor Lucian Bode      

Ministrul Finanțelor Publice  Florin Cîțu                           

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian Oros       

Ministrul Sănătății Victor Costache                

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela       

Ministrul Fondurilor Europene Ioan-Marcel Boloș           

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu         

Ministrul Tineretului și Sportului Ionuț Stroe.

Editor: Robert Kiss
Categorie articol: 

Comentarii