Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lucrare de miliarde, ascunsă sub preş

• o consolidare de taluz executată pe doar 20 de metri din faleza Brăilei de firma “Tancrad” Galaţi, în urmă cu 9 ani, s-a degradat foarte tare, arătând mai rău decât restul malului, care a fost amenajat acum 70 de ani, în 1948 • Primăria a astupat cu o plasă de protecţie zona compromisă, dar deocamdată nu are bani de investit pentru refacerea consolidării • lucrarea executată în 2009 de “Tancrad” a costat 7,7 miliarde lei vechi

 

“Reabilitat” în urmă cu nouă ani, în cadrul unui proiect care a înghiţit nu mai puţin de 770.000 lei (7,7 miliarde lei vechi n.n.) capătul dinspre moara Violatos al taluzului falezei brăilene s-a degradat atât de tare încât Primăria l-a acoperit cu o plasă de protecţie. Aceasta maschează într-o oarecare măsură erorile de proiectare şi de execuţie ale lucrării efectuate în toamna anului 2009 de firma “Tancrad” SRL Galaţi. Finanţată în principal cu bani din Fondul pentru mediu, în cadrul “Progamului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului, prin realizarea de spaţii verzi în localităţi”, lucrarea a vizat reabilitare unei mici părţi din vechea zonă de promenadă amenajată pe taluzul falezei. Astfel, de la Fondul pentru mediu s-au alocat 7 miliarde, iar bugetul local a contribuit cu 700 milioane de lei vechi. De aceşti bani s-a încercat o consolidare a taluzului şi au fost readuse la viaţă aleile pe care brăilenii se puteau plimba cândva, dar care deveniseră inaccesibile, din cauza buruienilor şi tasărilor. Aleile, amenajate pe două nivele, au beneficiat de montarea unor parapeţi din fier forjat, stâlpi de iluminat şi bănci de lemn. Investiţia s-a făcut doar pe o lungime de 20 de metri liniari, iar primarul de la acea vreme, Aurel Simionescu, spunea că restul de până la 1.000 metri liniari, de la Moara Violatos până la Ştrandul pentru Copii, se va face în timp, funcţie de sursele de finanţare.

Simionescu ne-a declarat, în ianuarie 2010, că pe parcursul acelui an va încerca să avanseze cu reabilitarea până în dreptul scărilor de la capătul străzii Orientului. “Vom încerca să amenajăm încă 150 de metri, astfel încât să se poată vorbi de o zonă propriu-zisă de promenadă, de la Orientului până la Moara Violatos. Ce avem acum este doar o mostră din felul cum trebuie să arate locul respectiv”, ne-a declarat Simionescu, adăugând că, din 1948, de când s-a amenajat taluzul, nu s-a mai făcut nicio investiţie în consolidare şi refacere a aleilor.

Partea proastă este că, din 2010 şi până în prezent, nu s-a mai avansat cu reabilitarea, iar consolidările de taluz făcute pe cei 20 de metri de firma Tancrad au cedat, astfel că pe acea porţiune malul arată mai rău decât în zona amenajată în 1948.

Deocamdată, Primăria nu intenţionează să facă o nouă consolidare de taluz, limitându-se doar la folosirea provizorie a acelei plase ce ascunde zona compromisă. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a spus că se are în vedere reabilitarea întregii faleze, de la Baza Nautică până la danele Hercules, dar că acest proiect va fi implementat doar după ce se va reuşi accesarea unor fonduri europene.
Categorie articol: 

Comentarii