Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lucrătorii din penitenciarele brăilene se pregătesc de miting

angajaţii refuză să mai efectueze ore suplimentare şi ameninţă cu proteste dacă situaţia nu se remediază • sunt programate mitinguri în cascadă, în toate unităţile din sistemul penitenciar • printre revendicările sindicaliştilor, majorarea salariilor cu 15%

 

Lucrătorii din Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul Tichileşti refuză să mai lucreze ore suplimentare, începând cu această lună, şi se pregătesc de miting. Nu s-a stabilit încă un program al acţiunilor de protest, dar sindicaliştii spun că refuzul de a lucra suplimentar va băga în colaps sistemul penitenciar, pentru că personalul este insuficient.

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), organizaţie sindicală majoritară reprezentând salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare şi Ministerul Justiţiei, declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat. Potrivit comunicatului transmis de SNLP Tichileşti, acţiunile ce vor fi declanşate constau în refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând din această lună, ceea ce va genera blocaje în activitate în maxim 10 zile, asta pentru că funcţionarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară. SNLP îşi exprimă dezacordul privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017 (conform legii şi negocierilor colective în vigoare). În perioada următoare sunt programate şi mitinguri, la sediul MMFPSJS (Ministerul Muncii), Ministerului Justiţiei, precum şi la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Vor avea loc mitinguri în cascadă în toate unităţile din sistemul penitenciar (10 unităţi/săptămână). Urmează să se facă o programare în acest sens.

Revendicările lucrătorilor din penitenciare sunt următoarele: majorarea salariilor cu 15%, renunţarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare, necesarul fiind de 20.000 de posturi conform standardelor, reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar, având prioritate unităţile care sunt în pericol să devină nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile. În plus, se cere diminuarea numărului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual!) cu încadrarea în termene pentru compensarea cu timp liber prevăzute de Codul Muncii, precum şi acordarea concediilor conform planificărilor.

Lista revendicărilor sindicaliştilor este, însă, mult mai lungă.
Categorie articol: 

Comentarii