Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lovitura de sute de milioane la bijuterie

Captura de zile mari a judiciaristilor de la Politia Municipiului: dupa o ancheta de amploare ce a durat mai mult de o luna, si o descindere in forta, oamenii legii au reusit sa-l inhate pe un recidivist de 28 de ani care jefuise un magazin de bijuterii si furase inele, cercei, bratari si lantisoare in valoare de aproape 900 de milioane lei vechi.
Simbata, in cadrul unei conferinte de presa, comisarul Costel Arbunea, adjunctul comandantului Politiei Municipiului, ne-a declarat ca Romeo-Robert Hoisan, 28 ani, a comis spargerea in noaptea de 23 februarie, dupa ce a analizat minutios terenul, pentru a nu fi surprins in flagrant: "In urma anchetei, lucratorii din cadrul Biroului Investigatii Criminale - Compartimentul Furturi din Societati Comerciale au stabilit ca pe 23 februarie, autorul si concubina acestuia s-au prezentat la magazinul firmei "Minion" SRL de pe Calea Calarasilor, la ora inchiderii. Angajatii magazinului strinsesera bijuteriile din vitrina si le depozitasera pe unele in seif, iar pe cele care nu incapusera, intr-o cutie. "Clientii" au pretextat ca doresc sa cumpere un inel si au descoperit unde erau depozitate bijuteriile, dupa care au plecat."
In aceeasi noapte, inarmat cu un levier si o geanta incapatoare, Romeo-Robert Hoisan a iesit "la plimbare" pe Calea Calarasilor pina la Romarta, unde era amplasat magazinul vizat. A fortat usa din termopan cu ranga si a dat-o de perete din prima incercare. Camerele video de supraveghere au surprins modul de operare al spargatorului: acesta a intrat in magazin, s-a dus tinta linga seif, unde stia ca este asezata cutia cu bijuterii, le-a rasturnat pe toate in geanta si a disparut rapid de la locul faptei, mai greu cu un kilogram de aur si mai bogat cu 87.000 lei noi. Pe 24 februarie, sesizati de angajatii bijuteriei, judiciaristii de la Politia Municipiului au declansat o ancheta de anvergura; au studiat inregistrarile video, au trecut prin sita verificarilor toate casele de amanet si au incercat sa stringa cit mai multe probe care sa-i conduca la autor, insa eforturile au fost zadarnice. De asemenea, politistii au alertat si colegii din judetele invecinate, rugindu-i sa tina sub observatie casele de amanet din zona lor si sa-i anunte imediat daca vreun brailean plaseaza sau incearca sa plaseze bijuterii. Intrucit imaginile camerelor de supraveghere din bijuterie aveau o calitate slaba si nu au putut distinge figura hotului, anchetatorii au solicitat sprijinul patronului unei case de schimb valutar amplasata linga firma praduita, insa acesta a refuzat sa puna la dispozitie inregistrarile video.
Asteptindu-se ca oamenii legii sa verifice casele de amanet, Romeo Hoisan nu s-a descotorosit imediat de bijuterii, ci a asteptat citeva saptamini. Avea buzunarele doldora, de la o alta spargere, asa ca si-a luat ibovnica si a incercat sa dispara in Occident. Au ajuns pina in Ungaria si, din motive necunoscute, s-au intors in tara. Dupa lunga asteptare, de aproape o luna, Hoisan a mers la Galati si a imprastiat mai multe inele si bratari la trei case de amanet, apoi la alte doua din Braila si, pentru a-si pierde urma, a plasat alta cantitate apreciabila de bijuterii la 6 case din Bucuresti.
Astfel, la finele lunii martie, anuntati de politistii galateni despre faptul ca Hoisan vinduse mai multe bijuterii din aur in municipiul vecin, judiciaristii braileni au reusit sa ajunga aproape de autor. Au strins dovezi, au obtinut probe solide impotriva acestuia, apoi au solicitat instantei de judecata eliberarea unui ordin de perchezitie domiciliara. Pe 30 martie, cu noaptea-n cap, anchetatorii insotiti de un echipaj de luptatori de la Detasamentul de Politie pentru Interventii Rapide (DPIR) au dat iama in birlogul suspectului, care era ascuns in apartamentul concubinei sale, Maria M. Fiindca Hoisan a refuzat sa deschida usa, cagulatii au smuls-o din titini si l-au luat pe spargator ca din oala. Mascatii au gasit asupra hotului si iubitei acestuia o sumedenie de bijuterii din aur, motiv pentru care i-au escortat la sediul Politiei. Spargatorul a fost retinut pe baza de ordonanta si prezentat instantei, cu propunere de arestare preventiva, iar pe numele acestuia a fost emis un mandat pentru primele 29 de zile, sub acuzatia de furt calificat
"Prejudiciul a fost recuperat partial si se continua cercetarile, pentru descoperirea celorlalte bijuterii furate si inapoierea acestora partii vatamate. In urma desfasurarii investigatiilor s-a mai probat ca Romeo Hoisan este si autorul unui furt comis in noaptea de 2 februarie a.c., in dauna SC "Minos" SRL, de unde a sustras pachete de tigari in valoare de 3.200 lei noi, prejudiciul fiind recuperat in proportie de 50 la suta", a incheiat comisarul Arbunea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii