Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lovit pe trecerea de pietoni

• Corina Drăghici l-a accidentat pe un brăilean care traversa regulamentar strada Griviţei, pe culoarea verde a semaforului şi pe marcajul pietonal • victima a avut nevoie de 150 de zile de îngrijiri medicale • expertiza tehnică judiciară auto a stabilit drept cauză a producerii accidentului rutier “neacordarea priorităţii de trecere pietonului P.G.” • cazul se află în atenţia magistraţilor judecători

 

Final de anchetă în cazul accidentului rutier produs la intersecţia străzii Şcolilor cu strada Griviţei, în aprilie 2017, soldat cu accidentarea gravă a unui pieton.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au trimis-o în judecată pe brăileanca Corina Drăghici, în vârstă de 23 de ani, şoferiţă cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă (art. 196 Cod penal). Prezentăm în continuare filmul evenimentului rutier, aşa cum a fost el reconstituit de poliţiştii implicaţi în anchetă, sub coordonarea procurorului de caz.

 

Brăilean spulberat pe trecerea de pietoni  

În ziua de 7 aprilie 2017, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila au fost sesizaţi în legătură cu producerea unui eveniment rutier pe strada Griviţei, soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. Imediat, în zona indicată s-a deplasat o echipă de cercetare la faţa locului care a constatat că, pe strada Griviţa, la intersecţia cu strada Şcolilor, pe marcajul pietonal, se afla staţionat un autoturism marca Dacia Logan, implicat în accident. Tot acolo, se afla şi proprietara autoturismului, Corina Drăghici. Victima accidentului rutier se afla în acel moment la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Cercetările ulterioare au stabilit că, în dimineaţa zilei de 7 aprilie 2017, brăileanca Corina Drăghici se deplasa pe strada Şcolilor la volanul autoturismului Dacia Logan. Ajunsă la intersecţia cu strada Şcolilor, şoferiţa de 23 de ani a oprit la culoarea roşie a semaforului. În acel moment, brăileanul Genovel P. se afla pe strada Griviţei, mai precis pe trotuar, aşteptând culoarea verde a semaforului, ca să se angajeze în traversare. Procurorul de caz precizează:

“În momentul apariţiei culorii roşii a semaforului, inculpata Drăghici Corina a pus în mişcare autoturismul, virând către stânga, pentru a pătrunde pe strada Griviţei, fără să observe şi să acorde prioritate de trecere persoanei vătămate care se angajase în traversarea carosabilului pe marcajul pietonal beneficiind de culoarea verde a semaforului, astfel că l-a acroşat pe P.G., proiectându-l pe carosabil. Evenimentul rutier a fost surprins de camerele de supraveghere aflate în intersecţie, astfel că, din vizionarea imaginilor a rezultat fără dubii că, în momentele premergătoare accidentului, atât autoturismul condus de către inculpată cât şi persoana vătămată s-au pus în mişcare pe culoarea verde a semaforului”.

Cu toate acestea, şoferiţa este cea care ar fi trebuit să-i acorde prioritate de trecere pietonului care se afla în traversarea regulamentară a părţii carosabile, chiar pe trecerea de pietoni.

Raportul primei expertize medico-legale efectuate pe data de 2 mai 2017, după examinarea pietonului spulberat pe trecerea de pietoni, preciza că P.G. a suferit leziuni ce au necesitat 65-70 de zile de îngrijiri medicale, fără punerea în primejdie a vieţii. Ulterior, ca urmare a reexaminării victimei (întrucât acuza dureri ale gambei şi se deplasa cu mare greutate) Serviciul de Medicină Legală Brăila a concluzionat că aceasta a avut nevoie de 130-150 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, perioadă care cuprinde şi tratamentul recuperator.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier, oamenii legii au dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare auto care a concluzionat că singura cauză a producerii accidentului este neacordarea priorităţii de trecere pietonului aflat pe marcajul pietonal.

“Accidentul putea fi evitat doar de către inculpată, dacă ar fi acordat prioritate de trecere pietonului aflat în traversarea carosabilului pe marcajul pietonal, prin iniţierea procedurii de frânare. Prin neadoptarea acestei atitudini, inculpata a încălcat prevederile legale (...)”, concuzionează reprezentantul acuzării.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila solicită suma de 3.845 lei despăgubiri (cheltuieli cu îngrijirile medicale acordate pietonului rănit în accident), iar cazul se află în atenţia magistraţilor de la Judecătoria Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii