Mergi la conţinutul principal

Londra fusese avertizata asupra unei dependente de Rusia in domeniul gazului

Ministerul britanic pentru Comert si Industrie a fost avertizat cu cel putin patru ani in urma ca economia britanica va deveni vulnerabila, daca se bazeza pe gazul natural importat din Rusia, relateaza The Scotsman, in editia electronica de marti.
Aceasta informatie a fost dezvaluita in conditiile in care Guvernul britanic a recunoscut, luni, ca disputa dintre Ucraina si Rusia in legatura cu gazul natural ar putea afecta Marea Britanie prin preturi si mai mari la energie.
In 2003, cu o luna inainte de izbucnirea razboiului din Irak, a fost intocmit cu raport cu privire la riscurile dependentei Marii Britanii de importurile de gaze naturale. Premierul Tony Blair nu a acordat o atentiei prioritara acestei Carti albe, lasindu-le pe Patricia Hewitt, ministrul Comertului in acea perioada, si pe Margaret Beckett, ministrul Mediului, sa se ocupe de aceasta problema.
Brian Wilson, fostul ministrul pentru Energie, a declarat ca dificultatile provocate in Marea Britanie de conflictul Rusia-Ucraina ilustreaza greseala care s-a facut atunci cind au fost ignorate avertismentele referitoare la pericolul care pindeste tara, daca se bazeaza pe importurile de gaze naturale din Rusia.
"Tin minte cind s-au discutat aceste lucruri la un moment dat, cind am intrebat daca dorim intr-adevar sa fim atit de dependenti de Rusia", a subliniat el.
"S-a presupus ca Rusia va fi mereu un furnizor de incredere, dar cum poate fi garantat acest lucru? Nimeni nu stie cine va fi la conducerea Rusiei peste 10 sau 15 ani", a adaugat el.
Duminica, cind Rusia a intererupt livrarile de gaz natural Ucrainei, ministerul a declarat ca "nu exista nici o amenintare imediata" in ceea ce priveste cresterea preturilor.
Insa Norvegia, cel mai important furnizor de gaze al Marii Britanii, a avertizat ca este posibil sa nu poata livra cantitati mai mari pentru a se face fata unei eventuale crize create de Rusia.
Dependenta Marii Britanii de gazele naturale din strainatate se va accentua, unele estimari sugerind ca pina in 2020 cel putin 90 la suta din gazele naturale folosite in Marea Britanie vor proveni din importuri.
Faptul ca Londra se bazeaza pe importuri in acest sector a sporit ingrijorarea ca intersele nationale ale tarii ar putea fi periclitate din cauza necesitatii de a mentine relatii comerciale cu tari precum Rusia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro