Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Londra ar putea retrage un numar important de militari din Irak in 18 luni

Un numar important de militari britanici ar putea parasi Irakul in urmatoarele 18 luni, a declarat, marti, premierul Tony Blair, in fata unei comisii parlamentare, relateaza AFP.
"Banuiesc ca, in urmatoarele 18 luni, vor exista, dupa toate indiciile, ocazii de a repatria un numar important de soldati, deoarece capacitatile trupelor irakiene se vor extinde", a spus el.
Blair a refuzat sa ofere mai multe detalii privind calendarul de retragere, dind din nou asigurari ca fortele britanice vor ramine la fata locului cit timp guvernul irakian va dori acest lucru.
In Irak se mai afla inca 7.200 de militari britanici, in principal in regiunea Basra, din sudul tarii.
"Ceea ce am discutat cu guvernul irakian s-a referit la modul de retragere, pe masura ce, progresiv, fortele irakiene vor fi capabile sa preia controlul asupra provinciilor", a precizat premierul britanic, audiat de comitetul de legatura al Camerei Comunelor.
El a avut un schimb de replici cu deputatul conservator Edward Leigh, presedintele Comisiei pentru finante publice, care i-a reamintit ca mii de irakieni au murit de la inceputul interventiei militare, iar viata de zi cu zi a irakienilor este mai dificila in prezent decit in timpul regimului lui Saddam Hussein.
Blair a replicat insa ca acesti irakieni "nu au murit din cauza interventiei sau a inlaturarii lui Saddam".
"Ei au murit din cauza actiunilor unei minoritati criminale. Misiunea noastra este de a fi alaturi de irakieni, impotriva teroristilor", a spus el.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii