Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Londra ar putea refuza Georgiei si in noiembrie acordarea statutului de candidat la NATO

Premierul britanic Gordon Brown considera ca Marea Britanie ar trebui sa ramina un "mediator onest" in negocierile privind aderarea Georgiei la NATO, in pofida presiunilor depuse de Statele Unite pentru ca acest stat sa fie acceptat in alianta, relateaza "The Times", in editia electronica.
Marea Britanie s-a numarat printre tarile care nu au acordat sprijin cererii Georgiei de a adera la Alianta in cadrul summitului NATO de la Bucuresti, din aprilie, si intentioneaza sa isi mentina pozitia in cadrul intilnirii din noiembrie, potrivit unor diplomati britanici.
Tarilor candidate precum Macedonia, careia i s-a permis participarea la Planul de Actiune in vederea Aderarii la NATO, li s-au stabilit o serie de termene si conditii in vederea obtinerii statutului de membre cu drepturi depline. Georgia si Ucraina au fost refuzate, in pofida presiunilor venite din partea Washingtonului.
Diplomatii britanici insista asupra faptului ca Marea Britanie impartaseste obiectivul Georgiei de a adera la NATO si este in dezacord cu Statele Unite doar in privinta mijloacelor de a asigura acest lucru, subliniind ca este nevoie de consens unanim pentru a-i garanta aderarea.
Potrivit unui diplomat, Gordon Brown si ministrul britanic de Externe, David Miliband, considera ca unitatea NATO este mai importanta decit aspiratiile oricarui stat candidat.
Totusi, eforturile lui Gordon Brown de a evita sa fie de o parte sau de alta in cadrul acestei dispute au devenit mult mai dificile. Premierul va trebui sa se decida cit de curind daca va reprezenta personal Marea Britanie la intilnirea Consiliului Nord-Atlantic din noiembrie. Daca nu va participa, criticii ar putea sa il acuze de faptul ca a evitat sa participe la luarea uneia dintre cele mai dificile decizii de pina in prezent.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii