Mergi la conţinutul principal

Locurile de promenada ale orasului - distruse de nesimtirea unor braileni

Inconstienta, nesimtirea si lipsa de educatie a unor braileni face ravagii in locurile de promenada ale orasului. Desi venirea primaverii ar trebui sa insemne un prilej de a iesi la plimbare prin Parcul Monument, Gradina Publica si Faleza, cei care doresc sa respire putin aer curat se impiedica la tot pasul de gunoaie aruncate cu cea mai crasa nesimtire de semenii lor, sau de stricaciuni aduse domeniului public de aceleasi persoane. Cosurile de gunoi, bancile sau orice alta forma de mobilier stradal nu rezista prea mult in postura pentru care au fost create, pentru ca mereu se gaseste cite unul care are nevoie de lemne de foc si decit sa dea banii pe ele mai bine rupe scindurile bancilor din parcuri sau de pe Bulevard. Iar dupa ce a terminat cu lemnul se gindeste ca ar putea folosi si fierul din structura de beton in care era fixata banca si distrugerea continua. Rezultatul: bancile dispar una cite una si in loc ramin cioturi din beton sau gauri in pamint.

Gradina Mare este distrusa destul de repede si de sigur

Mai nou insa, unii braileni, loviti de ideea secolului, s-au pus sa taie stilpii din fier aflati in perimetrul patinoarului de linga Gradina Publica. Oamenii au venit pregatiti cu toate uneltele necesare insa au fost prinsi de politisti. Desi totul s-a petrecut la sfirsitul lunii octombrie 2006, rezultatul muncii lor se poate vedea si acum: stilpul cazut la pamint, cablurile care nu au putut fi valorificate intinse pe jos, tragind dupa ele si ceilalti stilpi. Desi angajatii Primariei stiau de acest lucru inca de anul trecut, ei nu au adus asta si la cunostinta conducerii institutiei, deoarece au asteptat finalizarea procesului intentat infractorilor. S-au ocupat insa reporterii nostri in cursul zilei de ieri de acest lucru, iar in urma acestui demers, viceprimarul Lucian Tilea a dispus ca stilpul sa fie indepartat, iar cablurile care acum acopera patinoarul sa fie taiate, pentru a evita alte accidente: "Angajatii Primariei nu au indepartat pina acum stilpul deoarece acest lucru ar fi trebuit facut pe banii celor care au comis infractiunea. Dar ei acum sint la puscarie si oricum nu sint solvabili. Asa ca o sa facem noi toate demersurile si o sa anexam la dosarul de proces factura cu cheltuielile care s-au facut. Nu putem lasa lucrurile asa, ca nu stii cui ii vine sa se cableze la stilpii aia sau sa bage curent in cabluri, cine stie cum".
Dar in Gradina Publica distrugerile nu merg numai pina aici. Mai nou, niste curiosi, fara prea multe informatii istorice sau macar de constructie, s-au apucat sa sape dupa comorile pierdute ale turcilor care cindva fugeau prin catacombele de sub Cetatea Brailei. Astfel, dupa ce in urma cu ceva ani au spart zidul de sub scarile care duc dinspre Gradina inspre terenurile de tenis, acum au indoit si tabla care a fost montata acolo pentru a proteja ce a mai ramas din zid. Mai mult, "arheologii" au facut citeva sapaturi prin pamintul de acolo, care au dus la formarea unei gropi mai sus, linga al doilea grup de scari. La astea se adauga si faptul ca primul rind de scari a inceput sa se surpe incet, dar sigur de citva timp, in locul treptelor de granit acum tronind o groapa acoperita de o tabla pe care scrie "pericol de surpare". Avintul arheologic al celor care au facut pe cirtitele nu a facut decit sa accelereze distrugerea la care este supusa acea zona, gropile facute de ei fiind folosite acum pe post de cosuri de gunoi de catre cei care locuiesc in zona. Aceeasi soarta o au si taluzurile de pamint care coboara dinspre Gradina inspre terenurile de tenis. Ieri, viceperimarul Tilea a solicitat societatilor "ECO" si "Seroplant" sa se ocupe si de acea zona: "Pina la urma nu e treaba "ECO" acolo, deoarece la Braila avem o mare problema cu salubrizarea domeniului public. Doar 38% din domeniul public este momentan salubrizat. CLM trebuie sa ia serios in discutie treaba asta. Noi trebuie sa ne rugam de firme ca sa faca salubrizare in unele locuri pentru care nu au contract... Asta e o problema care trebuie analizata cu mare atentie. Vom incerca pina una, alta sa rezolvam asa cum putem problema salubrizarii acolo. Dar situatia e mult mai grava". Referitor la fosta iesire zidita din hrube, vicele Tilea a declarat ca se incearca ca macar un tronson care a ramas intact sa fie cuprins in planul de reabilitare a centrului istoric, care include si zona afectata acum de arheologii de ocazie.

In Parcul Monument se va face ordine

Referitor la Parcul Monument, viceprimarul Tilea a anuntat ca saptamina aceasta se va face ordine si in zona rondoului central, acolo unde acum urla manele in difuzoare, fac galagie citeva jocuri mecanice depasite de vreme si functioneaza un joc cu masinute care nici macar nu au auzit vreodata de norme de functionare, nu mai vorbesc de norme europene. "Avind in vedere ca se va extinde Oraselul Copiilor, cei care acum au roata aceea cu umbrelute vor fi mutati undeva in spatele toboganului de piatra, in perimetrul oraselului. Ceilalti, care nu au autorizatii ISCIR - desi li s-a spus sa isi faca rost de asa ceva - au fost somati sa plece. Intr-o saptamina vom face curatenie acolo". Viceprimarul Tilea a mai adaugat ca, in curind, se va termina si cu distrugerea mobilierului stradal, cu aruncatul ambalajelor pe jos, sau cu scuipatul, inclusiv al cojilor de seminte, pe unde vrea gura educatilor care fac acest gest. Acesta a explicat ca in urma angajarilor ce se vor face la Politia Comunitara, strazile vor fi patrulate, iar cei care se vor mai indeletnici cu aceste "nobile" activitati descrise mai sus, vor fi sanctionati: "In curind aproape 150 de politisti comunitari vor fi pe strazi. Acum nu sint oameni pe strazi care sa faca ordine. Bine, intii Politia Comunitara, ca orice institutie, a vrut sa isi rezolve partea economica, adica a facut contracte pentru paza cu diferite societati, de unde a putut sa incaseze bani. Acum va face angajari numai pentru patrulare. E nevoie ca cei care sufera de nesimtire cronica sa fie amendati de mai multe ori ca sa le intre in cap ca trebuie sa se civilizeze".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro