Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Locul unde revolutia inca nu a ajuns

In citeva luni se fac 17 ani de cind lumea a iesit in strada cu speranta ca va fi mai bine. Dar unda populara de soc nu a reusit sa razbata peste tot nici chiar pina astazi. Este suficient sa aruncam o privire la "Evidenta populatiei", cum se chema pe vremuri - si cum ar trebui sa se numeasca si astazi, dar ar fi o blasfemie, pentru ca "inainte" buletinele se eliberau in numai cinci zile. Astazi iti trebuie o noapte si o zi doar ca sa depui actele. Daca reusesti performanta asta, citeva zile dupa aceea esti precum un imigrant: n-ai acte, n-ai parte. Nu poti sa-ti scoti pasaport, n-ai cum sa obtii ori sa preschimbi permisul de conducere, nu-ti poti lua o slujba, nu poti sa-ti faci un credit si, Doamne fereste!, nu poti sa te internezi in vreun spital. Citeva zile, pina e gata multrivnita carte de identitate, esti un nimeni in propria ta tara.
Acuma, ca are calculatoare, "Evidenta populatiei" s-a transformat in "Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei", iar metamorfoza aceleiasi Marii la raionul de palarii nu s-a incheiat. Ulterior, s-au adunat mai multe cuvinte in titulatura: "Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei". In mod paradoxal, si timpul de executie a cartii de identitate s-a lungit. Doua saptamini dureaza la Iasi, de exemplu, eliberarea actului; totusi, acolo depunerea actelor e o bagatela: 5 minute. Tot 5 minute iti ia, in Italia, sa-ti iei noua carte de identitate, iar permisul de conducere il primesti la jumatate de ora dupa ce ai dat examenul de soferie - care si el dureaza maxim 10 minute, cu programare ca la dentist - in Statele Unite. Asadar, Romania e undeva in lumea a treia in privinta actelor. Si cind te gindesti cita moneda s-a batut pe o idee menita sa stirpeasca atita birocratie - aceea a ghiseului unic. Acesta trebuia sa reuneasca toate serviciile publice de intocmire a oricarui document pentru populatie, de la carti de identitate si pasapoarte, pina la certificate de inmatriculare si permise de conducere si, evident, toate procedurile sa merga snur. Dar totul a ramas ca-n tren. Cine sa-si mai bata capul cu asa ceva, cind, uite, vin anticipatele, iar alesii n-au avut timp destul sa se-mbuibe. "Fraierii sa astepte pina i-om chema noi", par ei sa spuna - cu gindul la sectiile de vot.
Daca-i intrebi de panarama de la birourile de acte, dau imediat vina pe lipsa de personal, provocata la rindul ei de eterna lipsa de fonduri. Paradoxal, Ministerul Administratiei si Internelor a gasit milioane de euro pentru dotari materiale, dar nu si pentru dotari umane in departamentele de servicii pentru populatie. C-asa e-n Romania: nu-i suficient ca ne umilesc strainii pentru vize si permise, mai trebuie sa ne umilim si noi intre noi pentru niste documente banale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii