Mergi la conţinutul principal

Locul unde revolutia inca nu a ajuns

In citeva luni se fac 17 ani de cind lumea a iesit in strada cu speranta ca va fi mai bine. Dar unda populara de soc nu a reusit sa razbata peste tot nici chiar pina astazi. Este suficient sa aruncam o privire la "Evidenta populatiei", cum se chema pe vremuri - si cum ar trebui sa se numeasca si astazi, dar ar fi o blasfemie, pentru ca "inainte" buletinele se eliberau in numai cinci zile. Astazi iti trebuie o noapte si o zi doar ca sa depui actele. Daca reusesti performanta asta, citeva zile dupa aceea esti precum un imigrant: n-ai acte, n-ai parte. Nu poti sa-ti scoti pasaport, n-ai cum sa obtii ori sa preschimbi permisul de conducere, nu-ti poti lua o slujba, nu poti sa-ti faci un credit si, Doamne fereste!, nu poti sa te internezi in vreun spital. Citeva zile, pina e gata multrivnita carte de identitate, esti un nimeni in propria ta tara.
Acuma, ca are calculatoare, "Evidenta populatiei" s-a transformat in "Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei", iar metamorfoza aceleiasi Marii la raionul de palarii nu s-a incheiat. Ulterior, s-au adunat mai multe cuvinte in titulatura: "Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei". In mod paradoxal, si timpul de executie a cartii de identitate s-a lungit. Doua saptamini dureaza la Iasi, de exemplu, eliberarea actului; totusi, acolo depunerea actelor e o bagatela: 5 minute. Tot 5 minute iti ia, in Italia, sa-ti iei noua carte de identitate, iar permisul de conducere il primesti la jumatate de ora dupa ce ai dat examenul de soferie - care si el dureaza maxim 10 minute, cu programare ca la dentist - in Statele Unite. Asadar, Romania e undeva in lumea a treia in privinta actelor. Si cind te gindesti cita moneda s-a batut pe o idee menita sa stirpeasca atita birocratie - aceea a ghiseului unic. Acesta trebuia sa reuneasca toate serviciile publice de intocmire a oricarui document pentru populatie, de la carti de identitate si pasapoarte, pina la certificate de inmatriculare si permise de conducere si, evident, toate procedurile sa merga snur. Dar totul a ramas ca-n tren. Cine sa-si mai bata capul cu asa ceva, cind, uite, vin anticipatele, iar alesii n-au avut timp destul sa se-mbuibe. "Fraierii sa astepte pina i-om chema noi", par ei sa spuna - cu gindul la sectiile de vot.
Daca-i intrebi de panarama de la birourile de acte, dau imediat vina pe lipsa de personal, provocata la rindul ei de eterna lipsa de fonduri. Paradoxal, Ministerul Administratiei si Internelor a gasit milioane de euro pentru dotari materiale, dar nu si pentru dotari umane in departamentele de servicii pentru populatie. C-asa e-n Romania: nu-i suficient ca ne umilesc strainii pentru vize si permise, mai trebuie sa ne umilim si noi intre noi pentru niste documente banale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro