Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Locuinţe sociale moderne în fostul cămin al Braicar

 

Municipalitatea a inaugurat, ieri, clădirea fostului cămin social al Braicar de pe strada Râmnicu Sărat, nr. 115. Imobilul a intrat în reabilitare începând din 2014 prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării şi administraţia locală, având în continuare ca scop principal găzduirea de persoane ce fac parte din categorii sociale defavorizate, inclusiv romi. Clădirea de două etaje are centrală termică proprie, apometre pe casa scării şi a fost recompartimentată astfel: patru garsoniere, nouă apartamente cu o cameră, 12 apartamente cu două camere şi alte două apartamente cu trei camere, toate cu baie şi bucătărie proprie. Investiţia s-a ridicat la 2.488.723 lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 2.113.890 lei, cea de la bugetul naţional - 464.345 lei, iar a municipalităţii - 52.617 lei. În prezent, în bloc sunt cazate 65 de persoane, însă potrivit autorităţilor locale numărul maxim este de 68 de locatari. Aceştia plătesc o chirie modică, în funcţie de dimensiunea spaţiului ocupat, care oscilează între 20 - 30 lei şi 60 - 75 lei, bani la care se mai adaugă şi cheltuielile de întreţinere. "Dintre proiectele cu finanţare europeană pe care noi le-am avut, unele au fost cu caracter social. Ştiţi cum arăta această construcţie înainte. Am reabilitat-o pe un proiect care iniţial a însemnat circa 2.600.000 lei. Finalul a fost în jur de 2.480.000 lei, deci s-au economisit nişte bani - cam 140.000 lei. A vizat reabilitarea întregii construcţii. Am făcut şi repartiţia către persoanele care locuiesc aici. Cred că mai sunt doar vreo două locuinţe pe care le mai avem de repartizat. O parte dintre beneficiari sunt în faţa dumneavoastră. Zicem noi că sunt condiţii decente, inclusiv acest spaţiu din exterior, pe care sper ca dumnealor, în principiu, să-l păstreze aşa", a declarat primarul Aurel Simionescu, ieri, la inaugurarea clădirii.

"Vă mulţumim din suflet pentru că aţi făcut un lucru extraordinar pentru nişte oameni care sunt enorm de chinuiţi"

Asta a ţinut să îi transmită edilului-şef unul dintre chiriaşi, după ce Simionescu, împreună cu şeful CJ Brăila Ionel Epureanu şi mai mulţi consilieri municipali şi judeţeni au făcut un tur al blocului şi au stat de vorbă cu oamenii. "Vă mulţumim din suflet pentru că aţi făcut un lucru extraordinar pentru nişte oameni care sunt enorm de chinuiţi. Totul e să se păstreze, să fie întreţinut. Sunt condiţii extraordinar de bune pentru nişte oameni de rând", i-a transmis unul dintre noii chiriaşi primarului. Simionescu a replicat: "Condiţiile sunt acelea care ar trebui să fie pentru toţi oamenii. Modul în care dumneavoastră o să reuşiţi să le întreţineţi, să nu aveţi datorii la apă, gaze etc. ţine strict de dumneavoastră. Să dea Dumnezeu să fie bine"! De asemenea, acesta a mai amintit că săptămâna viitoare, o altă clădire cu destinaţie socială, situată pe strada Ancorei, va fi inaugurată. "Cei de aici deja s-au organizat, au o persoană care va administra imobilul ca atare. Pentru că 5 ani de zile impunerea finanţatorului este să nu facem modificări, să păstrăm destinaţia. De fapt, nici nu intenţionăm să schimbăm destinaţia prea curând, pentru că aici a fost cămin de tip social şi vom păstra acest tip de locuinţe. Important este să fie menţinute şi de chiriaşi în bună stare", a adăugat la rândul său viceprimarul Doiniţa Ciocan.
De precizat că pe lângă Simionescu, Epureanu, Doiniţa Ciocan şi directorii implicaţi în proiect, la evenimentul de ieri au mai participat: consilierul judeţean PSD Nicu Niţă, consilierii municipali PSD Gabriela State, Florin Dumitru şi UNPR-istul Traian Adrian.

 
Categorie articol: 

Comentarii