Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Locatia Bibliotecii Judetene trebuie sa fie una centrala

"Surprinzatoare, in raport cu intentia mutarii sediului central al bibliotecii inspre periferia orasului, e tacerea cu care au raspuns societatea civila - organizata sau nu -, filialele partidelor politice, autoritatile administratiei publice locale si, nu in ultimul rind, formatorii de opinie. Prin scenariul pe care il promoveaza, presedintele Consiliului Judetean isi propune ceea ce nici comunistii n-au indraznit: mutilarea spirituala a unei intregi comunitati. Caci nu altceva semnifica tupeul cu care ameninta Gheorghe Bunea Stancu ca va traduce in fapta acest proiect falimentar."
Citatul de mai sus face parte din editorialul publicat, ieri, de cotidianul "Obiectiv" semnat de Cristiana Apostolescu, jurnalist brailean aflat de mai bine de doi ani in Statele Unite ale Americii. Cotidianul nostru si-a propus sa rupa tacerea liderilor de opinie braileni legata de o problema atit de importanta cum este aceea a mutarii Bibliotecii Judetene la periferia orasului. Asteptam si parerile cititorilor nostri pe marginea acestui subiect, pe adresa redactiei, Str. 1 Decembrie 1918 nr. 85, bl. 3A, et. 1, sau prin e-mail redactie@br.obiectiv.ro.

Mutarea Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" din buricul tirgului, intr-o margine de oras indica masura atentiei de care se bucura aceasta institutie in ochii autoritatilor administrative, mai exact ai presedintelui Consiliului Judetean. Este opinia unora dintre personalitatile locale, mai mult sau mai putin implicate in domeniul cultural, care cred ca varianta gasita de presedintele Gheorghe Bunea Stancu pentru sediul provizoriu al Bibliotecii nu este cea mai fericita, avind in vedere ca este intr-o zona marginasa, deci mai greu accesibila. Iata insa si opiniile celor intervievati:
* Aurel Simionescu, senator PSD, profesor universitar - "Eu am inteles ca este vorba despre o chestiune temporara, cu aceasta mutare a bibliotecii, pina se vor finaliza lucrarile la sediul din Piata Poligon. Din punct de vedere al spatiului disponibil si al fluxului de cititori, poate va fi mai bine decit acum, la Casa de Cultura pentru Tineret. Cit priveste problema distantei de centrul orasului, este adevarat ca viitorul sediu provizoriu poate crea un oarecare disconfort, dar daca mijloacele de transport merg bine si vom avea si niste patrule ale Politiei comunitare in zona, eu cred ca totul va fi in ordine".
* Alexandru Sculschi, consilier judetean PSD, profesor - "Noi, la CJ, am fost de acord cu transferul temporar de la Piata Poligon, la acel semipalat al Culturii, ca sa-i spunem asa. Biblioteca Judeteana merita o locatie deosebita, pe masura fondului sau de carte si a importantei acestei institutii. Trebuie sa stea in centru, intr-o zona privilegiata, si nu aruncata intr-o margine de municipiu. In zona in care se afla acum, la Casa de Cultura, s-au facut investitii si amenajari, si a devenit chiar functional spatiul ce i-a fost alocat. Daca se doreste utilizarea numai in scopuri culturale a imobilului respectiv, impartasesc ideea mutarii bibliotecii, dar nu oriunde, la intimplare, ci in fostul sediu din Piata Poligon. A duce biblioteca asa, oriunde, este o greseala. Ea trebuie sa stea intr-un spatiu unde si omul in virsta, si copilul sa poata avea acces usor. Dar, pina la urma, ce se doreste sa se faca la Casa de Cultura? Asta e marea mea intrebare. Daca se doreste sa se extinda sala de spectacole, e una, dar daca se doresc alte lucruri, eu nu sint de acord. Locatia Bibliotecii Judetene trebuie sa fie una centrala".
* Doru Damian, consilier municipal, PSD - "Daca ar fi fost dupa mine, as fi mutat sediul in Piata Poligon, acolo unde i-a fost locul dintotdeauna, si unde eu am mers de multe ori in copilarie, pentru a citi sau a imprumuta carti. Nu pot sa realizez daca locatia in care se afla acum biblioteca este mai buna sau mai rea decit cea propusa de CJ, dar la Consiliu exista o gramada de oameni care pot lua decizia. Eu cred ca suveran, in aceasta problema, este CJ si daca atitia oameni alesi au luat aceasta decizie, nu pot sa ma bag eu. Nu este problema mea"

"Ar trebui dusa mai departe, eventual la Colonia de la Km 10, sa stea acolo, daca nu a fost cuminte!"

* Horia Vasioiu, deputat PD - "Biblioteca Judeteana eu cred ca trebuie sa fie amplasata intr-un loc in care sa aiba acces orice brailean care are nevoie sa studieze o carte sau o culegere. Nu cred ca este potrivit sa o departezi de centru, pentru ca centrul este cel mai usor accesibil. Daca domnul presedinte Stancu considera oportun sa faca mutarea, si sa duca biblioteca la periferie, trebuie sa-si asume si raspunderea pentru aceasta decizie".
* Mihaela Picu, consilier municipal PD, profesor universitar - "Am auzit despre aceasta intentie a conducerii Consiliului Judetean, dar speram sa nu se intimple. Biblioteca trebuie sa stea in mijlocul orasului. Asta este locul ei, acolo o stiu oamenii, o stiu copiii. Eu ma duc foarte des la biblioteca, poate si prin natura muncii mele, si am vazut ca acolo sint intotdeauna multi copii. Copiii nostri stiu drumul catre acest sediu si nu ar trebui ca drumul sa fie schimbat".
* Vasile Datcu, scriitor, membru PNL - "Atita vreme cit cultura a ajuns la periferia societatii, in Romania, mi se pare absolut fireasca mutarea Bibliotecii Judetene la periferie. E o consecinta cit se poate de fireasca a ceea ce se intimpla in Romania, e in linia politica a Romaniei post-decembriste. Daca stam sa ne gindim bine, la fosta cantina a Liceului de Chimie este chiar prea aproape de centru, ar trebui dusa mai departe, eventual la Colonia de la Km 10, sa stea acolo, daca nu a fost cuminte si a conservat memoria atitor intelepti! Stiti, orice biblioteca este un fel de oglinda, iar politicienii care se privesc in ea se vad extraordinar de prost, pentru ca aceasta oglinda este perversa, te arata cum esti in realitate".

"Nu mi se pare normal ca biblioteca sa fie aruncata la marginea orasului si orice alte argumente nu mai stau in picioare"

* Viorel Mortu, profesor de limba si literatura romana, membru in Consiliul de Administratie al Bibliotecii Judetene, consilier judetean PSD - "Solutia pe care o propune Consiliul Judetean este una provizorie. Evident, din toate ofertele posibile in acest moment e cea mai buna. Speram in urgentarea si finalizarea proiectului care sa dea Brailei un spatiu adecvat unei institutii atit de importante pentru un mare oras".
* Gheorghe Mosorescu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Braila - "Nu este bine ca biblioteca sa fie la marginea orasului. Garantat jumatate dintre cititori nu vor mai veni pentru ca ar trebui sa strabata orasul de la un capat la altul. Apoi, la fiecare mutare intervin anumite pierderi, care nu sint in favoarea bibliotecii, pierderi de timp si pierderi materiale. Nu mi se pare normal ca biblioteca sa fie aruncata la marginea orasului si orice alte argumente nu mai stau in picioare".
* Dumitru Garbacea, presedintele Consiliului Local al Tinerilor - "Teoretic, nu mi se pare o idee prea urbanistica, dar cred ca indiferent de loc, cine vrea sa citeasca o carte vine sa o citeasca. M-as bucura sa o mute acolo, dar sa aiba conditii mai bune. In spatiul european bibliotecile sint in spatii ascunse, linistite, nu in centrul orasului. La Galati, Biblioteca "V.A. Urechia" nu este in centru, e undeva pe o straduta. Nu cred ca are importanta zona in care se gaseste, daca este sigura si decenta, fata de cit de mult conteaza sa fie imbogatita, ca logistica. Ar fi mai important ca biblioteca sa fie implicata in diverse proiecte si sa nu mai fie lasata pe cont propriu de celelalte institutii. Zona Buzaului va deveni de un urbanism accentuat".
* Dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei - "Pentru mine este greu sa ma pronunt, pentru ca nu cunosc exact locatia si conditiile in care se vor muta, insa important mi se pare ca aceasta este o solutie vremelnica si ca in citiva ani biblioteca va reveni in centru. Pentru o perioada in care se va reconstrui un sediu in centru, mi se pare o solutie logica. Chiar directorul bibliotecii, Rodica Draghici, s-a referit la aceasta solutie ca fiind buna si eu nu o pot contrazice. Daca discutam de mutarea definitiva, atunci evident ca nu este bine, pentru ca locul unei biblioteci nu este la marginea orasului. Si noi, Muzeul, ne mutam pentru urmatorii doi ani la marginea orasului, in spatii improprii, dar este, la fel, o solutie temporara, pina cind se vor reabilita cladirile Muzeului".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii