Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Litigiul pentru mia de hectare, pasat Curţii de Apel Bucureşti

• Tribunalul Bucureşti a declinat competenţa de soluţionare a acestui proces deschis de Guvern în perioada de mandat a fostului premier Mihai Tudose • decizia luată în acest sens de instanţă nu are nici o cale de atac

 

Bătălia la instanţă iniţiată de Guvern împotriva autorităţilor gălăţene pe tema miei de hectare de la Vădeni se mută la Curtea de Apel Bucureşti. Asta a decis, zilele trecute, Tribunalul Bucureşti pe rolul căruia a fost înregistrată pe finalul anului trecut plângerea Guvernului împotriva Primăriei Galaţi şi Consiliului Local Municipal Galaţi în subiectul fierbinte “mia de hectare”. Mai precis, în dosarul 44707/3/2017, deschis la finele lunii noiembrie anul trecut, s-a dat deja soluţia: “Admite excepţia necompetenţei materiale a acestei instanţe. Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”.

Prin acest proces Executivul urmăreşte să determine autorităţile gălăţene să finalizeze procedura privind predarea a 655 ha de teren de pe raza comunei Vădeni, parte a unui lot mult mai mare, cu o suprafaţă de 1.000 ha, făcut cadou vecinilor de peste Siret, în 2002, în vremea mandatului în fruntea Executivului a lui Adrian Năstase.

Reamintim că, în cursul lunii septembrie 2017, Guvernul a aprobat un Memorandum de transmitere de către Secretariatul General al Guvernului a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta din urmă a unei hotărâri privind trecerea lotului de 655,29 ha din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului, iar asta pe motiv că terenul respectiv a fost dat Galaţiului sub condiţia de a se utiliza pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale, ori într-un final autorităţile vecine au ajuns să-l arendeze în scopuri agricole. Primăria Galaţi nu a pus în aplicare prevederile Memorandumului, în sensul că a retras în ultima clipă de pe ordinea de zi a şedinţei CLM de la finele lunii octombrie 2017 proiectul de HCLM “privind trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”, cerut în mod expres de către Guvern. În acest context, în noiembrie anul trecut, Executivul a formulat plângerea la instanţă, mai precis la Tribunalul Bucureşti, secţia contencios administrativ.
Categorie articol: 

Comentarii