Mergi la conţinutul principal

Lista ruşinii nici n-ar fi trebuit să existe

Da, poate că ar fi trebuit publicate doar iniţialele numelor de familie ale datornicilor, poate că ar fi trebuit analizate mai bine sumele datorate.
În mod normal, lucrurile ar fi trebuit să decurgă aşa: tu, Fisc, îţi propui să publici o listă cu datornicii. Îţi fixezi o dată ceva mai în viitor la care să faci asta - să zicem 1 octombrie 2016. Până atunci, îi informezi pe toţi datornicii de treaba asta (dar în mod real, nu printr-o scrisoare pe care nici nu ştii dacă au primit-o), le spui ce sume au de plată, îi inviţi la sediile Fiscului, pe rând, ca să lămuriţi eventualele contestaţii sau să-şi achite restanţele până, să zicem, 15 septembrie, apoi actualizezi sumele şi listele şi, pe 1 octombrie, publici o listă exactă, curată şi fără erori.
Pe de altă parte, însă, nu poţi să nu întrebi: cum de au ajuns unii să aibă datorii de mii, zeci de mii, sute de mii ori chiar de milioane de lei? Ce venituri uriaşe au şi, mai ales, de când nu şi-au achitat datoriile către stat? Şi asta deoarece, ca să aduni restanţe atât de mari, ori întorci banii cu lopata zilnic, ori ai adunat restanţele astea în nişte ani.
Tot în mod normal, Fiscul acţionează destul de brutal - ca să nu zic abuziv - când vine vorba de recuperarea unor datorii ale persoanelor fizice: nu le informează, nu le invită la discuţii, nu-şi bate nimeni capul; le blochează direct conturile - toate! -, înştiinţează angajatorii de sumele restante ale angajaţilor şi, automat, o treime din venituri se duc în conturile Fiscului. Nici nu prea ai cum să conteşti asta, pentru că abia după ce eşti executat îţi poţi recupera eventualii bani reţinuţi din vreo greşeală, şi asta după ce te judeci. Aşa li se întâmplă şi pensionarilor cu datorii: o treime din pensie se topeşte automat la Fisc. De regulă, când eşti dator la Fisc, nu prea ai cale de scăpare - ceea ce, la urma urmei, este în regulă, în cazul datornicilor dovediţi. Dar Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, cum a adunat restanţe de 232 de milioane de lei - adică vreo 50 de milioane de euro? Dar un anume individ din marele oraş Victoria, cum o fi strâns 94 de milioane de lei datorii la stat? Dar Prigoană şi Becali, cu vreo 4 milioane de lei fiecare? Ei or avea conturile blocate? Li s-o reţine o treime din venituri? Negoiţă primeşte acum doar 66% din salariul lui de primar? Dar fostul ministru al (culmea!) Finanţelor, Eugen Teodorovici, o fi fost vreodată executat pentru restanţa de 73 de mii de lei de către foştii săi subalterni?
Nu zic, este bine că Fiscul este „scrofulos la datorie", aşa cum trebuie să fie orice fisc din lumea asta, dar chiar să fie cu toată lumea şi tot timpul. Dacă ar fi fost aşa, asemenea liste nici n-ar mai fi avut cum să existe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro