Mergi la conţinutul principal

"Lipsa productiei autohtone a generat importul de carne, nu invers"

Razboiul dintre Asociatia Romana a Carnii (ARC), reprezentata prin Sorin Minea si Mihai Visan, si Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCP), reprezentat de omul de afaceri brailean, Gheorghe Caruz, este departe de a lua sfirsit. Desi, aparent, lupta dintre procesatorii si producatorii de carne de porc, declansata in urma cu o saptamina, are ca principala miza taxele vamale, in realitate conflictul este mult mai vechi si, din pacate, greu de rezolvat rapid si multumitor pentru ambele tabere. Cel mai probabil el se va stinge de la sine odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, integrare care, printre altele, va aduce si o liberalizare a pietii. Aceasta este concluzia unui comunicat de presa transmis redactiei noastre, ieri, de conducerea ARC. In comunicat, ARC incearca sa prezinte o paralela intre evolutiile si involutiile din ultimii 15 ani ale celor doua sectoare, producere si procesare, concluzia fiind aceea ca lipsa productiei autohtone de carne de porc a generat importul, nu invers. In plus, comunicatul este si o replica a ARC la declaratia lui Gheorghe Caruz prezentata de cotidianul nostru in articolul "Razboi deschis intre procesatorii de carne si crescatorii de porci".
"Sintem prea preocupati cu pregatirea pentru aderarea la UE pentru a pierde timpul in discutii sterile sau in combaterea unor invective. Absurdul unor acuze de genul "distrugatori ai zootehniei" si, mai nou, ai intregii agriculturi, ne scuteste de comentarii. Cel mult ele ar merita reclamate la tribunal ca o calomnie joasa, dar nu avem timp. (...) Diferenta de optica intre cele doua organizatii deriva din situatia pietii: in timp ce crescatorii de porci au materii prime (cereale) suficiente si la preturi mai mici decit in Europa, noi, procesatorii, avem nevoie de import de materie prima, carne, din simplul motiv ca productia interna acopera doar o treime din necesar. Daca Romania ar produce carne suficienta am fi de acord si cu taxe vamale de 200%, competitia ar regla oricum piata, cum este cazul Poloniei de care dl Caruz vorbeste", se precizeaza in comunicatul ARC.
Totodata, ARC a tinut sa precizeze ca prin investitiile facute, procesatorii au demonstrat ca sint preocupati de pregatirea pentru integrare, prelucrarea carnii fiind in prezent unul din putinele sectoare ale industriei romanesti care a cerut reglementari stricte privind armonizarea cu legislatia europeana si respectarea normelor de calitate in propriul sau domeniu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro