Mergi la conţinutul principal

Lipsa parcarilor devine o problema din ce in ce mai mare

A parca in municipiul Braila a devenit in ultimul timp un sport extrem. Soferii trebuie sa dea dovada de imaginatie pentru a gasi un locusor liber si, eventual, pentru a ajunge la el inaintea altor trei soferi care se indreapta vertiginos spre acelasi loc. Mai mult, aceiasi soferi trebuie sa se strecoare practic pe unele strazi pe linga masinile parcate pe linga bordura, uneori pe doua rinduri. La fel de mult sint solicitati si pietonii, care fac slalom printre masinile parcate pe trotuar si masinile parcate pe linga borduri, riscind, de multe ori, sa fie accidentati. De exemplu, pe Bulevardul Independentei, zona prin definitie pietonala, trotuarul este in unele locuri blocat complet de masini, care se bucura de umbra racoroasa a copacilor, brailenii fiind nevoiti sa ocoleasca vehiculele pe partea carosabila. Dar situatia aceasta se intilneste pe mai toate arterele principale, mai ales in fata institutiilor publice si a unitatilor economice. Cei care doresc sa faca cumparaturi in zona centrala trebuie sa dea dovada de maximum de atentie si indeminare, indiferent daca sint soferi sau pietoni, deoarece, de exemplu, str. 1 Decembrie 1918 este, in intervalul 08.00 - 19.00 un cosmar din punct de vedere al traficului si al parcarii. Sa nu mai vorbim de Calea Calarasilor, pe care sint situate majoritatea sediilor de banci care au filiale in Braila, precum si o parte din institutiile publice. Cu toate acestea, trebuie sa mentionam ca o parte din vina o poarta si soferii care locuiesc la bloc, care nu isi parcheaza masinile in zonele in care Primaria a amenajat in curtile interioare ale imobilelor parcari cu plata, si care, in loc sa plateasca chiria pe spatiul respectiv, prefera sa parcheze pe trotuar, incurcind pe toata lumea.
La fel de adevarat e si faptul ca in ultimii doi ani au mai aparut parcari in Braila, din nefericire nu suficiente pentru numarul in continua crestere de autoturisme care aglomereaza strazile. Municipalitatea cunoaste aceasta problema si, cel putin din spusele primarului Constantin Cibu, incearca din rasputeri sa o rezolve. Din nefericire, Braila nu sta prea bine la capitolul spatii care sa se preteze pentru parcari, context in care, spune primarul, nu prea se pot face multe: "Avem o adevarata problema cu parcarile, mai precis cu lipsa lor, in municipiu. Stiu ca nu sint parcari suficiente. Noi tot am mai facut, cum am mai prins un spatiu potrivit, dar merge foarte incet. De abia gasim spatii potrivite pentru asta. Acolo unde putem ingusta trotuarele, o facem, dar mai mult de atit, deocamdata, nu se poate".

"Pe de o parte ii amendam pe cetateni si pe de alta parte ei nu au unde parca. Nu mi se pare normal"

Cu toate acestea, directorul Directiei de Administrare si Gospodarire locala, Adrian Dediu, are o alta parere despre aceasta situatie decit primarul. Acesta spune ca desi directia pe care o conduce a identificat niste spatii care se pretau pentru parcari supraterane, problema care ar fi rezolvat si o parte din datoriile directiei catre detinatoarea gropii ecologice, SC "Tracon" SA, Primaria nu s-a aratat dispusa sa colaboreze, ba, dimpotriva, a abordat problema in asa masura incit DAGL nu a putut rezolva nimic: "Noi am incercat sa rezolvam datoriile pe care le are directia si altfel decit sa dam banii pe care nu ii avem, ci prin realizarea unor activitati care sa aduca bani si la care sa lucram impreuna cu cei la care avem datorii. Am venit astfel cu ideea parcarilor supraetajate. Dupa un an si doua luni in care am luat toate locatiile din zona centrala, am intocmit un dosar, s-au luat aprobarile pentru subteran de la institutiile care au retele in subteran, a trebuit sa stabilim primele locatii. Dupa un an de zile am primit hirtie ca la locatiile propuse sint cereri de retrocedare. Am facut hirtie la Primarie, am solicitat informatii despre celelalte locatii. Mi s-a spus ca trebuie sa platim noi pentru cadastrul zonei respective si apoi vom primi un raspuns, daca sint bune pentru asta sau nu. Cum sa fac eu cadastru, din ce bani, la niste terenuri care nu sint ale mele?".
Dediu a mai adaugat ca, din punctul sau de vedere, ii intelege si pe cetatenii care parcheaza in mod abuziv pe spatiul public, deoarece chiar nu au unde parca in alta parte. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca, in opinia sa, nici Primaria nu prea isi da interesul pentru rezolvarea acestei probleme. "In contextul in care chiar primarul a facut atita tam-tam pe marginea parcarilor supraterane despre care a spus ca sint un punct important in concilierea cu “Tracon”, la care avem datorii foarte mari si apoi a lasat-o balta, nu stiu ce sa mai zic. Ca sa nu mai vorbim ca acestea erau chiar necesare si ar fi rezolvat mai multe probleme deodata. Pe de o parte ii amendam pe cetateni si pe de alta parte ei nu au unde parca. Nu mi se pare normal".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro