Mergi la conţinutul principal

Lipsă de coordonare între acordarea ajutoarelor pentru căldură şi realitatea din teren

Autorităţile locale sunt profund nemulţumite de modul în care Guvernul înţelege noţiunea de descentralizare, dar şi de deciziile pe care executivul le ia în necunoştinţă de cauză şi care afectează grav viaţa cetăţenilor. Astfel, aşa cum a explicat primarul Aurel Simionescu, la Adunarea Asociaţiei Municipiilor ce a avut loc recent, în prezenţa reprezentanţilor Guvernului, primarii din ţară au abordat câteva probleme extrem de dureroase, atât pentru autorităţi, dar şi pentru omul de rând. Una dintre probleme s-a referit, evident, la subvenţia la gaz. "Există un anagajament, prin Autoritatea Naţională de Reglementare, care vorbeşte despre suma per gigacalorie alocată pentru subvenţie, de către Guvern, însă care nu a fost acordată. Am solicitat să ni se spună care e suma, ca să ştim şi noi modul în care se discută de efortul comunităţilor locale de a susţine gigacaloria. Avem o promisiune, sper ca şi noul ministru să se ţină de ea, că e făcută de fostul ministru. Conform acestei promisiuni, Brăila ar trebui să mai primească 30 de miliarde de lei vechi, şi asta ar diminua presiunea asta cu datoriile la gaz. Nu avem probleme în a porni încălzirea la iarnă, dar una e să o porneşti sub presiune financiară, alta e să ştii că ai nişte sume asigurate", a comentat primarul în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a mai adăugat că, dincolo de problema de anul acesta, s-a ridicat şi problema normativelor UE, care impun ca din anul 2011 să nu se mai acorde niciun fel de subvenţie la gaze: "UE zice că din 2011 să nu se mai acorde astfel de subvenţii la gaze. Mă rog, fiind vorba de iarna 2010 - 2011, probabil vom primi pentru acele luni de iarnă, dar mai apoi? Trebuie să vedem ce se întâmplă şi cum anume se va susţine sistemul de termoficare".

Totodată, edilul-şef a menţionat că la adunare s-a luat în discuţie şi ordinul ce prevede ca absolut toţi cei care locuiesc într-un bloc, fie că au centrală de apartament sau nu, să plătească o cotă parte din factura emisă de CET: "Părerile au fost divergente în acest caz. Şi la noi, când am avut şedinţa de CLM, a fost la fel, s-a înregistrat o opoziţie la această măsură. Noi am solicitat să se analizeze lucrul ăsta, deoarece nu e normal să ai un astfel de ordin, care stabileşte arbitrar nişte procente şi nu ţine cont de situaţiile concrete de la fiecare bloc. În funcţie de punctul de vedere de la CLM, vom vedea care va fi şi modalitatea de abordare a Primăriei".

O altă problemă dezbătută în cadrul întrunirii Asociaţiei Municipiilor cu membrii Guvernului a fost cea a ajutoarelor pentru lemne. Referitor la acestea, primarul Simionescu a explicat că i se pare aberant ca banii pentru acest gen de ajutoare să fie distribuiţi lunar, deoarece nimeni nu îşi cumpără lemne lunar, cu sacoşa. "În Brăila, de exemplu, sunt 5.885 de solicitări de ajutor pentru încălzire pe lemne, ajutoare care se dau de la nivel naţional, prin serviciul nostru de protecţie socială. Problema e că banii vin în tranşe lunare, aşa că 5.800 de oameni a trebuit să vină lunar să primească banii aferenţi pentru câte o lună. Ştim cu toţii că lemnele se cumpără o dată pe an, vara sau toamna, ca să fie utilizate iarna. Nu te duci cu sacoşa ca să cumperi în fiecare lună de iarnă lemne. Am obţinut acum promisiunea ca suma respectivă să fie dată măcar în 2 tranşe, pentru noiembrie - decembrie o dată, pentru cealaltă perioadă o altă tranşă. Nu în 5 - 6 tranşe ca până acum. Păi, am dat în aprilie bani pentru luna martie....e evident că banii ăia numai pentru lemne nu au fost folosiţi", a explicat edilul-şef. Acesta a mai adăugat că una dintre concluziile întrunirii Asociaţiei Municipiilor a fost că trebuie să existe o corelare între modalităţile de sprijin financiar practicate în România şi realitatea din teren, pentru că astfel se pierd bani aiurea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro