Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liderul separatist cecen Samil Basaiev, ucis de fortele ruse

Liderul separatist cecen Samil Basaiev a fost ucis in cursul noptii de duminica spre luni, intr-o operatiune speciala desfasurata in Ingusetia, a anuntat, luni, directorul FSB, Nikolai Patrusev, in timpul unei intilniri cu presedintele Vladimir Putin, relateaza agentia Interfax, citata de AFP.
Patrusev a precizat ca Samil Basaiev, in virsta de 41 de ani, organizatorul a numeroase atentate in ultimii ani in Rusia, a fost ucis impreuna cu alti combatanti in timp ce "pregateau un atentat in Ingusetia", republica vecina cu Cecenia.
"In aceasta noapte, in Ingusetia, a fost desfasurata o operatiune speciala (...) in cursul careia a fost eliminat Samil Basaiev si alti teroristi care pregateau un atentat", a anuntat directorul serviciilor secrete (FSB), in cursul unei intilniri cu presedintele rus, Vladimir Putin, transmisa de postul de televiziune NTV.
Postul de televiziune citat nu a prezentat imagini care sa infatiteze corpul neinsufletit al lui Samil Basaiev, ci numai cu cele ale "presedintilor" rebeli eliminati pina in prezent, Aslan Mashadov si Abdul-Halim Saidullaiev.
La rindul sau, presedintele rus a calificat eliminarea liderului separatist drept "o pedeapsa meritata" pentru cel care a revendicat luarea de ostatici de la scoala din Beslan, in septembrie 2004.
"Este o pedeapsa meritata pentru acesti banditi, in numele copiilor din Beslan, din Budennovsk, pentru toate atentatele comise la Moscova si in alte regiuni din Rusia, inclusiv in Ingusetia si Cecenia", a subliniat Putin.
Uciderea lui Basaiev marcheaza o importanta victorie pentru Moscova, care a lansat in 1999 o operatiune armata in Cecenia, calificata drept "antiterorista", dupa ofensiva din 1994-1996.
"Stim ca amenintarea terorista este inca foarte mare", a spus Putin, pledind in favoarea intensificarii luptei antiteroriste.
Liderii separatisti ceceni au confirmat moartea lui Samil Basaiev, afirmind insa ca acesta a fost ucis "accidental" in explozia unui vehicul incarcat cu substante explozive, si nu in timpul unei operatiuni a fortelor speciale ruse, asa cum sustine Moscova.
"Comandantul cecen a murit la 10 iulie 2006 intr-o explozie accidentala a unui camion care transporta explozibil, in apropiere de satul Ekajevo din Ingusetia", a anuntat miscarea separatista intr-un comunicat difuzat pe site-ul Kavkazcenter.com.
Categorie articol: 

Comentarii