Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liderul al-Qaida din Spania, condamnat pentru atacurile de la 11septembrie

Justitia spaniola l-a condamnat, luni, pe liderul al-Qaida din Spania, sirianul Imad Eddin Barakat Yarkas (alias Abu Dahdah), la 27 de ani de inchisoare pentru apartenenta la reteaua terorista si conspiratie in vederea comiterii atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, informeaza AFP.
Audienta Nationala a redus drastic pretentiile acuzarii, care ceruse, la inceputul lunii iulie, o pedeapsa-record, cu 74.377 de ani de inchisoare, pentru Abu Dahdah, acesta facindu-se vinovat de "complicitate activa" in atentatele sinucigase antiamericane.
Alte doua persoane acuzate riscau aceeasi pedeapsa - marocanul Driss Chebli si sirianul Ghasub al Abrash Ghalyun. Primul a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru apartenenta la al-Qaida, iar cel de-al doilea a fost achitat.
Jurnalistul-vedeta al canalului de televiziune Al-Jazeera, Tayssir Allouni, autor al primului interviu cu Osama ben Laden in Afghanistan dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru apartenenta la al-Qaida.
In total, sase dintre cele 24 de persoane inculpate pentru apartenenta la aceasta celula a al-Qaida din Spania au fost achitate.
Verdictul a fost dat la incheierea celui mai amplu proces organizat vreodata in Europa impotriva al-Qaida, care s-a desfasurat, in conditii de maxima securitate, de la 22 aprilie pina la 5 iulie, in capitala spaniola.
Toti ceilalti acuzati, in afara de Abu Dahdah, care a primit sentinta cea mai severa, au fost condamnati la pedepse cuprinse intre sase si 11 ani de inchisoare.
Ministerul Public ceruse impotriva celor trei principali acuzati pedepse cu cite 25 de ani inchisoare pentru fiecare dintre cele 2.973 de victime ale atentatelor de la 11 septembrie 2001 si cu cite 12 ani inchisoare pentru apartenenta la ierarhia de virf a al-Qaida, ceea ce totaliza 74.377 de ani de inchisoare.
Audienta Nationala a considerat insa ca numai Abu Dahdah poate fi considerat vinovat pentru atentatele de la New York, Washington si Pennsylvania, in masura in care a contribuit la planificarea acestora.
El era acuzat cu precadere ca a participat, in iulie 2001, la Tarragon, in nord-estul Spaniei, la o reuniune la care seful comandoului sinucigas, egipteanul Mohammed Atta, si un alt membru al al-Qaida, Ramzi Bin al-Shibh, ar fi pus la punct ultimele detalii ale atentatelor.
Denuntind procesul drept o "farsa", Abu Dahdah a negat orice legatura cu al-Qaida. "Nu stiu nimic despre acest om (ben Laden - n.r.) si condamn ceea ce s-a petrecut" la 11 septembrie 2001, a spus el in cursul procesului.
Achitarea sirianului Ghasoub al Abrash Ghalyoun, care risca si el pedeapsa maxima, nu este intru totul o surpriza. El era acuzat ca a ajutat la pregatirea atentatelor din 11 septembrie filmind, in 1997, numeroase obiective turistice din Statele Unite, inclusiv turnurile gemene de la World Trade Center. Insa calitatea slaba a imaginilor filmarilor sale de amator, proiectate in cursul procesului, au pledat mai degraba in favoarea sa. Seful spionajului spaniol, Rafael Gomez Menor, recunoscuse ca nu exista dovezi ca inculpatul ar fi transmis al-Qaida aceste inregistrari video.
In ceea ce-l priveste pe ziarisul spaniol de origine siriana Tayssir Allouni, condamnat la sapte ani inchisoare, el nu a contenit sa nege apartenenta sa la al-Qaida. Reporterul era acuzat cu precadere ca a dat bani unui lider al-Qaida din Afganistan, pe care il gazduise la domiciliul sau din Granada, in sudul Spaniei.
Canalul de televiziune Al-Jazeera a afirmat, luni, ca va face apel la sentinta "nedreapta" a justitiei spaniole.
"Verdictul este foarte dezamagitor, il consideram nedrept si vom lua legatura imediat cu echipa avocatilor pentru a studia posibilitatile de a face apel", a declarat directorul general al Al-Jazeera, Waddah Khanfar. "Consideram in continuare ca Tayssir, colegul nostru, este nevinovat", a adaugat el.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii