Mergi la conţinutul principal

Licitatiile de la CJ au pus pe fuga constructorii braileni

Afirmatia recenta a presedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, ca firmele de constructii brailene nu se ingramadesc sa participe la licitatiile organizate de CJ, sau ca atunci cind o fac vin niste neseriosi, a pus pe jar oamenii de afaceri braileni din domeniul constructiilor. Acestia considera ca neintemeiate afirmatiile presedintelui CJ si spun ca sint chiar lezati de spusele presedintelui CJ. Cel mai deranjat de declaratiile lui Stancu este omul de afaceri Gheorghe Puscasu, directorul societatii de construtii SC "Construct P&G" Braila. De altfel, nu este prima data cind Puscasu se simte jignit de catre presedintele CJ. Amintim ca, in cursul anului trecut, omul de afaceri brailean a facut publice detaliile licitatiilor organizate pentru reabilitarea imobilului de pe Soseaua Buzaului nr. 15 - o fosta cantina si o spalatorie dezafectata - in care urmeaza sa se mute cea mai mare parte din Biblioteca Judeteana. La momentul respectiv, acesta a precizat ca se fac "lucruri mascate" in cadrul CJ atunci cind vine vorba de licitatii, ba, mai mult, a afirmat ca licitatiile organizate de CJ Braila sint anulate in momentul in care sint cistigate de alte firme decit cele cu care face afaceri in mod uzual presedintele Consiliului, Gheorghe Bunea Stancu. Puscasu a dat la momentul respectiv, ca exemple de licitatii anulate fara motive temeinice, atit licitatia pentru reabilitarea cladirii in care se va muta Biblioteca, cit si cea vizind lucrarile de construire a cladirii cu destinatia sectie de boli infectioase si sectie dermato-venerice, in incinta Spitalului Judetean Braila, situat pe soseaua Buzaului nr. 2. De altfel, aceste doua lucrari sint aceleasi despre care presedintele Stancu se plinge ca nu par a interesa firme de constructii si pe care le tot pune pe tapet de cite ori vine vorba despre faptul ca pur si simplu, CJ nu atrage firme de constructii, nu se stie din ce motiv.
Ultima data cind s-a plins consilierilor judeteni ca nu intelege de ce firmele de constructii nu vin la licitatii organizate de catre CJ, Stancu a precizat ca din acest motiv reabilitarea bibliotecii stagneaza.

"Construct P&G" respinsa pentru a treia oara la licitatia privind mutarea Bibliotecii

Acest lucru l-a amuzat teribil pe Gheorghe Puscasu, care a tinut sa ne precizeze ca cea de-a treia licitatie pentru Biblioteca, la care se tot incapatineaza sa participe, a avut loc pe data de 25 iunie, si ca desi a fost singurul participant, din nou a fost respins: "Din cauza ca iar am fost pe primul loc, iar am fost respins. Nici nu stiu ce sa mai cred. Acum, sint doua variante, ori evaluarile lor sint gresite si in acest context nu o sa cistige nimeni, niciodata, licitatia asta, ori au ceva cu mine. Iar am oferit pretul cel mai bun. 1.602.796, 12 lei
e cel mai mic cu care se pot face toate lucrarile respective. E numai cu 40 de milioane de lei vechi mai mare decit cel de la cea de-a doua licitatie, dar asta din simplul motiv ca au adaugat niste lucrari in plus si au marit niste cantitati de materiale. Un pret mai mic de atit pentru absolut toate lucrarile nu se poate. Eu nu inteleg de ce ma tot resping. Eu am toate dotarile, nu sint nevoit sa subinchiriez nimanui, lucrarile le fac 100% eu. Eu lucrez cu cele mai mici preturi de pe piata. Asa ca nu inteleg cum au evaluat ei aceasta lucrare". Mai mult, Puscasu s-a aratat incapabil sa inteleaga cum a putut fi respins de trei ori, in contextul in care a oferit preturi aproximativ egale de fiecare data, desi preturile au crescut. "Ar trebui ca specialistii de la CJ, impreuna cu marele specialist Stancu, sa reevalueze lucrarile si sa stabileasca un deviz corect. Oare ei nu au rulat niciodata proiectul pe calculator, cu preturi cu tot, sa vada cit costa? Stancu nu poate sa faca o oferta de genul asta. Adica mareste numarul de lucrari, cantitatea si da tot atitia bani, adica 1.260.504 lei. Nu inteleg ce are in cap".

"CJ pune conditii care nu au legatura cu lucrarea"

Puscasu a mai adaugat ca ceea ce considera el inadvertente sau nereguli nu se termina aici: "Auzi, sa treaca in caietul de sarcini ca firma care face lucrarile trebuie sa fie musai membra a Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Romania, asociatie unde trebuie sa cotizezi anual. Asta suna de parca trebuie neaparat sa ma inscriu intr-un partid. Unde s-a mai auzit de asa ceva. Sau au cerut sa ai certificat de autorizare pentru executia lucrarilor de verificare, intretinere la sistemele si dipozitivele de stingere a incendiilor... asta pentru alimentarea cu apa... Eu nu stiu acum ce firma are asa ceva? Poate drept etalon e folosita "Concivia" si el trece in toate caietele de sarcini tot ce are firma lui. Ca altfel nu inteleg... Pun niste conditii care nu au nici o legatura cu lucrarea". Cel mai tare l-a deranjat pe omul de afaceri brailean faptul ca presedintele CJ a afirmat ca la licitatii vin unii neseriosi: "Pai daca numai eu ma duc pe la licitatii, cine ar fi neseriosii aia? E bolnav cu capul Stancu daca face astfel de afirmatii in contextul in care eu am fost la cea mai recenta licitatie. La cine face referire? Pai e normal?".

"De ce sa participe o firma la licitatii organizate de Consiliul Judetean, avind in vedere semnalele de pina acum?"

Pe de alta parte, conducerea unei alte firme de constructii cunoscute din Braila, "Tracon", s-a aratat de parere ca in contextul scandalurilor izbucnite la mai multe dintre licitatiile organizate de CJ, pare firesc ca firmele sa nu mai cheltuiasca nici timp, nici bani pe acestea: "Daca a vazut ca procedurile aplicate pina acum nu au avut rezultat in sensul sa atraga firme interesate de obiectul licitatiei, trebuia ca, in limitele legii, sa-si modifice strategia. In alta ordine de idei, de ce sa participe o firma la licitatii organizate de Consiliul Judetean, avind in vedere semnalele de pina acum privind modul de organizare si rezultatele incercarilor anterioare, si sa mai si cheltuie bani pentru fazele premergatoare licitatiei in sine, adica achizitia caietului de sarcini sau imobilizarea unor sume cu titlu de garantie de participare?".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro