Mergi la conţinutul principal

Licitatii anulate pentru ca nu cistiga cine trebuia

Licitatiile organizate de Consiliul Judetean Braila sint anulate in momentul in care sint cistigate de alte firme decit cele cu care face afaceri in mod uzual presedintele consiliului, Gheorghe Bunea Stancu. Afirmatia ii apartine omului de afaceri brailean, Gheorghe Puscasu, directorul societatii "Construct P&G", firma ce a participat la mai multe dintre licitatiile organizate de catre institutia in cauza. Puscasu, candidat independent la fotoliul de primar in 2004, s-a aratat deranjat de "lucrurile mascate" care se fac in cadrul CJ atunci cind vine vorba de licitatii. Acesta a tinut astfel sa atraga atentia opiniei publice asupra celei mai recente licitatii organizate de CJ, si anume cea privind executia lucrarilor de amenajare a cantinei si spalatoriei de pe Buzaului, imobile ce ar trebui sa gazduiasca pe viitor Biblioteca Judeteana.

Licitatii anulate fara explicatii clare

Referitor la aceasta lucrare controversata, desi reporterii nostri au incercat sa afle aproape zilnic in ce stadiu se afla evaluarea dosarelor firmelor care au licitat, de fiecare data li s-a raspuns ca acestea sint inca in evaluare si ca nu se stie nimic. Cu toate acestea asa cum am aflat ieri, licitatia a fost de fapt anulata inca de pe data de 21 noiembrie, data la care noua ni s-a raspuns, ca de obicei, ca nu se stie nimic. Astfel, Gheorghe Puscasu ne-a explicat cum si a doua licitatie, la care firma lui a participat, a fost anulata in momentul in care s-a vazut ca tot "Construct P & G" are cele mai mari sanse de cistig: "In 28.09 s-a tinut prima licitatie. Au participat doua firme, SC “Construct P &G” si “Confort 2000”. Noi am iesit pe locul 1, cu 1.648.725,23 RON. “Confort 2000” a iesit pe locul doi cu 1.706.709, 96 RON. Dar pentru ca nu a iesit pe primul loc “Confort 2000” s-a anulat licitatia. “Conform cu art. 36 din HGR 925/2006 ofertele depuse de SC Construct P&G SRL Braila si Confort 2000 sint inacceptabile”. Nici nu zic care e motivul. Eu nu inteleg". Puscasu a mai adaugat ca, desi ofertele sint foarte apropiate, este clar ca cea mai buna este cea a firmei lui. Acesta explica si de ce licitatia a fost anulata: "“Concivia”, firma la care Stancu e prin alta firma actionar majoritar a lucrat mereu cu “Confort 2000” si daca am iesit mai bine decit ei s-a anulat".
In ceea ce priveste cea de-a doua licitatie, organizata pe data de 30 octombrie, Gheorghe Puscasu a precizat: "La a doua am fost noi si SC “LCan” SRL Tulcea. Ei au oferit 745.710 RON si noi 1.598.396 RON. Eu nu stiu ce e cu pretul ala de 820.000 RON aprobat in CJ, atita timp cit el nu este ceea ce a estimat proiectantul lucrarii. Valoarea totala estimata de proiectant este de 2.200.930 RON, din care constructii si montaj 1. 595.259,4 RON. Ori valoarea nu poate fi alta decit cea din documentatie. Ori nu e documentatia buna, ori e altceva. Daca au de gind sa dea numai 820.000 RON atunci trebuie sa taie ceva din proiect ca e prea putin. Dar ceva e in neregula acolo. Cum sa zica ca nu s-au evaluat ofertele cind ei au anulat licitatia de atita timp. Si iarasi nu am inteles de ce". Acesta a explicat ca pentru oferta facuta, "Construct P&G" a mers pe cele mai mici costuri posibile ale materialelor, asadar, o suma mai mica cu care o firma sa realizeze lucrarile necesare transformarii celor doua imobile in biblioteca nu exista.

"Stancu nu a vrut sa ne dea lucrarea pe care noi trebuia sa o cistigam, pentru ca vroia sa lucreze in antrepriza cu alte firme"

Puscasu a mai adaugat ca aceasta nu este singura licitatie anulata pentru ca nu a iesit cine trebuie, el dind exemplu si pe cea privind lucrarile de construire a cladirii cu destinatia sectie de boli infectioase si sectie dermato-venerice, in incinta Spitalului Judetean Braila, situat pe soseaua Buzaului nr. 2: "La acea licitatie, au depus oferte SC “Construct P&G” SRL Braila, SC “ICMRS” SA Galati, SC “Armax” SRL Braila si SC “LCan COM” Tulcea. Cea din Tulcea a depus oferta dupa expirarea termenului, “Armax” si ICMRS nu aveau lichiditati si am ramas noi cu o oferta de 1.505.000 RON. Dar am aflat dupa aia ca valoarea era 1.300.000 RON. Noi am zis atunci ca sintem de acord sa negociem si sa facem lucrarea si pe valoarea aceea. Insa ni s-a raspuns ca nu e legal. Ca am solicitat asta dupa inchiderea licitatiei. Pai, cind trebuia? Nu dupa ce afli rezultatul? Si nu inteleg de ce nu au acceptat oferta noastra de a face lucrarea cu banii pe care ii aveau ei. Ca negocierea este un lucru normal. Cu “Distrigaz”, de unde am mai multe lucrari, negociem mereu. Ca pina la urma singurul care cistiga e contractantul nu ofertantul. Corect ar fi sa treaca pretul lucrarii in caietul de sarcini ca sa stie toata lumea daca se baga sau nu. Dar asta e o alta golanie". Puscasu s-a aratat de parere ca motivul pentru care aceste licitatii sint anulate este pentru ca Stancu nu doreste sa iasa cistigatoare firme cu care stie ca nu ar putea lucra in antrepriza: "Stancu nu a vrut sa ne dea lucrarea pe care noi trebuia sa o cistigam, pentru ca vroia sa lucreze in antrepriza cu alte firme, gen “Confort 2000”, o chestie din asta mascata. Cea mai mare parte a lucrarilor pe care le face “Confort 2000” sint executate de “Concivia”. Sau mai fac alta chestie din asta mascata, in loc de bani, se dau materiale de constructii. La toate licitatiile la care am participat la CJ s-au anulat. La altele nici nu am participat la Braila". Puscasu a mai adaugat ca la capitolul licitatii si transparenta, administratia braileana sta foarte prost: "La CJ ma lucreaza sistematic. Nici nu imi fac probleme ca o sa cistig. La Primarie nici nu stiu cind se fac licitatii ca nu anunta. Si ei merg mai mult pe atribuire. Ca daca ar scoate lucrari mari, ar fi altceva. Si asta e o alta golanie. Ca ar trebui sa faca invitatii la toate firmele. Corect ar fi sa ii invite pe toti. Atunci ar fi transparenta, nu ar mai fi probleme".

CJ a facut public raportul la 9 zile dupa anularea licitatiei

Precizam ca ieri, la ora 16.00, in urma solicitarii reporterilor nostri, CJ a trimis pe fax raportul intocmit de comisia de evaluare a ofertelor pentru executia lucrarilor de pe Buzaului, raport intocmit, asa cum se arata in document, pe data de 20 noiembrie. Asadar raspunsul privind aceasta licitatie de interes public, finantata din bani publici, ar fi putut fi facut public de catre CJ inca de acum 9 zile. De ce oare s-a intirziat atit cu un simplu raspuns nu a putut sa ne lamureasca nimeni. Nici secretarul general al CJ, Nicu Filote, cel insarcinat de presedinte sa se ocupe de presa in lipsa unui purtator de cuvint, si care, cel putin, ne-a pus la dispozitie intr-un final dramatic raportul cu pricina si nici presedintele comisiei de evaluare, ing. Jenica Dumitrascu, pe care nu am reusit sa o contactam ieri dupa amiaza.

Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, este actionarul majoritar al "Bursagrirom" SA, societate care face parte la rindul ei dintre actionarii firmei "Concivia", alaturi de "SIF Moldova", "Asociatia Salariatilor" (PAS) si AVAS Bucuresti. Totodata, exista si 30 de actionari persoane fizice. Precizam de asemenea ca cel care a venit cu ideea mutarii unei parti importante din Biblioteca Judeteana pe soseaua Buzaului, intr-o cantina si o spalatorie dezafectate a fost nimeni altul decit presedintele CJ, Stancu sustinind in permanenta ca aceasta e cea mai buna solutie pentru Biblioteca si cititori. Proiectul de hotarire privind aprobarea bugetului pentru executia lucrarii a fost adoptat cu votul consilierilor PSD, PNL si PRM chiar in ziua in care avea loc prima licitatie, anulata ulterior.
In ceea ce priveste firma "Construct P&G" - la care Gheorghe
Puscasu este unic actionar, aceasta are 195 de angajati, un profit net in 2005 de 1.-.735 RON si o cifra de afaceri de 10.649.575 RON. Nu are datorii la stat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro