Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Licitatie AVAS pentru activele Metalurgica Braila, contestata de conducerea uzinei

Licitatia programata de AVAS pentru vinzarea unor active ale Metalurgica Braila, In contul datoriilor companiei, a fost aminata In lipsa ofertelor, dar conducerea uzinei contesta procedura, sustinind ca restantele catre Autoritate sint mult mai mici decit valoarea bunurilor scoase la vinzare.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a Incercat, vineri, sa vinda mai multe active apartinind firmei Metalurgica Braila, pentru a recupera o parte dintre datoriile acesteia catre stat.
Cu un pret de pornire de aproape 700.000 dolari, AVAS a scos la licitatie, In contul obligatiilor neachitate, un teren de 1,7 hectare, pe care se afla, printre altele, o hala de productie, rezervoare de apa, drumuri si platforme betonate, retele de apa-canal si gaze naturale, linii CFR.
Procedura a fost aminata dupa ce membrii comisiei de licitatie au constatat ca nici un cumparator nu s-a prezentat pentru a achizitiona bunurile.
"Am propus conducerii AVAS organizarea unei noi licitatii la un alt termen, cu un pret de pornire mai mic", au declarat pentru MEDIAFAX surse din interiorul comisiei.
Contactat de agentia MEDIAFAX, directorul general al societatii Metalurgica Braila, Nicolae Calnegru, a contestat decizia Autoritatii de a organiza licitatie pentru toate aceste active, afirmind ca datoriile firmei catre AVAS, reprezentind restante la contributiile de asigurari sociale, se cifreaza la doar 30.000 dolari, de peste 20 de ori mai putin decit pretul de pornire stabilit pentru bunurile scoase la vinzare.
"AVAS nu are drept de proprietate asupra companiei Metalurgica, al carei actionar principal, cu circa 70% din capitalul social, este firma privata Banrom Braila. Daca AVAS organizeaza licitatie pentru terenul de 1,7 hectare cu cladirile aferente si un eventual cumparator achita pretul cerut, acesta nu va putea sa intre In posesia bunurilor, deoarece managementul uzinei se va opune", a declarat Nicolae Calnegru.
El precizeaza ca datoriile la bugetul asigurarilor sociale de stat au fost acumulate Inainte de preluarea uzinei de catre Banrom Braila, care si-a asumat obligatia, prin contractul de privatizare, sa achite platile restante In mod esalonat, Incepind cu anul 2000.
Noul proprietar a platit datoriile, cu exceptia sumei de 30.000 dolari, incluzind penalitati si majorari de Intirziere, creanta transferata la AVAS In vederea recuperarii.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sustine Insa ca licitatia este legala si ca are ca obiect recuperarea tuturor datoriilor uzinei fata de stat.
"Conform legislatiei, AVAS are dreptul sa vinda activele firmelor cu datorii la stat, sa opreasca suma pe care o are de recuperat si sa transmita diferenta de bani catre celelalte institutii, precum Directia Locala a Finantelor Publice Braila", au afirmat surse din interiorul AVAS.
Potrivit directorului Metalurgica Braila, datoriile totale catre stat ale societatii, inclusiv catre bugetul asigurarilor sociale de stat, se cifreaza In prezent la circa un milion de dolari.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii