Mergi la conţinutul principal

Licitatia internationala pentru IMB, inca sub semnul intrebarii

Inca de la venirea la putere, actuala guvernare a promis rezolvarea problemei Insulei Mari a Brailei sau, asa cum ii placea fostului ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, sa spuna, "vom face totul pentru intrarea in legalitate a celei mai mari exploatatii agricole din Europa". Ca Flutur si-a dorit cu ardoare lucrul acesta o demonstreaza si cele 10 procese, toate initiate dupa venirea la putere a Aliantei D.A., care au drept obiect cele 58.000 ha din Insula Mare a Brailei. In 9 procese partile implicate sint administratorul terenului, Agentia Domeniilor Statului (ADS) si utilizatorul lor, societatea "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt, a fostului deputat PSD, Culita Tarita. In afara celor 9 litigii cu arendasul, insa, ADS mai are un adversar: Constantin Dulute, patronul SC "Agricost" SRL Iasi, proprietarul celor mai importante active din Insula Mare. Procesul a pornit la Tribunalul Braila, dar intre timp a ajuns in stadiul de recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Desi litigiile dintre arendas si ADS sint extrem de importante, scopul lor principal fiind constatarea valabilitatii/legalitatii Contractului de arenda nr. 1/2001, procesul care va decide practic soarta Insulei este cel cu proprietarul activelor. Dulute este proprietarul activului "Baza IMB" care cuprinde mai multe locatii in Insula Mare a Brailei (ferme vegetale, ferme zootehnice, sectoarele mecanizare si reparatii, parcuri de conservare utilaje etc.), sediul societatii, situat in municipiul Braila, si sectorul nave, respectiv "Trecerea Bac" Stinca. Pentru toate acestea "Agricost" a platit 75 miliarde de lei.

Dulute versus ADS

In toamna 2004, proprietarul activelor a cerut ADS in concesionare, prin metoda atribuirii directe, adica fara licitatie, 58.607 ha din IMB. Solicitarea, sustine patronul "Agricost", a fost facuta in baza Legii nr. 249/2003, conform careia terenurile cu destinatie agricola care nu fac parte din capitalul social al societatilor comerciale, pot fi atribuite direct spre concesionare investitorilor care au cumparat actiuni sau active ce implica necesitatea exploatarii unui teren cu destinatie agricola. ADS a refuzat, iar in replica, Dulute a inaintat actiune in instanta. Prin cerere de ordonanta prezidentiala, "Agricost" a solicitat obligarea ADS de a nu publica sau organiza vreo licitatie privitoare la concesionarea sau arendarea terenului, iar daca a declansat vreo procedura in acest scop, sa dispuna suspendarea de indata. Prin Sentinta civila nr. 762/12.11.2004, Tribunalul Braila a admis cererea formulata de SC "Agricost" SRL Iasi, astfel cum a fost formulata. Impotriva acestei hotariri, ADS a formulat recurs, Curtea de Apel Galati insa a respins recursul si a mentinut dispozitiile Sentintei civile nr. 762/12.11.2004, a Tribunalului Braila.

Un nou termen de judecata in luna martie

"Si in prezent, subzista efectele Sentintei civile nr. 762/12.11.2004, pronuntata in Dosarul nr. 4485/2004 prin care Tribunalul Braila a admis cererea formulata de SC “Agricos” SRL Iasi si a obligat ADS, pe cale de ordonanta presedintiala, sa nu publice si sa nu organizeze nici o licitatie privitoare la concesionarea sau arendarea terenului agricol din IMB, iar in cazul in care o astfel de procedura a fost declansata, sa dispuna suspendarea de indata. Ordonanta este valabila pina la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei ce face obiectul Dosarului nr. 4485, ce are ca obiect actiunea “Agricost” privind recunoasterea dreptului sau la concesionare prin metoda atribuirii directe a celor 58.000 ha din IMB. Dosarul nr. 4485/2004, nu s-a solutionat irevocabil, actualmente fiind pe rol recursul ADS, inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu termen de judecata la 13.03.2007", a precizat Barna Tanczos, presedintele ADS Bucuresti.
In concluzie, pina la solutionarea irevocabila a litigiului cu Dulute, ADS este obligata prin hotarire judecatoreasca irevocabila sa nu organizeze licitatie de concesionare sau arendare a terenului agricol din Insula Mare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro