Mergi la conţinutul principal

Licitaţia "Dorobanţi". Punct şi de la capăt

* primarul spune că întreaga procedură de licitaţie va fi reluată, dar speră într-o parcurgere mai rapidă a etapelor * "Este posibil însă să apară contestaţii în instanţă, însă noi nu vom contesta", a spus Aurel Simionescu, primarul municipiului *

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a răsturnat rezultatul licitaţiei de 30 milioane de euro pentru reabilitarea Bulevardului Dorobanţilor. Practic, instituţia a anulat procedura de atribuire, etapă în urma căreia municipalitatea stabilise câştigător consorţiul de firme portocalii "Mari Vila", "Delta ACM 93" şi "Condorii Sult". Astfel, grupului de firme i-a fost smuls potul cel mare, iar ceasul licitaţiei a fost resetat şi dat înapoi la momentul zero. Aşa cum a stabilit Consiliul, urmează a fi reluată licitaţia de la momentul întocmirii caietului de sarcini şi publicarea anunţului, adică fix înainte aruncarea zarurilor când crupierul lansează celebra sintagmă "Le jeux sont faits, rien ne va plus!".

Zilele trecute, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), prima instituţie abilitată în medierea litigiilor legate de licitaţiile publice, a dat verdictul în Proiectul "Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor": stop joc şi de la capăt. Practic, decizia anunţată de consiliu este aceea că admite contestaţiile înaintate de SC "Drum Art" SRL, "Swietelsky Baugesellschaft MBH", "Alpine Bau GmbH" şi "Max Boegl România" SRL şi anulează procedura de atribuire. În acest context, întreaga procedură de licitaţie ar urma să fie reluată începând cu realizarea caietului de sarcini şi publicarea anunţului de licitaţie. Iată conţinutul deciziei luate zilele trecute de CNSC: "În baza documentelor depuse de părţi, CNSC DECIDE: Conexează cele şapte contestaţii. Ia act de renunţarea la contestaţia formulată de către SC «PA&CO International» SRL. Respinge excepţiile de tardivitate a contestaţiilor aparţinând SC «Drum Art» SRL şi «Switelsky Baugesellschaft MBH», ridicate de autoritatea contractantă. Respinge excepţiile privind lipsa de interes şi lipsa calităţii de a introduce o contestaţie, formulate de autoritatea contractantă împotriva SC «Arcada Company» SA. Admite contestaţiile înaintate de SC «Drum Art» SRL, «Switelsky Baugesellschaft MBH», «Alpine Bau GmbH" şi «Max Boegl România». Anulează procedura de atribuire. Respinge contestaţia aparţinând SC «Arcada Company» SA, ca nefondată. Executorie".
În esenţă, din aceeaşi decizie reiese că "Arcada Company" a cerut reanalizarea ofertei şi schimbarea rezoluţiei privind oferta depusă, "Switelsky Baugesellschaft MBH" a solicitat anularea deciziei de adjudecare ca fiind nelegală şi pe cale de consecinţă anularea procedurii de atribuire. Tot anularea a cerut şi "Alpine Bau GmbH", la fel ca şi "Max Boegl România", cu menţiunea că aceasta din urmă a mai solicitat şi anularea raportului procedurii şi a actelor subsecvente acestuia, obligarea autorităţii contractante la declararea ofertei sale ca fiind admisibilă şi la reevaluarea ofertelor admisibile, prin aplicarea criteriului de atribuire stabilit prin documentaţia de atribuire.

"Chiar dacă vor apărea contestaţii, asta nu ne va împiedica să reluăm licitaţia"

Din partea autorităţii contractante, adică a Primăriei Brăila, edilul-şef Aurel Simionescu a explicat că, în esenţă, întreaga procedură de licitaţie va fi reluată, însă se aşteaptă la o parcurgere mult mai rapidă a etapelor. "Toate observaţiile formulate de către ofertanţi pe parcursul primei licitaţii au fost acum lămurite de către CNSC. Autoritatea contractantă va ţine cont de precizările făcute de către Consiliu şi le va pune în aplicare. De aceea, cred că nu vor mai fi niciun fel de discuţii legate de proceduri, documente, dat fiind faptul că au apărut aceste clarificări din partea CNSC. De altfel, decizia motivată a instituţiei o va primi fiecare ofertant care a contestat la CNSC şi astfel vor lua şi ei act de clarificări. Aş vrea ca anunţul de licitaţie să fie publicat chiar în cursul acestei săptămâni, cu termen final de depunere a ofertelor, cel mai probabil, finele lunii ianuarie, începutul lunii februarie, anul viitor", ne-a declarat Simionescu. Întrebat dacă municipalitatea este mulţumită de decizia CNSC, sursa citată a punctat că Primăria nu va contesta hotărârea Consiliului. "Este posibil însă să apară contestaţii la Curtea de Apel, aşa cum permite procedura de licitaţie, însă noi nu vom contesta. Chiar dacă vor apărea contestaţii, asta nu ne va împiedica să reluăm licitaţia întrucât decizia dată de CNSC este executorie, ceea ce înseamnă că o eventuală contestaţie în instanţă a deciziei consiliului nu va suspenda procedura", a mai spus Simionescu.
La rândul său, viceprimarul Stănel Necula, preşedintele comisiei de licitaţie a punctat că va fi analizată cu atenţie decizia dată de CNSC şi că toate observaţiile şi clarificările aduse prin aceasta vor fi puse în aplicare în cadrul viitoarei proceduri de licitaţie.

23dorob2Cine a depus oferte în cadrul licitaţiei Bulevardul Dorobanţilor?

Potrivit municipalităţii, au fost înregistrate oferte din partea a 16 firme, care individual sau în asocieri, au depus 7 oferte. Prima înregistrată a fost din partea "Tehnologica Radion" SRL Bucureşti, iar a doua vine din partea unui consorţiu format din "Arcada Company" SA Galaţi, firma germană "Leonhard Weiss GmbH & Co. Kg" şi Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, fosta Regie de apă-canal "Aptercol". A treia ofertă a fost depusă tot de un consorţiu alcătuit din SC "Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti" SA, SC "Apolodor Com Impex" SRL şi SC "Dimar" SRL din Bucureşti. Pentru a parta ofertă, în ordinea înscrierii la licitaţie, şi-au dat mâna firma germană "Max Boegl" şi SC "Tancrad" SRL Galaţi, urmate de companiile "Swietelsky Baugesellschaft", "Euro Construct Trading" din Bucureşti plus "Vega 93" SRL Galaţi.
De asemenea, ultima ofertă comună au formulat-o societăţile "Mari Vila Com" SRL şi "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93" din Bucureşti, alături de SC "Condurii Sult" SRL din Ploieşti. Ultimii care au depus ofertă în cadrul licitaţiei de 30 milioane au fost austriecii de la "Alpine Bau GmbH".
Mai trebuie adăugat că s-au arătat interesate de licitaţia de la Brăila şi SC "Drum Art" SRL Bucureşti şi "Pa&Co International" SRL, aceasta din urmă aparţinând cunoscutului rege al asfaltului, Costel Căşuneanu. De menţionat este că ambele firme au cotestat documentaţia procedurii de licitaţie, context în care, în mod logic, nu s-au mai înscris cu ofertă şi astfel nu apar pe lista prezentată de municipalitate. Mai trebuie completat că "Pa& Co" a renunţat la contestaţie, înregistrând această decizie printr-o adresă către CNSC în data de 21 septembrie.

Rezultatul licitaţiei: portocaliu pe linie

Comisia de licitaţie a municipalităţii a desemnat câştigătoare a proiectului consorţiul format din firmele "Mari Vila" (Mândrilă Stela - 71,7% şi Mândrilă Marin - 28,3%), "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93" (Florea Diaconu - 100%) din Bucureşti, alături de SC "Condurii Sult" SRL din Ploieşti (Gheorghe şi Marian Sult în părţi egale).
O scurtă zappare pe Internet a presei centrale cu privire la aceste trei companii relevă faptul că numitorul comun al succesului în afaceri îl constituie apropierea de oameni de vază ai PDL, aşa cum este Adriean Videanu, fostul primar PDL-ist, actual ministru în Guvernul Boc, dar şi Liviu Negoiţă, propunerea PDL pentru funcţia de premier. Despre "Mari Vila" şi "Delta ACM 93" presa centrală a scris de nenumărate ori că au câştigat mai multe contracte de lucrări publice în principal în Bucureşti, inclusiv în celebrele contracte de astfaltare sau schimbare a bordurilor, lucrări adjudecate prin apropierea de membrii marcanţi ai PDL. De exemplu, într-un raport al Curţii de Conturi de anul trecut, citat de "Gândul", se menţionează că la lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor din Bucureşti, prejudiciul public se ridica la peste zece milioane de euro, pe lista firmelor favorizate la contractări fiind enunţate pe primele locuri la categoria "firmele de casă ale PD-L", SC "Mari Vila", SC "Delta ACM", SC "Euroconstruct", SC "Eurovia" sau "Max Boegl". Firma prahoveană "Condorii Sult", care s-a ocupat de asfaltarea oraşului Năvodari, potrivit mass-media din Constanţa, are la activ foarte multe procese în instanţă atât cu autorităţile contractante, dar şi cu partenerii de afaceri şi colaboratori în contractele de lucrări publice. Mai trebuie adăugat că în fruntea comisiei de licitaţie în cazul adjudecării lucrărilor la Bulevardul Dorobanţilor, este tot un PDL-ist, este vorba despre viceprimarul Stănel Necula.

Modernizarea bulevardului - un proiect de 30 milioane euro

Potrivit anunţului de licitaţie publică, valoarea estimată a contractului este de circa 120 milioane lei, adică echivalentul a aproximativ 30 milioane euro. Contractul vizează modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, iar defalcat pe lucrări constă în modernizarea sistemului rutier, a căii de rulare a tramvaielor precum şi a canalului colector de sub bulevard, pe întreaga lungime a acestuia. Toate aceste lucrări ar urma să fie finalizate în decursul a 3 ani de la data atribuirii contractului. Printre condiţiile impuse ofertanţilor se numără experienţă relevantă în lucrări de aceeaşi anvergură tehnică şi financiară, cifră de afaceri medie anuală de minim 200 milioane lei şi zero datorii la bugetul de stat ori cel local.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro