Mergi la conţinutul principal

Liceu românesc din Transnistria, protest la Ambasada Rusiei din Chișinău

Un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” cu predare în limba română din Grigoriopol, regiunea separatistă transnistreană, împreună cu Asociația Promo-LEX, au protestat, joi, în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

 

Liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt de ani de zile o țintă permanentă a politicilor anti-românești ale separatiștilor de la Tiraspol. Intimidarea profesorilor de către militia transnistreană,   interdicţiile asupra fondului de carte în limba română și hărțuirea etnicilor români la punctele de control ale separatiștilor sunt lucruri la ordinea zilei pe fâșia secesionistă finanțată de Federația Rusă.

Potrivit Radio Chișinău, profesorii Liceului „Șefan cel Mare și Sfânt” au denunțat faptul că Federația Rusă nu a executat până în prezent Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului din 19 octombrie 2012, prin care Guvernul de la Moscova a fost recunoscut responsabil de încălcarea dreptului la educație în regiunea separatistă transnistreană. 

Situația este următoarea: liceul din Grigoriopol a fost lăsat de 15 ani fără sediu de către autoritățile transnistrene. Elevii și profesorii sunt nevoiți să facă naveta în fiecare zi la Doroțcaia. 

„Sunt zeci de ani de când ne sunt încălcate drepturile. Ne-am adresat la CEDO, unde ne-au făcut dreptate. De cinci ani continuăm să ne adresăm pentru a ne fi apărate drepturile. Cu părere de rău, până în ziua de azi suntem aici, nu s-a mișcat nimici din loc, nimic nu s-a schimbat. Și am venit să-i spunem Federației Ruse că rana este vie și încă sângerează”, a declarat Eleonora Cercavschi, conform sursei citate.

Numărul elevilor scade de la an la an, inclusiv din cauza greutăților pe care le întâmpină, pentru că trebuie să se deplaseze în altă localitate. Cei care își continuă aici studiile spun că o fac pentru a învăța în limba română și pentru a scrie cu grafie latină.

„Avem dreptul de a învăța la noi în oraș, la noi acasă. Noi suntem din orașul Grigoriopol, din regiunea transnistreană și nu ne este permis să avem o școală la noi acasă și de aceea suntem nevoiți să facem zi de zi naveta pentru a studia în limba română”, a spus o elevă.

Protestatarii au dorit să depună o declarație la Ambasada Federației Ruse la Chișinău, dar de acolo au fost redirecționați la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. 

„Noi am venit să rugăm Ambasada Federației Ruse să transmită îngrijorările noastre și dorința noastră ca această hotărâre a Curții Europene să fie îndeplinită. Ultimele eforturi au fost depuse la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. De fiecare dată, Federația Rusă amână sau ignoră orice demers la acest subiect”, a declarat președintele Asociației Promo-LEX, Ion Manole.

În urmă cu 5 ani, pe 19 octombrie, CEDO  a pronunțat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanții erau 170 de profesori, elevi și părinți din trei școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Federația Rusă a fost obligată să achite, în termen de trei luni de la pronunțare, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant și 50 de mii de euro cheltuieli de judecată, precum și să asigure dreptul la educație în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Până în prezent, Federația Rusă nu și-a onorat obligațiile, mai scrie Radio Chișinău.

Etnicii români alcătuiesc primul grup ca mărime (36,48%) în teritoriile din stânga Nistrului, urmați de grupul ucrainean (30,47%) și abia apoi de cel rusesc (25,47%), indică statisticile ultimilor ani.

În regiunea transnistreană funcționează opt instituții românești de învățământ: Liceul ,,Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, Liceul ,,Evrika” din Râbniţa, Liceul ,,Alexandru cel Bun” din Tighina”, Liceul ,,Mihai Eminescu” din Dubăsari, Gimnaziul din satul Roghi, Gimnaziul din Corjova şi Şcoala-internat din Tighina.

Potrivit legislației, școlile se află sub administrarea autorităților de la Chișinău. Însă în realitate, administrația de la Tiraspol deține întregul control. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro