Mergi la conţinutul principal

Liceenii refuza sa poarte uniforma scolara

Incepind cu 15 septembrie, conform legii, toti elevii trebuie sa poarte uniforma scolii sau un semn distinctiv, astfel incit sa fie cit mai usor de identificat persoanele straine care patrund in unitate. Desi o decizie in acest sens a fost luata in cele mai multe scoli brailene inca din vara, pina acum, concret, nu s-au schimbat prea multe fata de anul trecut. Dar aceasta nu pentru ca nu s-ar dori. In unele scoli, uniformele nu sint gata, iar in altele elevii nu vor sa le poarte. In general, elevii mai mari sint cei mai reticenti la introducerea uniformei, desi prin Regulamentul de Ordine Interioara al scolii purtarea uniformei este o obligatie.
La Scoala "Ion Creanga", de exemplu, discutiile in privinta introducerii uniformei au fost demarate, conform graficului stabilit de Minister, in semestrul II din anul scolar trecut. In sedintele cu parintii s-a stabilt ca elevii vor purta aceeasi uniforma. In ultima saptamina a anului scolar chiar s-au organizat doua parade cu uniforme prezentate de o firma din Bucuresti. Din pacate, alegerile parintilor nu au coincis cu cele ale copiilor, astfel ca nu s-a ales nici o varianta, urmind sa se mai organizeze o parada cu mai multe variante. "In octombrie se va reuni comitetul de parinti pe scoala si vom vedea ce este de facut. Este greu sa schimbi totul deodata, mai ales la o scoala cu “fite” asa cum este scoala noastra. Uniformele vor avea preturi intre 80 si 150 de lei, insa cei care nu au posibilitati financiare nu vor da nici cei 80 de lei. O alta problema, ar putea interveni la cei cu posibilitati financiare, care vor cumpara unifoma, dar s-ar putea sa nu o poarte pentru ca nu le place. Daca nu vin in uniforma ce pot sa le fac? Sa nu-i mai primesc in scoala nu pot. Invatamintul este obligatoriu. Trebuie sa fim atenti la scopul acestei legi. Vrea sa garanteze siguranta elevilor si nu trebuie sa exageram. Noi vrem sa introducem uniforma, dar daca nu vom putea ajunge la un punct de vedere comun vom renunta si vom alege ecusoanele care sint mult mai ieftine", a explicat directorul Victor Buzea.
Si la Liceul Teoretic "Sebastian" s-a luat hotarirea ca elevii sa poarte fuste/pantaloni negri si bluze albe, cu insigne rosii, mergindu-se pe ideea ca acestea sint mai accesibile ca pret. "Elevii au fost reticenti la uniforma. Parintii au spus ca ar fi facut un efort si ar fi cumparat-o insa nu ar fi purtat-o si nu se rezolva nimic. Asa, majoritatea s-a conformat si vom reusi sa-i convingem pe toti ca este bine sa poarte uniforma", a spus directoarea Georgeta Rusu.
La "Saligny" a inceput, in graficul dat de minister, confectionarea uniformelor, insa nu toti elevii si le-au comandat, din diferite motive. Conducerea scolii a apreciat ca va mai dura o luna pina cind vor avea toti uniforme. Uniforma aici este formata din fusta/pantalon bleumarin si vesta, cu camasa alba, iar cei care au dare de mina si-au putut comanda si sacouri, rosii - fetele si grena - baietii. "Elevii nu sint entuziasmati, dar parintii sint multumiti. Avem si legitimatii, astfel ca eu cred ca nu vom avea probleme. Avem gardian si cred ca ne va ajuta si Politia Comunitara, asa cum a facut-o si anul trecut. Mai avem elevi reclacitranti in scoala, dar dupa ce i-am scos in fata tuturor elevilor din scoala si le-am facut observatie s-au potolit", a spus directoarea Petruta Simionescu.

Siguranta elevilor depinde si de prezenta unui gardian curajos

La Grupul Scolar "Moisil", conducerea si-a propus ca in noul an sa fie mai exigenta cu elevii in privinta disciplinei si a tinutei. Profesorii, elevii si parintii au hotarit ca aici semnul distinctiv al scolii va fi insigna, care va costa aproximatv 1,5 lei. "Am hotarit sa introducem uniforme la clasa a V-a si a IX-a, insa cum elevii sint mai saracuti, am ales doar un sacou bleu. In timp, vor avea toti elevii si uniforma si insigna. Noi avem neaparata nevoie de aceste semne distinctive pentru ca avem probleme mai ales dupa-amiaza. Nu mai avem acum gardian. Am avut unul tinerel care fugea in scoala atunci cind erau probleme si am reziliat contractul. Acum am luat legatura cu Politia sa ne ajute sa gasim gardieni care sa faca fata problemelor din scoala noastra. Am facut demersuri si la Primarie si avem promisiuni ca vom avea dupa-amiaza o patrula a Politiei Comunitare", a spus directoarea Florica Gagu.
La Scoala nr. 24 din cartierul Chercea s-a luat hotarirea ca elevii sa poarte o uniforma din pantaloni, geaca de blugi si camasa bleu. "Am stabilit aceasta uniforma la sfirsitul anului trecut, tinind cont de posibilitatile financiare ale elevilor nostri si am constatat cu bucurie la 15 septembrie ca 95% dintre ei s-au conformat", a spus directoarea Rodica Mocanu.
La Liceul "Cerna" s-a ales un sacou albastru si o insigna, insa nu toti elevii poarta uniforma. Cei mici se conformeaza, dar cu cei mari este mai greu, a explicat directoarea Doina Bunea. Intr-o clasa a zecea, din 28 de elevi cinci nu aveau uniforma motivind ca l-au uitat acasa sau insigna o tineau in banca. In momentul in care directorul adjunct Auraliliana Gheorghiu i-a certat si i-a trimis acasa, cu absenta in catalog, elevii au facut ochii mari. Probabil ca pe viitor vor trata cu mai multa seriozitate purtarea uniformei si a insignei.
La Liceul Pedagogic deja exista o uniforma, sacou grena, la care s-a adaugat din anul acesta cravata cu literele LP - Liceul Pedagogic, de aceeasi culoare ca si sacoul. "Cravatele inca nu au venit, insa majoritatea elevilor poarta uniforma. E drept, trebuie sa te tii de capul lor, insa nu avem alta solutie", apreciaza directorul Constantin Gherghinoiu.
La Colegiul Economic "Ion Ghica" toti elevii vor purta sacouri negre, iar in partea stinga vor avea insigna. "Majoritatea s-au conformat. Unii inca nu si-au confectionat sacoul, dar in citeva saptamini il vor avea. Unii il au si nu-l poarta. Trebuie sa insistam. Noi avem cursuri in trei locatii si este bine, pentru siguranta lor, sa poarte sacoul si insigna", spune directorul Andrei Puia.
Zilele trecute au ajuns si uniformele elevilor de la "Mihai Eminescu". Uniformele costa 85 lei pentru ciclul primar si 90 de lei pentru gimnaziu. La uniforma se va atasa o cravata si un ecuson special cu insemnele institutiei.
La Scoala "I. L. Caragiale" elevii din clasele I - IV au uniforme personalizate, iar la gimnaziu s-a hotarit ca elevii sa poarte pantaloni/fuste negre si camasi albe. De asemenea, elevii vor avea ecusoane personalizate. Si la Scoala "C. S. Aldea" se va hotari la prima sedinta cu paritii ce se va alege intre cravata si insigna. Uniforma completa vor avea numai elevii din clasele I-a si a V-a, urmind ca in timp toti elevii sa poarte uniforma.

Graficul introducerii semnelor distinctive in scoli pentru a proteja elevii

La inceputul lunii martie a acestui an in Monitorul Oficial a fost publicata Legea privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamint, conform careia elevii sint obligati sa poarte cel putin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau altele asemenea. Pentru a se asigura ca legea va fi respectata, Ministerul Educatiei a stabilit si un calendar cu etapele ce trebuiau parcurse pentru implementarea noilor reguli. Intre 15 aprilie si 15 mai Consiliul Reprezentativ al Elevilor, cel al Parintilor, Consiliul Profesoral si conducerea unitatii de invatamint trebuiau sa discute si sa stabileasca ce semn distinctiv alege scoala. Intre 15 mai si 1 iunie se va completa, in consecinta, Regulamentul de Ordine Interioara al scolii, la capitolul "Drepturile si obligatiile elevilor", iar intre 1 si 15 iunie ar fi trebuit sa se informeze toti parintii si elevii din scoala in legatura cu decizia luata privind semnele distinctive ale unitatii de invatamint si sa se anunte termenul limita pentru conformare, 15 septembrie.

La Cerna, ordine si disciplina, de invidiat

Problema gardienilor ineficienti din anumite unitati de invatamint a fost rezolvata cu succes, cel putin din cele constatate in primele saptamini de scoala, la Liceul "Cerna". Aici, inainte erau platiti doi gardieni, insa acestia ori erau prea tineri si le era frica sa intervina, ori erau in virsta si erau plictisiti, nu monitorizau elevii. "De doi ani ne chinuiam cu gardieni care nu-si faceau datoria asa ca am reziliat contractul si am contactat firma “BGS”. Oferta lor mi s-a parut mai buna decit cealalta, chiar daca acum practic avem un singur gardian in loc de doi. Au si masina de interventie, ciini, daca este nevoie. Acum stim tot ce se intimpla in scoala, in internat, nu mai misca nimic fara sa stim. Activitatea lor este eficienta si sintem multumiti. Tot anul scolar trecut un pusti de 13 - 14 ani tot sarea gardul in spatele scolii si agresa elevii. Acum nici macar nu a mai aparut", a explicat directoarea Doina Bunea. La prima ora gardianul de la "BGS", care impune respect prin simpla prezenta fizica, este insotit de alti trei sau patru colegi pentru a supraveghea intrarea elevilor in scoala, dupa care ramine pe pozitie doar gardianul scolii. Acesta mai este ajutat apoi la pauza mare tot de colegi, ca sa supravegheze totul. Cunoaste "punctele fierbinti" din scoala si este prezent mereu acolo unde ar putea aparea probleme. Primul rezultat vizibil al schimbarii firmei care ofera servicii de paza si protectie a fost rarirea considerabila a personajelor care isi faceau veacul in fata liceului la finalul orelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro