Mergi la conţinutul principal

Liberalul Gabriel Sandu propune desecretizarea arhivelor PCR

Deputatul liberal de Braila Gabriel Sandu a initiat doua propuneri legislative referitoare la publicarea pe Internet a dosarelor celor care au colaborat cu Securitatea si la desecretizarea arhivelor PCR, prin modificarea Legii CNSAS, respectiv a Legii Arhivelor Nationale.
"Pprin cele doua propuneri legislative se urmareste publicarea pe Internet a dosarelor celor care au colaborat cu Securitatea si desecretizarea arhivelor fostului Partid Comunist Roman, prin noua lege a Arhivelor Nationale", sustine viceliderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Gabriel Sandu.
El a adaugat ca, astfel, societatea romaneasca va afla adevarul despre cei care au facut parte din sistemul comunist dictatorial - activistii PCR si colaboratori, informatori si ofiteri ai Securitatii Statului, eliminindu-se totodata posibilitatea manipularii opiniei publice.
In ceea ce priveste modificarea si completarea Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica, la articolul 17, dupa alineatul 3, conform caruia "Consiliul da publicitatii informatiile si documentele care atesta implicarea organelor de securitate si a altor structuri politice si represive ale regimului totalitar comunist in savirsirea unor infractiuni grave contra vietii, integritatii fizice sau psihice si libertatii persoanelor, precum si a unor acte de tradare a intereselor nationale", se introduc doua noi alineate.

Consultarea dosarelor secrete, doar cu aprobare

Acestea prevad ca, "in termen de 60 de zile de la preluarea dosarelor de la detinatorii anteriori, Consiliul publica, pe propria pagina de internet, continutul scanat al documentelor privind persoanele care ocupa demnitatile sau functiile prevazute de lege" si ca "Guvernul si celelalte institutii abilitate pun la dispozitia Consiliului toate mijloacele financiare si logistice necesare".
La Legea Arhivelor Nationale Sandu propune completarea articolului 20, conform caruia "documentele care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei pot fi consultate, la cerere, de catre cetateni romani si straini, dupa 30 de ani de la crearea lor", iar "pentru documentele la care nu s-a implinit acest termen, cercetarea se poate face numai cu aprobarea conducerii unitatii creatoare sau detinatoare". Deputatul liberal propune adaugarea unui alineat nou conform caruia se deroga de la acest termen "documentele emise de catre CC al PCR, CC al UTC si comitetele judetene ale acestora".
Un alt articol al legii ar urma sa fie completat, cu prevederea conform careia "Arhivele Nationale sint obligate sa publice pe pagina de internet a institutiei continutul scanat al tuturor dosarelor privind documentele emise de catre CC al PCR, UTC si comitetele judetene ale acestora".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro