Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liberalii si democratii isi discuta problemele din Alianta

Sedinta de ieri a Consiliului Judetean de Coordonare al Aliantei i-a pus fata in fata numai pe unii dintre actorii politici ai conflictului redeschis recent intre primarul liberal Constantin Cibu si PD. Daca reprezentantii PD au venit cu totii, primarul a lipsit de la sedinta, desi fusese invitat in scris. In aceste conditii, problemele aparute au fost discutate in absenta uneia dintre parti, care ar fi trebuit sa-si explice pozitia si, pe de alta parte, sa asculte si argumentele democratilor. Liderii locali PNL si PD sustin ca, in mare, au fost atinse toate problemele importante, si au fost stabilite si citeva masuri de natura a imbunatati situatia, insa nici unul, nici celalalt nu au putut garanta ca primarul Cibu le va agrea, si le va si pune in aplicare. Oricum, liberalii si democratii se arata interesate sa lamureasca situatia si sa puna capat tensiunilor.
Presedintele PNL, senatorul Dan Sabau, a admis ca lipsa lui Cibu de la discutii nu a fost un semnal prea bun: "Domnul Cibu ar fi trebuit sa vina, a fost invitat in scris, a fost solicitat sa se prezinte la discutii, dar n-a venit. Am discutat cu democratii despre disensiunile aparute, despre disfunctionalitatile ce s-au manifestat in ultima perioada in CLM, despre faptul ca inca exista un vot asincron in rindul ambelor echipe de consilieri. Aceasta chestiune este insa pe cale sa se rezolve prin intilniri inainte de sedintele de CLM si CJ, a liderilor celor doua grupuri de consilieri. La CLM, spre exemplu, liderii consilierilor liberali sint Giana Patrascu si Vasile Varga, iar ai democratilor sint Daniela Vasioiu si Ionel Mihalache". Potrivit lui Sabau, presedintele Vasioiu a negat ca ar fi declarat in cadrul conferintei de presa ca ii retrage sprijinul politic primarului Cibu, precizind ca ar fi prezentat aceasta varianta de lucru ca o posibila decizie, nu ca o chestiune certa: "Ei spun ca retragerea sprijinului politic nu a constituit o afirmatie concreta vizavi de primar, ci doar ca va constitui subiect de discutie in cadrul Consiliului Director si al Consiliului National de Coordonare. Au mai spus ca declaratia lui Vasioiu era sub rezerva unei discutii in aceste foruri, nu asa cum a fost prezentata de presa. Potrivit democratilor, nu s-a facut afirmatia concreta, ci este doar o posibila varianta de lucru, dupa ce va avea loc analiza situatiei existente la Braila. Asadar, ei spun ca nu s-a pus problema ca s-a retras sprijinul lui Cibu, dar nu exclud aceasta posibilitate". Intrebat ce sanse de potolire a spiritelor si de rezolvare a divergentelor exista, in contextul in care primarul Cibu nici macar nu s-a prezentat la sedinta la care urma sa se discute exact conflictul in care este parte, Sabau a declarat: "Eu am facut eforturi semnificative, permanente si insistente, pentru a dezamorsa conflictul, care nu face bine Aliantei. Voi fi in continuare avocatul temperarii iesirilor in presa si a spalarii rufelor in familie. Din ceea ce am discutat eu cu domnul Cibu, vineri, parea dispus sa accepte faptul ca au fost excese si de o parte, si de alta".

"Nu am spus ca ii retragem sprijinul lui Cibu"

In ceea ce-l priveste, presedintele PD, Horia Vasioiu ne-a declarat ca s-au discutat la sedinta cele mai grave probleme din sinul Aliantei locale si, in opinia sa, partile au fost pe aceeasi lungime de unda: "Am vorbit despre modul in care trebuie sa colaboram in Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean. S-a stabilit sa aiba loc intilniri intre liderii grupurilor de consilieri liberale si democrate, inainte de sedintele de consiliu. Am discutat despre modul de aplicare a programului de guvernare in Braila si vom face si o informare la centru, asupra modului de respectare a acestui program, in plan local". In privinta faptului ca primarul Cibu nu a onorat cu prezenta sa sedinta amintita, Vasioiu a comentat: "Consiliul Judetean de Coordonare al Aliantei este format din cite cinci membri, din fiecare partid. In discutiile pe care le-am avut cu domnul Sabau, i-am solicitat sa ii invite si pe prefect si pe primar la sedinta de astazi (ieri - n.r.). Daca domnul prefect Nicolae Mitroi a onorat invitatia, din pacate, Cibu nu a participat, asa cum nu a participat la nici o astfel de sedinta, in ultimele 8-9 luni. Este pacat ca da un asemenea semnal".
Intrebat fiind daca recunoaste ca a declarat ca PD retrage sprijinul politic primarului Cibu, liderul PD a negat: "Nu am spus ca ii retragem sprijinul lui Cibu, si nu am pomenit nimic de sprijinul politic. Ii ridic sprijinul politic cind nu mai votam nimic din ceea ce propune el. Eu am spus ca vom vota numai acele proiecte de hotarire initiate de el care sint in interesul comunitatii si se incadreaza in limitele legii. De altfel, el oricum nu facea majoritate cu PD-ul si cu PNL-ul. Cibu are alaturi de el citiva dintre consilierii PNL si face majoritate, la acest moment, cu PSD si PRM".
Amintim ca, in cadrul conferintei de presa de la inceputul saptaminii trecute, Vasioiu a declarat: "In sedinta de saptamina trecuta a Biroului Permanent Judetean Braila, s-a luat in discutie modul in care organizatia noastra si consilierii municipali se inteleg cu primarul Constantin Sever Cibu, modul in care se colaboreaza in ceea ce priveste promovarea proiectelor de hotariri in CLM. Am luat hotarirea sa nu mai acordam nici un fel de sprijin primarului Cibu, iar consilierii municipali ai PD sa actioneze in asa fel incit sa promoveze in continuare doar acele proiecte de hotariri care sint in folosul cetatenilor, precum si acelea care sint perfect legale. Luind act de faptul ca, dupa 12 luni de guvernare la Primaria municipiului Braila nu s-a facut aproape nimic pentru municipiu si nu s-a respectat absolut deoc programul de guvernare al Aliantei, vom cauta formele legale, sa facem un referendum la Braila, pentru suspendarea primarului Cibu. Consideram ca cea mai buna solutie pentru Braila, acum, este posibilitatea de a face alegeri anticipate la Primarie. Este singura salvare pe care o consideram reala pentru municipiu". La rindul sau, viceprimarul Daniela Vasioiu comenta, in aceeasi conferinta de presa: "Regret si imi cer scuze brailenilor, pentru ca am pus umarul ca la Braila sa se aseze o astfel de conducere, care nu numai ca a preluat lucrurile rele ale fostului primar, le-a si amplificat. Am ajuns astfel in septembrie 2005, sa regret administratia Lungu. Daca in perioada mandatelor domnului Lungu se faceau suficiente abuzuri, dar erau la limita legalitatii, astazi nu discutam decit de bunul plac, in Primaria municipiului Braila".
Amintim, de asemenea, ca masurile decise la sedinta de ieri sint, de fapt, lucruri prevazute in mod expres in protocolul dintre cele doua partide, care trebuia aplicate inca de acum un an.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii