Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liberalii se simt vizaţi de PSD-işti pentru criticile investiţiei lui Dogărescu

• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă şi deputatul Vasile Varga nu au dorit, ieri, să comenteze prea mult subiectul privind atribuirile celor două loturi de teren din Staţiunea Lacu Sărat, către firma “Eldomir” • aceştia au precizat că doar Prefectura se poate pronunţa în privinţa legalităţii hotărârilor aprobate de consilierii din Chiscani, însă s-au arătat deranjaţi de atacurile PSD-iştilor • potivit celor doi, dacă afaceristul Vasile Dogărescu nu ar fi fost PSD, social-democraţii ar fi băgat subiectul sub preş

 

Criticile venite din partea PSD-iştilor privind modul în care s-au atribuit, fără licitaţie, două loturi de teren în suprafaţă de peste 13.000 ha, în Staţiunea Lacu Sărat, pentru dezvoltarea unei afaceri de 7 milioane de euro derulată de firma “Eldomir”, nu au picat pe gustul liberalilor. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă şi deputatul Vasile Varga au susţinut că altfel ar fi stat lucrurile dacă investitorul Vasile Dogărescu, nu era liberal, ci un apropiat al PSD-iştilor. Aceştia au semnalat că toate terenurile din Staţiunea Lacu Sărat, chiar şi cele apropiate zonei în care Dogărescu a primit drept de superficie, au fost atribuite în acelaşi mod, fără licitaţie şi la un preţ asemănător - aproximativ 0,30 bani/lună pe mp.

“Bănuiesc că s-a dorit preţul zonei. Am eu o bănuială aşa că toţi cei care au luat în Lacu Sărat cam aşa - 0,27 de bani, 0,28 de bani. Dar hai să ne luăm de toate terenurile care s-au dat în Lacu Sărat, nu de Dogărescu neapărat!”, a afirmat la rândul său, consilierul judeţean Florin Cîrligea.

La rândul său, Dănăilă a mai adăugat că indiferent cum s-a făcut atribuirea, nici PNL-iştii, dar nici PSD-iştii nu sunt în măsură să spună dacă demersul a fost unul legal sau nu, ci doar Prefectura Judeţului.

“Acest subiect nu trebuie tratat ca o chestiune care afectează partidul. Este strict un atac politic la adresa unui om de afaceri. Este din partea PSD-ului. Când vin patru lideri ai PSD-ului, se aşează la masă şi încep să spună cum un om de afaceri din Brăila n-a făcut ce trebuie... Există astăzi căi legale pentru clarificarea acestei probleme. Astăzi discutăm despre oportunitate. Dacă a fost sau nu oportun. Nu suntem noi în măsură să analizăm dacă a fost legal. Nici cei de la PSD care şi-au clădit toate afacerile pe bani în jurul statului. Au ei căderea să facă treaba asta? Vin ei acum să strige că nu ştiu ce se întâmplă, când vrea un investitor să bage bani acolo, după ce că staţiunea este în paragină de atâţia ani şi că nu vine nimeni. Eu nu spun că este bine sau rău, ci că trebuie să tratăm conform procedurilor. Şi dacă, de fiecare dată când vine un investitor bun, rău, PNL-ist, PSD-ist sau de oriunde ar veni el, noi ne aşezăm la masă, administraţia publică locală, şi spunem: «tu nu ar trebui să fii aici, eşti un nenorocit, ne furi pământul!» ce rezolvăm? Lasă că îl ţinem noi până când ajungem în situaţia în care îl dăm pe gratis. Deci sunt chestiuni care ţin de planul de afaceri al cuiva şi din punctul meu de vedere oportunitatea a hotărât-o Consiliul Local Chiscani. Au votat în Consiliu, sunt hotărâri care se aprobă cu două treimi. Nu ar trebui să ne băgăm noi. Şi eu vă spun că nu vreau să intru într-o falsă temă, cea legată de terenuri. Păi, să scoatem lista cu terenuri din Chiscani şi din Lacu Sărat, să vedem cine are proprietăţi. Şi din Lacu 1 şi din Lacu 2 şi de peste tot. Să vedem cum au fost obţinute proprietăţile acelea”,  a completat Dănăilă, criticând modul în care PSD-iştii l-au ameninţat pe primarul Chiscaniului, Costică Cojea.

“Au fost ameninţaţi consilierii de acolo că o să vină să dea explicaţii pe la Poliţie, că o să fie excluşi din partid, indiferent de partid. Ce se întâmplă, se destabilizează o comună doar pentru că Dogărescu e de la PNL?!”, a mai adăugat sursa citată.

 

Varga aşteaptă decizia Prefectului Judeţului

Nici deputatul Vasile Varga nu a dorit să vorbească foarte mult despre legalitatea atribuirii terenurilor pe care Dogărescu vrea să realizeze mega-investiţia de 7 milioane de euro, însă a apreciat că răspunsul va veni din partea Prefecturii.

“Nu mă pot pronunţa. Dar pentru simplu motiv că am văzut în presă toată această chestiune, vreau să vă spun ce m-a deranjat. (...) Discuţiile de la PSD. Până la urmă, Instituţia Prefectului va fi cea care trebuie să spună dacă acea hotărâre este temeinică şi legală. În prima parte. De fapt, asta se şi aşteaptă. Dacă se revocă se ajunge la instanţă şi atunci constată judecătorul dacă e sau nu e corectă hotărârea. Chestiunea care a deranjat foarte mult, este că după atâţia ani de zile de paragină şi gunoaie, a unora cărora le-au fost acordate atâtea facilităţi în Lacu Sărat, până acum nimeni nu a sesizat vreodată ceva, însă se sesizează acum când este o investiţie de milioane de euro! Să faci asemenea investiţie, cu salariaţi, pe nişte mormane de gunoi e ceva. Dar poate că dacă era un altul şi nu era Dogărescu, care este membru al PNL, altfel stăteau lucrurile. De asta nu vrem să ne pronunţăm pe oportunitate. Pentru că este membru în partid, este secretarul general al PNL. E deranjat să facem afirmaţii”, a adăugat Varga.

 

Sesizări din partea cititorilor privind terenul acordat lui Nicu Niţă, aproape gratis

Nu trebuie omis faptul că într-un mod similar, în urmă cu mai bine de şapte ani, omul de afaceri Nicu Niţă, în prezent deputat PSD Brăila, a primit aproape cadou (prin concesiune, la preţul de 0,4 lei/lună/mp) din partea Primăriei Brăila, terenul de 2.500 mp de la “Măgarul Tăvălit”, o piaţetă cu “renume” din zona de nord a cartierului Chercea, pentru a realiza o serie de investiţii, potrivit laudelor proprii ale social-democratului. Însă anii au trecut, iar pe suprafaţa respectivă încă nu s-a întâmplat nimc, după cum bine ne-a semnalat unul dintre cititorii noştri, deşi terenul a fost dat tocmai pentru schimbarea aspectului zonei, în contextul în care acesta se află situat pe o arteră importantă de circulaţie - drumul Focşaniului.

Reamintim că, pe cele două terenuri primite prin drept de superficie în Staţiunea Lacu Sărat, unul de 6.475 mp (în spatele hotelului “Diana” pe care îl renovează) şi altul de 3.647 mp (situat pe malul Lacului Sărat, unde ar trebui să realizeze o staţie de pompare pentru o viitoare bază de tratament), omul de afaceri Vasile Dogărescu a promis o investiţie de 7 milioane de euro. Acesta susţine că vrea să realizeze un hotel de patru stele, cu bază de tratament acreditată ca unitate spitalicească, două restaurante, săli de conferinţe şi eventual, o plaja privată în viitor.
Categorie articol: 

Comentarii