Mergi la conţinutul principal

Liberalii, foc şi pară pe prefectul de Brăila pentru că a absentat la şedinţa CJ. EXCLUSIV: Prefectul reacţionează

Înainte de a fi ales un nou preşedinte la cârma judeţului, câţiva consilieri judeţeni au ţinut să-şi exprime nemulţumirea vizavi de prefectul judeţului, Nicu Lucian Olteanu, care, deşi a fost invitat să asiste la şedinţă, nu a venit. Astfel, cei care s-au ridicat în picioare şi şi şi-au exprimat public dezamăgirea faţă de neonorarea invitaţiei de către prefect au fost liberalul Ovidiu Nechita şi ţărănistul Gheorghe Chiru.
"Prefectul a fost invitat de fiecare dată la şedinţele Consiliului Judeţean şi nu a venit niciodată. Nu vă puneţi un semn de întrebare de ce dumnealui nu a fost prezent niciodată la şedinţele noastre?", a declarat consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita, în timp ce colegii săi de partid dădeau din cap, semn că îi susţin opinia. Imediat a luat cuvântul Gheorghe Chiru, consilier PNŢCD, care l-a atacat mult mai dur pe reprezentantul guvernului în Brăila."Aşa ceva n-am putut să văd, domnule! Nu se poate! Să nu aibă pur şi simplu lejeritatea de a veni în faţa unor oameni care vor să-l cunoască? Am văzut că are doar o fotografie la ziar. Dacă ziarul pierde fotografia aia? Ce facem? Cum îl mai recunoaştem? L-aţi chemat de atâtea ori, au fost atâtea probleme, nu e în stare să vină? Sunt chestiuni care vizează şi problema Prefecturii, au fost atâtea lucruri pe care le lămuream, nu mai existau nici cârcoteli, nici cârcotaşi!", s-a revoltat ţărănistul Chiru.
Încă preşedintele interimar al CJ în acele momente, Viorel Mortu a ţinut să-i tempereze pe cei doi consilieri, spunându-le că e opţiunea prefectului de a veni sau nu la şedinţă. "Opţiunea de a nu veni e a dumnealui, nu a mea. Vă rog, nu e acesta subiectul!", a replicat Mortu.
Vicepreşedintele PNL Alexandru Dănăilă a declarat că parlamentarii liberali vor face săptămâna viitoare o interpelare către ministrul de Interne, acuzându-l pe prefect că este "partinic şi pro PSD". "PNL Brăila dezaprobă gestul prefectului de Brăila, Nicu Lucian Olteanu, care, deşi a fost invitat să ia parte la şedinţa de alegere a viitorului preşedinte al CJ, a preferat să nu participe. Gestul prefectului este unul cu atât mai surprinzător cu cât are biroul în aceeaşi clădire cu sala de şedinţe în care s-a desfăşurat întrunirea Consiliului Judeţean Brăila. Prefectul este garantul respectării legii în teritoriu şi, din această perspectivă, prezenţa domnului Olteanu la această şedinţă ar fi fost necesară. Poate că ar fi fost interesat domnul prefect să vadă cum pesediştii şi-au semnat buletinele de vot, ca la şcoală, să arate că respectă disciplina de partid. Prin absenţa sa, prefectul demonstrează că este partinic şi pro PSD, că nu este interesat ca lucrurile în Brăila să intre în normalitate. De altfel, parlamentarii PNL vor face săptămâna viitoare o interpelare către ministrul de Interne, pentru a explica acest comportament", a precizat Dănăilă.

Reacţia prefectului vizavi de criticile aduse de consilierii judeţeni

Reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au reuşit să obţină în exclusivitate declaraţia prefectului judeţului Brăila, Nicu Lucian Olteanu, vizavi de cele întâmplate în şedinţa de vineri a CJ. "Prezenţa mea la şedinţa din data de 29 ianuarie 2016 ar fi fost considerată o imixtiune în atribuţiile CJ şi o influenţă asupra modului de votare, cu atât mai mult cu cât alegerea preşedintelui CJ implică, de fapt, exprimarea unui vot politic. Desfăşurarea şedinţelor consiliului în condiţiile de legalitate este asigurată de secretarul judeţului, care prezintă în faţa consilierilor judeţeni punctul său de vedere cu privire la legalitatea proiectelor de hotărâri sau a altor măsuri supuse deliberării consiliului. Dacă este cazul, acesta va refuza să contrasemneze hotărârile pe care le consideră ilegale. Prin urmare, nu prefectul este cel care se poate pronunţa în cadrul şedinţelor cu privire la legalitatea sau nelegalitatea proiectelor supuse dezbaterilor, ceea ce ar presupune o antepronunţare. Dezbaterile din cadrul şedinţelor, precum şi modul în care consilierii şi-au exprimat votul se consemnează într-un proces verbal semnat de preşedintele CJ şi secretar, care îşi asumă prin semnare responsabilitatea veridicităţii celor consemnate. Controlul de tutelă administrativă se exercită ulterior adoptării hotărârilor şi a comunicării acestora către Instituţia Prefectului", a afirmat Olteanu, reprezentantul guvernului în teritoriu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro