Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Liberalii brăileni desfiinţează bugetul propus de PSD

• deputatul Vasile Varga şi liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, au criticat dur bugetul naţional propus de PSD-işti, numindu-l, după modelul preşedintelui Klaus Iohannis, bugetul “ruşinii, minciunii şi ipocriziei” • aceştia au ţinut să clarifice motivele pentru care PNL nu a votat propunerea coaliţiei PSD-ALDE

 

Deputatul Vasile Varga şi preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, au ţinut, recent, să explice de ce liberalii nu au votat bugetul naţional propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE. Aceştia susţin, asemenea declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, că avem de-a face cu un buget “al ruşinii naţionale”, nerealist, supraevaluat şi apărut cu întârziere, care pune serioase piedici în modernizarea României. Cei doi au mai adăugat că parlamentarii PNL au refuzat să voteze proiectul de buget pentru anul 2019, deoarece alianţa a încercat doar să-şi acopere nereuşitele multiple din timpul guvernării de până acum.

“Noi, liberalii, nu am girat propunerea actualului guvern, după ce am constatat că avem de-a face cu un buget mincinos. Prima mare minciună pe care coaliţia majoritară a încercat să o impună a fost atunci când a vorbit despre un buget al investiţiilor. În realitate, este un buget de consum, nu unul de dezvoltare. Să ne gândim doar la ceea ce se întâmplă în comunităţile locale, unde s-au transferat responsabilităţi noi, dar s-au tăiat fonduri. Să ne gândim doar ce se va întâmpla cu indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, copiii cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora şi, în general, cu tot ceea ce înseamnă asistenţa socială. Primăriile va trebui să acopere acest important domeniu, dar nu au la dispoziţie alocări bugetare de la nivel central. Ce va presupune aceasta? Diminuarea bugetelor de investiţii. Asta se va reflecta direct în calitatea vieţii cetăţenilor: spitale, mediu, infrastructură, iluminat stradal, salubritate”, a declarat Varga.

Liberalii brăileni consideră că bugetul este complet nerealist, câtă vreme a fost construit pe o prognoză incorectă şi fals optimistă, a unei creşteri economice de 5,5% din PIB, în condiţiile în care Comisia Europeană a redus prognoza până la 3,8%, iar Banca Mondială, până la 3,5%, ceea ce demonstrează lipsa de responsabilitate a celor care au gândit construcţia bugetară. Aceştia mai spun că au refuzat să voteze bugetul şi pentru că este unul populist, astfel că se tem că nu va putea fi executat şi va pune în pericol veniturile românilor, în special cele ale pensionarilor şi ale salariaţilor din sistemul public. Mai mult, că perpetuează şi lipsa de predictibilitate pe care mediul economic o reclamă.

“Bugetul României pentru 2019 trebuia să intre în execuţie la 1 ianuarie, trebuia trimis parlamentului din noiembrie 2018, dar incompetenţii care conduc România nu au fost capabili să-l construiască la timp. Va mai dura câteva săptămâni până când se va aproba bugetul judeţului Brăila şi, ulterior, bugetele oraşelor şi comunelor. Comunităţile locale sunt, practic, blocate, pentru că nu pot face plăţi decât în limita unui procent din cheltuielile anului trecut. În schimb, aceeaşi gaşcă PSD a propus mărirea subvenţiilor acordate partidelor politice de 28 de ori faţă de anul trecut, la colosala sumă de aproape 100 de milioane de euro, din care PSD ar fi urmat să primească jumătate. În final, suma a fost diminuată, dar tot PSD este principalul beneficiar al banilor publici, asta în timp ce în România nu există autostrăzi şi drumuri practicabile. Mai mult, prin actualul buget, preşedinţii consiliilor judeţene vor primi pentru echilibrare un procent de 30%, faţă de 18% anul trecut, ceea ce, în traducere liberă, înseamnă că primarii vor sta cu mâna întinsă  la preşedintele de CJ, care se ştie bine că va da doar oamenilor de la PSD, nu şi primarilor din opoziţie”, a avertizat şi Alexandru Dănăilă.
Categorie articol: 

Comentarii