Mergi la conţinutul principal

Liberalii încearcă să schimbe modul în care se facturează apa pluvială

• deputatul liberal Vasile Varga a anunţat că a depus un proiect legislativ privind eliminarea facturării apei meteorice, deoarece nu i se pare normal modul în care se calculează în prezent această taxă • în paralel, PNL-iştii brăileni au început o campanie pentru strângerea de semnături în acest sens • totodată, într-o campanie ce se desfăşoară concomitent, liberalii vor să strângă 5.000 de semnături pentru micşorarea taxei de salubritate

 

Deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, a făcut primii paşi pentru eliminarea apei pluviale din facturile brăilenilor. Parlamentarul a anunţat, recent, prin intermediului unui comunicat de presă, că a propus câteva modificări esenţiale la Legea 241/2006, a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, deoarece consideră că modul actual de calculare şi facturare a apei meteorice este ilegal.

Concret, în propunerea deputatului liberal se arată că alineatele 9 şi 12 ale articolului 31 din Legea 241 se modifică şi vor avea următorul conţinut: “Contractul individual de furnizare/prestare a serviciului care se încheie cu utilizatorii din imobilele de tip condominiu se elaborează de către operator, prin corelarea obligaţiilor prevăzute la alin. (7) şi (8) pe structura contractului-cadru aprobat de ANRSC. Contractul va cuprinde şi clauze referitoare la modalitatea de determinare şi plată a cantităţilor de ape uzate. De asemenea, convenţiile individuale vor cuprinde şi clauze referitoare la modalitatea de determinare şi plată, în condominu, a cantităţilor de ape uzate”. Totodată, Varga încearcă să mai introducă un nou alineat în cadrul legii, care stabileşte faptul că “apele meteorice se facturează exclusiv în sarcina autorităţilor publice locale şi a instituţiilor publice”.

 

Varga, se bazează pe semnăturile pe care liberalii le vor aduna de la cetăţeni

Deputatul liberal a ţinut să sublinieze că tocmai în baza formulei de calcul actuale, în judeţul nostru, s-a ajuns la facturi aberante pentru lunile în care nici măcar nu a plouat. Varga susţine că demersul său va avea un impact mai mare în Parlament, dat fiind faptul că liberalii brăileni vor aduna semnături de susţinere din partea brăilenilor.

“Colegii mei de la organizaţia judeţeană a PNL au redactat modificările pe care le propunem, iar iniţiativa urmează acum să intre în procesul legislativ normal, pentru a ajunge la dezbatere şi aprobare. În expunerea de motive am amintit că una dintre problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială), fiind taxaţi în baza unor informaţii statistice oferite de Institutul Naţional de Meteorologie, chiar dacă în realitate, nu a plouat sau nu a nins în perioada respectivă. De fapt, pentru apa meteorică (pluvială) nu există măsurători exacte, la acest moment, pentru fiecare localitate în parte - aşadar, baza de impunere este ilegală, în opinia noastră, iar această taxă nu trebuie plătită de consumatorii casnici din România - în orice caz, nu în forma în care se calculează ea acum. Precizez că potrivit formulei de calcul actuale, în judeţul Brăila s-a ajuns în situaţia aberantă ca în unele cazuri, contravaloarea apei pluviale să reprezinte circa 75% din valoarea totală a facturii pentru serviciile de apă şi canalizare aferente lunilor iulie şi august, deşi în perioada amintită a fost secetă”, a afirmat Varga.

 

Liberalii brăileni au demarat două campanii de strângere de semnături

Pe lângă semnăturile stânse pentru eliminarea taxei apei pluviale de pe facturile cetăţenilor, liberalii încearcă, în paralel, să strângă semnături şi pentru micşorarea taxei de salubritate de la 11 lei pe persoană pe lună, la 6 lei. Aceştia au demarat, vineri, la sediul din Calea Călăraşilor colţ cu strada Tineretului, campania “Jos taxele «Dragomir»! Brăila Semnează!”, primii semnatari fiind chiar parlamentarii, consilierii judeţeni şi municipali ai partidului.

“Avem un obiectiv de peste 5.000 de semnături, pe care să le luăm şi care să fie fundamentul pentru iniţierea unui proiect de hotărâre în CLM Brăila. Sunt curios dacă primarul şi consilierii PSD vor vota «împotriva» unui proiect iniţiat de cetăţenii municiului, în premieră pentru Brăila din câte cunosc”, a declarat preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, făcând precizarea că brăilenii pot semna şi pe pagina de Facebook oficială a campaniei, cât şi pe Petiţii online.

Dănăilă a mai anunţat că vor exista echipe mobile formate din parlamentari, consilieri municipali şi judeţeni, care vor merge pe străzile oraşului şi vor discuta cu brăilenii despre importanţa şi necesitatea celor două demersuri.

“În paralel strângem semnături pentru eliminarea taxei pentru apa de ploaie. De când am deschis acest subiect, foarte mulţi cetăţeni au venit şi ne-au adus facturile, şi-au spus toate supărările, pentru că sunt taxaţi pe apa de ploaie cu nişte sume foarte mari, deşi în Municipiul Brăila nu a plouat în vara acestui an, nici măcar la nivelul limitelor anuale anterioare. (...) Am decis să luăm atitudine. Mai mult decât atât, am depus o cerere prin consilierii noştri, să ştim şi noi cât plăteşte Primăria pentru apa de ploaie? Pentru că dacă fiecare cetăţean plăteşte o sumă lunară pentru suprafeţele construite, la fel şi Primăria, mă gândesc că ar trebui să plătească nişte sume către CUP Dunărea pentru domeniul public construit. Sunt convins că dacă ar face asta, cetăţenii nu ar mai trebui să plătească nimic. Mă refer la toate străzile şi trotuarele. Sunt suprafeţe construite”, a adăugat liberalul.

Atât Dănăilă, cât şi deputatul Antoneta Ioniţă, prezentă la conferinţa de presă, au ţinut să sublinieze că odată strânse semnăturile, acestea vor ajuta la susţinerea în Parlament a proiectului privind schimbarea legislaţiei legată de factura la apă.

“Mulţumesc pentru această campanie mai mult decât binevenită pentru locuitorii Municipiului Brăila. Cu toţii am simţit pe pielea noastră şi taxa de salubritate mărită, dar şi această impunere privind apa pluvială în factură. (...) Să sperăm că această campanie va fi foarte bine primită în rândul brăilenilor”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro