Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leul - tare, ca untul la soare!

Cresterea preturilor de consum s-a accelerat la 0,69% in luna iulie, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 9,04%, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in luna iulie a anului 2005, cind rata inflatiei s-a situat la 9,3%.
In luna iulie a acestui an, grupa produselor nealimentare a fost singura care a inregistrat o crestere a preturilor, de 2,31%, marfurile alimentare ieftinindu-se cu 0,68%, iar serviciile cu 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS.
Avansul preturilor produselor nealimentare a fost determinat de scumpirea gazelor naturale cu 12,53% si a energiei electrice cu 4,51%.
In total, grupa energie electrica, gaze si incalzire centrala, care detine de altfel cea mai mare pondere in Indicele Preturilor de Consum (IPC), a consemnat o crestere de 6,64%.
Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost inregistrate de tutun si tigari (3,66%) si combustibili (1,37%), si aceste produse avind ponderi insemnate in IPC.
Din grupa marfurilor alimentare, piinea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%, cresterea fiind impulsionata cu precadere de carnea de porc, preturile pentru acest produs inregistrind un avans de 1,56%.
Preturile la lapte si produse lactate s-au majorat cu 0,25%, iar cele la brinza cu 0,7%.
Pe de alta parte, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evolutie sprijinita de scaderea preturilor la cartofi cu 12,73%.
De asemenea, fructele si conservele de fructe au consemnat scaderi de preturi de 6,32%, pe fondul reducerii preturilor la fructele proaspete cu 11,22%.

Transportul aerian, telefonia si chiriile s-au ieftinit

Din grupa serviciilor, telefonul s-a ieftinit cu 2,06%, la fel si transporturile aeriene, iar chiriile cu 0,03%.
Cresteri de preturi s-au inregistrat la transportul rutier, cu 0,36%, la abonamente auto, cu 3%, si apa, canal si salubritate, cu 0,72%.
Rata medie lunara a inflatiei din primele sapte luni a fost de 0,5%, comparativ cu 0,4% in perioada similara din 2007.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) fata de precedentele 12 luni (august 2006 - iulie 2007) determinata pe baza IPC este 7,5% si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 7,6%.
In luna iulie, IPC fara bauturi alcoolice si tutun s-ar fi plasat la 0,55%, iar fara combustibili, la 0,64%.
Excluzind influenta produselor ale caror preturi sint reglementate, IPC s-ar fi situat la 0,01%.
De asemenea, fara legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sint reglementate, IPC ar fi fost de 0,48%.
Rata anuala a inflatiei din iulie a fost similara cu cea estimata de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, de 9-9,2%, interval anuntat cu ocazia prezentarii celui mai recent raport asupra inflatiei.
Unii analisti economici prognozasera cresteri de preturi mai accelerate, estimind ca avansul anual ar putea ajunge la 9,5%.
Oficialul BNR considera ca din luna august inflatia va intra pe un trend descendent, care va continua pina la finele anului.
La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, revizuirea in sus a inflatiei a fost generata atit de presiunile din partea excesului de cerere, amplificate de accelerarea cresterii PIB din primul trimestru din 2008, dar si de dinamica alerta a cresterii salariilor din sectorul bugetar si de majorarile preconizate ale pensiilor.
Tinta BNR de inflatie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii