Mergi la conţinutul principal

Leul, la noi minime record. Cine mai crede în revenirea monedei naţionale?

Presiunea pe leu a continuat şi ieri, în absenţa unei intervenţii vizibile din partea băncii centrale, astfel că referinţele BNR pentru euro şi dolar au urcat la noi valori record, de 4,6397 lei/euro, respectiv 3,8343 lei/dolar. în sesiunea precedentă s-au atins precedentele maxime istorice, de 4,6009 lei/euro şi respectiv 3,7999 lei/dolar.
Leul s-a depreciat abrupt în ultimele trei săptămâni, cu 4,2% la nivelul referinţei, doborând record după record. Percepţia jucătorilor a fost şi continuă să fie afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale. Cotaţia de referinţă de luni indică o scădere a leului cu 7,4% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.
Totodată, în raport cu dolarul, moneda naţională a pierdut 14,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unităţi. Pentru francul elveţian, cursul BNR a urcat de la 3,8314 lei/franc la 3,8630 lei/franc, reprezentând noul maxim pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.
La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,6370 - 4,6400 lei/euro, niveluri similare ultimelor cotaţii de luni. Ulterior, rata de schimb a început să urce şi a atins un record istoric de 4,6460 lei/euro pe piaţa interbancară. După ce a fost atins noul record, cursul a coborât pentru scurt timp la 4,6275 - 4,6300 lei/euro. Spre jumătatea sesiunii, cotaţiile au revenit din nou peste 4,64 lei/euro, iar după publicarea cursului de referinţă rata de schimb a atins un nou record, 4,65 lei/euro.

Ponta: Leul se va întări!

încercând să dea un semnal de siguranţă, premierul Victor Ponta le-a spus ieri reprezentanţilor mediului de afaceri că doreşte ca duminică, prin votul la referendum, criza politică să se încheie, iar de luni problemele economice şi financiare să redevină prioritatea principală, iar investitorii să beneficieze de stabilitate şi predictibilitate.
"Vroiam astăzi (...) să vă asigur că, duminică, criza politică se va încheia, într-un fel sau altul, prin decizia democratică a poporului român şi că de luni ne întoarcem la problema numărul unu a oricărei ţări europene în acest moment, şi anume situaţia economică şi financiară. în baza evaluării noastre, criza politică a influenţat piaţa financiară, în special cursul de schimb, şi de aceea duminică sunt la fel de dornic ca şi dumneavoastră să punem capăt, într-un mod democratic, prin vot, unei crize politice şi de luni să avem stabilitate, predictibilitate şi coerenţă în actul economic, ceea ce cred că fiecare investitor privat, străin sau român, mai mare sau mai mic, îşi doreşte pentru România", a spus Ponta.
Acesta declarase, încă de luni seara, că evoluţia monedei naţionale în raport cu euro se va "normaliza" de săptămâna viitoare, iar leul chiar se va întări după ce criza politică se va încheia prin votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui
La rândul său, preşedintele interimar Crin Antonescu după 30 iulie lucrurile în ceea ce priveşte cursul de schimb leu-euro, se vor calma, însă "doar într-una din variante".

BNR nu mai are resurse

De cealaltă parte, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că Banca Naţională nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minimă, menţionând că afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt ale unui "naiv".
"Numai un naiv spune «îşi va reveni leul», se va întări peste noapte. Nu, va fi foarte greu să mai revină la valorile care au fost când domnul Ponta a primit mandatul deoarece cursul, ştiţi şi dumneavoastră foarte bine, are o componentă de încredere extrem de ridicată. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este dată de încrederea în stabilitatea politică. Nu vom reveni, dar măcar stopăm deprecierea", a afirmat Băsescu.
"Nici măcar Banca Naţională nu mai are resurse enorme să intervină pe piaţă să ţină leul la un curs acceptabil, pentru că ne apropriem de limita sub care nu putem coborî din punct de vedere al rezervelor BNR", a mai afirmat Băsescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro