Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leonard Orban va fi un alibi pentru modul oneros al PDL de a derula fondurile europene

Întrebat cum va vota PNL în Parlament în privinţa propunerii de înfiinţare a ministerului afacerilor europene, vicepreşedintele liberal Varujan Vosganian a precizat: "Nu discutăm despre niciun fel de numire până când nu ni se prezintă organigrama ministerului şi relaţiile sale funcţionale cu celelalte ministere. Ne interesează mai pu?in persoana, ne interesează instituţia".
"Tema de fond e legată de asumarea de către întregul Guvern a responsabilităţilor care le revin. Dacă Guvernul nu oferă, într-o dezbatere cu cele două Camere ale Parlamentului, o explicaţie şi o asumare de responsabilitate - nu de răspundere- pentru dezastrul de până acum, nu avem niciun fel de speranţă că înfiinţarea unui astfel de minister ar putea să aducă ceva util, pentru că cei care vor derula în continuare programele operaţionale vor fi tot miniştrii de până acum", a mai spus liderul PNL.
În privinţa lui Leonard Orban, care va prelua şefia noului minister, Vosganian a apreciat că "persoana în cauză, altminteri onorabilă, nu se încadrează în peisajul general şi va fi probabil folosită ca o cauţiune morală". "L-aş fi sfătuit pe dl Orban să se gândească de două ori înainte de a accepta, va fi un ministru practic fără minister, va fi de fapt un alibi pentru acelaşi mod oneros de a derula fondurile europene, va fi folosit. E păcat de experienţa dlui Orban să se lase folosit de un Guvern care nu-l merită până acum. S-ar putea ca dl Orban să se dovedească foarte potrivit acolo, îi doresc să nu se întâmple acest lucru, să nu avem un nou teoretician al politicii cum avem la ministerul muncii", a comentat Vosganian.
El a atras atenţia că, în ce priveşte absorbţia fondurilor europene, "Guvernul riscă să ne ducă înapoi în spaţiu, să ne scoată în afara UE". "Datele pe care le avem arată că nivelul real al absorbţiei e de 680 milioane euro, adică 3,5%. E posibil ca cifrele să fie reduse în urma auditului. Socotim că este doar un gest de demagogie sugestia că un ministru fără minister ar putea rezolva problema fondurilor europene. A numi o persoană care nu are o funcţie politică importantă în partidul său, care nu are o experienţă politică suficientă, care nu va avea minister de fapt şi nici atribuţii, care vor rămâne tot la ministerele unde clientelele au deja drumul bătătorit, este o soluţie iluzorie", a precizat Vosganian.
Potrivit acestuia, PNL cere premierului să dea el socoteală de absorţia de doar 3,5%, dar şi pentru faptul că, în clipa în care se va negocia bugetul 2013-2020, România riscă să primească mult mai puţin din cauza prestaţiei dezastruoase a guvernării..
Birourile Permanente reunite au fost convocate luni, la ora 13.00, în pregătirea şedinţei comune a plenului celor două Camere unde Guvernul va cere un vot pentru aprobarea înfiinţării noului minister pentru fonduri europene.
Scrisoarea primului-ministru Emil Boc prin care propune înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene şi numirea lui Leonard Orban ca deţinător al acestui portofoliu a fost trimisă miercuri după-amiază preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.
Boc a făcut aceste două propuneri invocând prevederile articolului 85, alineatele 2 şi 3 din Constituţie şi a solicitat organizarea unei şedinţe comune a Parlamentului prin care să se dea un vot pe aceste propuneri.
"Ministerele şi membrii Guvernului prevăzuţi în hotărârea Parlamentului nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea încrederii Guvernului, cu modificările rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constituţia României, nu fac obiectul modificării structurii şi componenţei Guvernului. Primul-ministru solicită preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să dispună măsurile necesare în vedera organizării unei şedinţe comune a celor două Camere pentru obţinerea aprobării Parlamentului în ceea ce priveşte înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene", se arată într-un comunicat de presă emis de la Palatul Victoria.
Categorie articol: 

Comentarii