Mergi la conţinutul principal

Legume multe, cerere puţină

Lunile august, septembrie şi o parte din octombrie stau sub zodia conservelor pentru iarnă. Gospodinele care vor să mănânce peste iarnă mai ieftin şi mai sănătos îşi fac acum provizii. Cu toate acestea, legumele frumoase de-ţi iau ochii zac pe tarabe, deşi au preţuri atractive. Roşiile costă între 1şi 2 lei kilogramul. Cele la 1 leu sunt ceva mai trecute, însă la 2 lei se pot cumpăra roşii frumoase, de le mănânci din ochi. Vinetele şi ele variază ca preţ şi calitate, de la 0,8 lei la 1,2 lei pe kilogram, dar cine are răbdare să caute poate găsi la un preţ mediu vinete excelente, proaspete, numai bune de conservat. Ardeii galbeni sunt şi ei la preţuri foarte bune, în medie 1,5 lei kilogramul. Cei roşii sau ardeii capia sunt ceva mai scumpi, preţul variază între 3,5 şi 5,5 lei kilogramul, dar legumele sunt foarte frumoase. Şi bamele se găsesc destul de uşor şi doar cu 10 lei kilogramul. Verdeaţa, pătrunjelul, mărarul, leuşteanul sunt pe toate tarabele la preţuri mici, chiar şi trei legături la 1 leu.

Raiul gospodinelor - legume frumoase la preţuri mici

Roşiile zemoase, aromate, strivite bine şi fierte vor fi un excelent bulion sau suc de roşii la iarnă, iar vinetele coapte, care au acum pulpa albă şi lipsită de seminţe se vor transforma în minunate salate de vinete. Tot acum şi bamele ţepoase se pot conserva, îmblânzite cu borşul acru de tărâţe, ca să li se simtă savoarea mai târziu. Ardeii graşi, galbeni sau roşii aşteaptă şi ei rânduiţi frumos pe tarabe să fie luaţi acasă de gospodine, pentru a fi conservaţi pentru ardei umpluţi sau zarzavat de ciorbă. Aceste legume dau un gust extraordinar mâncărurilor iarna, iar înlocuirea lor cu cele conservate industrial nu au nici pe departe acelaşi gust, ca să nu mai vorbim de preţ. Cel mai bun bulion are doar 24% pulpă de roşii, în timp ce bulionul făcut acasă este 100% din roşii. În plus, iarna, preţul legumelor proaspete este unul prohibitiv, iar gustul lasă şi el de dorit.
Toate gospodinele ştiu aceste lucruri, însă puţine mai vin să cumpere legume de sezon pentru conserve. "Acum vin de la serviciu. Am cumpărat ceva ardei şi roşii ca să fac zarzavat de borş. Dacă voi avea timp voi face şi alte conserve, zacuscă, dar nu prea am timp", ne-a mărturisit o tânără gospodină care făcea ultimele cumpărături pentru acasă. O altă doamnă, ceva mai în vârstă, cumpăra 10 kilograme de vinete. "Da, le pun la congelator. Ne ajung, că doar nu mâncăm numai vinete. Mai pun şi ardei copţi, păstăi fierte, tot la congelator. În primăvară am pus spanac şi urzici tot aşa. E mai ieftin şi mai bun, dar punem şi noi cât avem bani". O altă cumpărătoare, trecută bine de vârsta mijlocie, cumpăra doar câţiva ardei. "Nu conserv. Cumpăr ca să pregătesc acum. Nu am nici bani pentru conserve şi nici nu mai pot să fac. Mâncăm puţin şi e mai mare deranjul cu conservarea", a spus cumpărătoarea, mulţumită de preţul mic al legumelor.

20piata2 Marfa multă, frumoasă, nu are căutare pentru că lumea nu are nici bani, nici timp de conserve Coşmarul agricultorilor - marfă multă şi frumoasă pe care nu o poţi vinde

De partea cealaltă a baricadei, în spatele tarabelor, comerciaţii şi producătorii sunt dezamăgiţi. Vând puţin şi la preţuri mici. De cele mai multe ori pleacă seara cu marfa înapoi acasă. O producătoare din Comăneasca a venit în piaţă cu doar câteva kilograme de vinete şi două lăzi de roşii. "Sunt de la mine din grădină. Am venit cu vinete puţine pentru că ieri nu le-am dat şi m-am întors cu ele. Azi, dacă aveam, dădeam mai multe. Vreau să dau ce-am adus şi să nu mai vin sâmbătă, duminică, pentru că avem şi noi casă. Mai vin abia marţi. E păcat că-i marfă multă şi nu se cumpără". Un alt producător, Tudor Lupu, din Vărsătura, comuna Chiscani, este amărât că-şi dă legumele muncite din greu pe mai nimic. "Nici apa nu o scoatem la preţurile astea, dar ce să facem? Vin unii cu marfă cumpărată engros şi pun un preţ, nu putem să cerem mai mult, că nici aşa nu cumpără lumea. Unii nu vor să cumpere verdeaţa dacă e legată cu papură, vor numai cu elastice din alea colorate. Roşiile, o frumuseţe, le dau cu 1,5 lei. Au venit să cumpere cu 1 leu, dar nu le dau. Mai bine mă întorc acasă cu ele şi le fac bulion. E greu că în toată piaţa nu ştiu dacă suntem cinci producători, restul intermediari şi ei stabilesc preţul. În sat muncim toată familia în grădină, dar nu scoatem mare lucru".
Nici comercianţii nu sunt mai fericiţi. Ei au un câştig minim pe kilogram, dar sunt amărâţi şi ei că se vinde puţin. "Degeaba avem marfă frumoasă, vorbim frumos, lăsăm lumea să aleagă, nu au bani şi cumpără te miri ce. Avem, roşii, ardei, aducem mereu de la acelaşi producător din Viziru, dar câştigăm foarte puţin. Azi am vândut doar câteva kilograme. Este mult mai prost decât anul trecut", a spus Nicoleta Barbălată. Aceeaşi părere o are şi Nicu Toader, comerciant de varză dulce şi varză murată. "Aduc varza de undeva de lângă Tecuci, însă abia dacă vând 100 de kilograme pe zi. Merge foarte prost, mult mai rău decât anul trecut".
Dacă legumele de sezon nu se mai vând ca anul trecut, la alte produse vânzările merg mulţumitor. Vânzările de borş, zarzavaturi pentru supe merg mulţumitor. Cătina, un fruct important pentru sănătate, care se poate conserva acum, se vinde după preţ. Dacă e mai ieftină, în jur de 10 lei kilogramul, merge. Altfel, la 15 lei kilogramul, cât era ieri cătina adusă din Vrancea, lumea se uită şi trece mai departe.
Acesta este doar începutul sezonului conservelor. Poate în septembrie gospodinele vor ceda frumuseţii legumelor ce le aşteaptă pe tarabe şi vor cumpăra mai mult. Altfel, deşi a fost un an bun, agricultorii nu vor avea de ce să se bucure.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro