Mergi la conţinutul principal

Legislatia referitoare la persoanele cu handicap s-a modificat din nou

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a intrat in vigoare in acest an. Unele articole ale acestui act normativ au generat interpretari diferite si, din acest motiv, in aceasta luna a fost publicata in Monitorul Oficial, OUG nr. 14 care vine in completarea prevederilor legii de baza.
Astfel, art. 10 al legii se completeaza cu precizarea ca persoanele cu handicap beneficiaza de ''asistenta medicala gratuita, inclusiv de medicamente gratuite, atit pentru tratamentul ambulatoriu, cit si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate, in conditiile stabilite prin contractul cadru". Dispozitivele medicale la care aveau dreptul persoanele cu handicap vor fi acordate gratuit in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare.

Concedii, indemnizatii si program de lucru redus pentru parintele care are in ingrijire copil cu handicap grav

Potrivit modificarilor aduse de OUG nr. 14/2007, persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza de: concediu si indemnizatie pentru cresterea celui mic sau, dupa caz, de stimulent lunar, pina la implinirea de catre copil a virstei de 3 ani, concediu si o indemnizatie in cuantum de 450 lei pentru copilul cu virsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pina la implinirea de catre acesta a virstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, concedii medicale pentru ingrijirea minorului care are nevoie de internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu, indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, in cuantum de 450 lei, acordata persoanei cu handicap care nu realizeaza venituri in afara celor prevazute la art. 57 al. 4 litera a, pina la implinirea de catre micut a virstei de 3 ani, indemnizatie lunara de 300 lei, acordata persoanei cu handicap care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 57 al. 4 litera a, pentru copiii cu virsta cuprinsa intre 3 si 7 ani. Tot in categoria drepturilor intra si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 300 lei, acordata persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de OUG nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, pina la implinirea de catre copil a virstei de 3 ani, iar pentru cei cu virsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, un ajutor lunar in cuantum de 150 lei. De asemenea, persoanele care cresc copii cu handicap beneficiaza si de alocatie lunara de plasament, majorata cu 50% in comparatie cu suma primita pentru minorii fara disabilitati. "Procedura de acordare a acestor drepturi se stabileste prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noii ordonante. De toate aceste drepturi pot beneficia, la cerere, unul dintre parinti, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoana care a fost numita tutore si persoana care are minorul in plasament sau in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist. Cuantumul indemnizatiilor si al ajutoarelor va fi actualizat potrivit indicelui cresterii preturilor de consum, prin hotarire de guvern", se precizeaza intr-un comunicat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro