Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lecţia Diasporei pentru brăileni. Doi români stabiliţi în Canada, veniţi la redacţia cotidianului pentru a semna «Fără penali în funcţii publice»

• o brăileancă şi un braşovean, plecaţi peste Ocean imediat după Revoluţie, au revenit în ţară pentru a semna iniţiativa cetăţenească, dar şi pentru a participa la mitingul Diasporei de pe 10 august, la Bucureşti • aceştia ne-au spus că, din exterior, corupţia din România este extrem de vizibilă • momentan, nu sunt dispuşi să se întoarcă definitiv, dacă ţara nu se curăţă de penali

 

Un gest cât un manual de educaţie civică! Doi români, stabiliţi în Canada din 1989, au venit la redacţia cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a semna iniţiativa cetăţenească “Fără penali în funcţii publice!”. Au ales să vină aici, pentru că ea este brăileancă la origine, iar el braşovean. Pe lângă faptul că vor o ţară fără politicieni cu probleme în justiţie, cei doi ne-au declarat că intenţionează să participe inclusiv la mitingul Diasporei, programat pentru 10 august, la Bucureşti, în Piaţa Victoriei.

Ei sunt Elena şi Mircea, ambii trecuţi de 60 de ani. Au ales să părăsească România imediat după Revoluţie. Ţara care i-a “adoptat” este Canada, iar acum ei locuiesc în Montreal. Revin în ţară o dată la câţiva ani, cu acelaşi dor şi nod în gât cu care şi-au lăsat în urmă patria-mamă în 1989. Amândoi îşi doresc să revină, cândva, pentru totdeauna pe pământ românesc, însă situaţia actuală a României îi descurajează. Mai ales că nu prea s-a schimbat nimic de când au emigrat, susţin aceştia. Cum se vede din exterior ceea ce se întâmplă acum pe scena politică şi administrativă din ţara noastră? Teribil de coruptă!, ne-au spus Elena şi Mircea. Primul lucru pe care-l fac atunci când se trezesc dimineaţa e să citească presa românească. Au făcut o selecţie a site-urilor de ştiri, pentru că nu vor să fie dezinformaţi, aşa cum ne-au mărturisit, şi citesc mereu cu sufletul la gură ultimele evenimente din România. Se trezesc mereu cu speranţa că poate peste noapte s-a schimbat ceva în ţara lor mamă şi se pot întoarce liniştiţi, acasă. Aşteptarea a devenit tot mai grea, iar schimbarea aceea în bine pare a fi tot mai departe. Iar clasa actuală politică este, din punctul lor de vedere, plină de oameni corupţi, fără patriotism în suflet şi rău-voitori.

Mircea ne-a povestit cum se vede România de peste Ocean. “Eu sunt plecat de 30 de ani, am plecat după Revoluţie. Mi-am imaginat că pot să mă realizez profesional mai bine în străinătate şi, în plus, nu mi-au plăcut toate jocurile politice de la acea vreme. Am avut o şansă şi am plecat. Aşteptăm o schimbare majoră care să ne determine să ne întoarcem, dar care nu se mai întâmplă, din păcate. Suntem la curent cu tot ce se întâmplă în ţară. Se vede ca o ţară extrem de coruptă, teribil de coruptă! O boală teribilă care nu se mai vindecă. Urmărim şi aşteptăm un moment prielnic pentru a ne întoarce. Dar vedem că de fapt toată lumea pleacă în străinătate. Toţi românii spun că vor să avem o ţară ca afară, dar acest lucru nu pare că se mai întâmplă. Toţi pleacă din România”, ne-a spus bărbatul.

 

«Îmi iubesc ţara, aşa cum este ea, săracă şi pe ultimul loc la aproape toate capitolele»

Românul stabilit de zeci de ani în Canada ne-a mai spus că actualii politicieni sunt oameni fără suflet şi rău-voitori, iar patriotismul lipseşte cu desăvârşire din sufletele lor. “Sunt foarte mulţi oameni care nu au ce căuta la conducerea ţării. Nu sunt patrioţi, nu au inimă pentru a pune tot ce e mai bun în slujba oamenilor şi a acestei ţări. Din păcate, au ajuns în vârf doar cei care au dat din coate şi s-au căţărat pe nişte posturi pe care nu le merită. Sunt inconştienţi şi rău-voitori. Nu au pic de patriotism în suflet şi nu au nici credinţă în Dumnezeu. De aceea nu au credinţă nici în lege. Cu durere în suflet, vă spun că îmi iubesc ţara, aşa cum este ea, săracă şi pe ultimul loc la aproape toate capitolele. Nu excelăm decât la ce este negativ în lume. Din păcate, sunt foarte mulţi oameni care susţin grupul mic de infractori şi le convine să fie aşa. Injustiţia şi corupţia provoacă cele mai mari nemulţumiri. Am văzut că în Suedia, Olanda şi în ţările nordice, parlamentarii se duc cu bicicleta la serviciu şi fac lucruri bune pentru cetăţeni. În România, ei se duc cu ditamai maşinile, vapoarele la serviciu. Îşi bat joc de ceilalţi, îi scuipă, aruncă ţigările pe jos”, ne-a declarat sursa citată. Acesta a mai adăugat că nu toată presa românească este în regulă. Atunci când citeşte ştirile, are grijă să se informeze doar de pe site-uri ce furnizează informaţii reale şi nu dezinformează. “Mai există două elemente care mă calcă pe inimă şi suflet: cele două «ventilatoare de rahat», adică cele două televiziuni Antena 3 şi România TV, care scuipă cu minciuni. Eu cred că posturile astea sunt ca nişte bombe ruseşti, aceşti oameni sunt finanţaţi de marii infractori şi au scopul de a păcăli populaţia. Sunt mulţi oameni naivi care chiar cred ce se vorbeşte la aceste posturi. În plus, pe holurile multor instituţii există televizoare deschise non-stop pe Antena 3. Când oamenii vor reuşi să smulgă din perete aceste televizioare, să dea cu ele de pământ şi să nu se mai uite la Antena 3 şi România TV, atunci vor avea senzaţia că au realizat ce se întâmplă. Până atunci, sunt păcăliţi şi le convine. Şi bineînţeles vor vota în continuare cu aceşti indivizi. Mulţi tac şi se întâmplă aceste lucruri. Puteau fi stopate foarte multe iniţiative şi legi, dar tocmai pentru că instituţiile statului sunt împănate cu indivizi propuşi fie de Iliescu, Băsescu şi alţi şmecheri”, a adăugat bărbatul originar din Braşov.

În toate cele declarate, Mircea a fost aprobat de către Elena, dar şi completat. “Ne-am îmbolnăvi efectiv de supărare pentru ce se întâmplă aici, dacă am locui în România. Mă doare sufletul pentru oraşul ăsta care ar putea fi a doua Viena a Europei. Are un potenţial foarte mare. Noi, dimineaţa, când ne trezim, înainte de a merge la serviciu, deschidem internetul şi citim ştirile din România. Ne trezim cu durere aici, în suflet, de ciudă pentru injustiţia care se întâmplă în România”, a spus femeia brăileancă.

Atât Mircea, cât şi Elena vor fi prezenţi, pe 10 august, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, anunţat de Diaspora. Îşi doresc să fie peste un milion de oameni la demonstraţie, iar cei de la Putere să se sperie de popor şi să nu mai facă atât de mult rău oamenilor prin legile cu dedicaţie pe care le adoptă sau încearcă să le adopte în ultima perioadă. “Sperăm să schimbăm ceva, iar la următoarele alegeri să vină lumea. Asta, dacă nu se întâmplă ceva rău între timp şi vom avea alegeri doar aşa, de formă. Liviu Dragnea a fost condamnat tocmai pentru fraudă la referendum şi tu îl laşi să participe la organizarea alegerilor? Probabil de-asta a obţinut PSD un număr atât de mare de voturi în întreaga ţară!”, ne-a mai spus Mircea.
Categorie articol: 

Comentarii