Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Laur a primit o şansă la viaţă! Transplantul de rinichi, un succes

• tânărul brăilean diagnosticat cu insuficienţă renală a suferit un transplant de rinichi, la un spital privat din Braşov • echipa de medici a fost formată din specialişti din Geneva, Gent, Cluj, Tg. Mureş şi Braşov • la intervenţie s-au folosit cele mai moderne tehnici de transplant

 

Brăileanul de 26 de ani, Laurenţiu Prozan, a cărui viaţă depindea de un transplant de rinichi extrem de costisitor din punct de vedere financiar, are motive să zâmbească din nou. După ce s-au strâns banii necesari operaţiei - peste 30.000 euro -, în urmă cu câteva zile, tânărul a primit un rinichi de la soţia sa. Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat în cadrul unui maraton de transplant renal ce a avut loc la Spitalul “Sf. Constantin din Braşov”, eveniment ce a reprezentat o premieră medicală pentru Europa de Est. Potrivit site-ului spitalului privat, echipa de medici care s-a ocupat de transplant a fost formată din specialişti din Geneva, Gent, Cluj, Tg. Mureş şi Braşov. De asemenea, tehnicile chirurgicale au fost de vârf, unice în peisajul transplantului din România, şi anume prelevarea rinichiului de la donator prin tehnica robotică DaVinci, dar şi o tehnică în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT - Robotic Assisted Kidney Transplantation, în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară au fost realizate folosind robotul DaVinci, conform aceluiaşi site.

Impresionantă este şi povestea de viaţă a lui Laurenţiu Prozan. Acesta şi-a cunoscut soţia în urmă cu un an şi numai după câteva luni s-au şi căsătorit. Viaţa i-a pus la mare încercare atunci când tânărul a aflat că suferă de o afecţiune renală severă. Boala a evoluat extrem de repede şi a ajuns la dializă. Pentru că statul nu deconteză intervenţiile de transplant realizate în sistem privat, apropiaţii lui Laurenţiu Prozan au demarat pe Facebook o campanie de strângere de fonduri necesare acoperirii cheltuielilor operaţiei. Povestea are un final fericit, deoarece banii au fost strânşi, iar intervenţia chirurgicală a reuşit. De curând, Laur a postat pe internet o fotografie cu primii paşi ai săi după transplant.

“Vă mulţumesc tuturor pentru generozitatea voastră! Vă mulţumesc pentru faptul că nu aţi rămas indiferenţi în faţa bolii mele, în faţa poveştii mele şi că aţi ales să îmi fiţi alături în această luptă pentru viaţă. Voi aţi reuşit să îmi redaţi speranţa. Acum, când ştiu câţi oameni s-au mobilizat pentru mine, am încredere că o să fie totul bine într-un final... îndrăznesc din nou după mult timp să mă gândesc la viitor şi îmi spun că totul ar putea fi povestea mea cu happy end!”, a scris Laur pe pagina special creată pentru străngerea de fonduri, înainte de intervenţia chirurgicală.

 
Categorie articol: 

Comentarii