Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

•miercuri, de la ora 17.00, profesorul Dumitru Anghel lansează volumul de  publicistică şi eseuri contemporane OPERA OMNIA  “De la cronică muzicală la critică literară”

 

Miercuri, 8 mai 2019, ora 17.00, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila, Sala “Fănuş Neagu”, are loc lansarea volumului OPERA OMNIA  “De la cronică muzicală la critică literară” - publicistică şi eseuri contemporane scrise de Dumitru Anghel. Evenimentul va fi prezentat de scriitorii Viorel Coman, Gheorghe Lupaşcu, Lucia Pătraşcu şi prof. Vasile Ioan Zbarcea şi moderat de Dragoş Adrian Neagu, directorul instituţiei gazdă.

“Combinând cele două mari pasiuni, muzica şi literatura, făcând un adevărat pact de neagresiune, autorul trasează cu mult har o punte de la Cronica muzicală la Critica literară, demonstrând cititorului că artele nu se separă, ci pot trăi împreună, contribuind la şlefuirea şi înnobilarea sufletului uman”, subliniază scriitorul Emilian Marcu în recenzia “Dumitru Anghel, portret în aquaforte”.

Profesor de limba şi literatura română şi director la mai multe şcoli din Brăila,  publicist, critic literar, redactor la mai multe ziare locale, Dumitru Anghel este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala de Sud-Est, fiind o personalitate binecunoscută în viaţa culturală a urbei, atât în cea literară, cât şi în viaţa muzicală, pentru întreaga sa activitate didactică, publicistică şi editorială. A scris peste 2000 de articole, cronici muzicale, de film şi teatru, recenzii de carte şi eseuri pentru ziarele şi revistele brăilene, din ţară şi de peste hotare. A organizat cenaclul literar “Mihu Dragomir” şi a publicat prima plachetă – Zbor Alb - a poeţilor brăileni.

Născut la 23 august 1939, în satul Secara, judeţul Teleorman, Dumitru Anghel este absolvent al Facultăţii de Filologie, Universitatea Bucureşti, iar debutul  publicistic a avut loc în 1962, pe vremea când era student în anul patru, cu o cronică muzicală la Concertul Orchestrei Simfonice Gewanhauus, din Leipzig, de la Ateneul Român, în revista Contemporanul.

Scriitorul Dumitru Anghel a debutat în 1997 cu “Monografia Şcolii nr. 12”, apoi au urmat cărţile: “Portrete în aquaforte” - în 2004, “Cetăţeni de onoare ai Brăilei” şi “Brăila muzicală” - în 2005, “Portrete cu variaţiuni pe contrapunct” şi “Jurământul Euterpei”- în 2006, “Portrete în clarobscur” - 2007, “Reverenţe critice” - 2008, “Recensa rediviva” - 2010, “Critică literară şi muzicală” - 2012, “O samă de scriitori” - 2014, “Anamorfozele lui Narcis” în 2015, “Note de lector”-2016, “Eram studenţii care...”, în colaborare cu George Apostu, în 2018.

În cartea “Note de lector”, care cuprinde o serie de recenzii de carte şi critică literară, autorul declara că nu este nici pe departe “un critic literar intolerant şi demolator” şi că are intenţia de a-l face pe cititor “să asculte de îndemnul bătrânului cronicar… că nu este mai plăcută şi mai de folos zăbavă decât «cetitul cărţilor», mai ales acum, în vremurile asaltului agresiv al calculatorului şi al televizorului”.

 
Categorie articol: 

Comentarii