Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lansăm pe www.PressHub.ro secţiunea „Bani Europeni”

Luni, 10 septembrie 2018: Freedom House România anunţă lansarea unui nou proiect sub egida PressHub.ro, reţea inovatoare de presă: PressHub.ro/BaniEuropeni, susţinut de jurnalişti din presa locală şi centrală şi de un total de 24 de publicaţii din România.

Ce se întâmplă cu banii europeni care ajung în România? Cum le creştem impactul şi cum ajunge să fie finanţat un proiect cu bani de la Uniunea Europeană? Cum scoatem la lumină bunele practici şi cum putem reduce birocraţia? Din 10 septembrie, răspundem la toate aceste întrebări pe PressHub.ro/BaniEuropeni, un proiect Freedom House România, în parteneriat cu Radio France Internationale România, Transilvania Reporter, Gazeta de Sud, Viaţa Liberă Galaţi şi Ziarul de Iaşi.

Secţiunea „Bani Europeni” din cadrul PressHub.ro este parte din proiectul “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanţat de Comisia Europeană prin DG Regio. Proiectul mai cuprinde seminare şi dezbateri locale şi va genera, în total, peste 300 de articole despre ce se întâmplă în România cu banii primiţi în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Articolele sunt publicate pe platforma PressHub.ro şi în publicaţiile partenere.

Partenerii noştri: RFI - Radio France Internationale România, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viaţa Liberă (Galaţi) şi Ziarul de Iaşi.

Publicaţiile partenere: Arad24.net, Banatul Azi, Biz Braşov, Cluj Today, Crişana, Express de Banat, Gazeta de Dimineaţă, Hargita Nepe, Info Sud-Est, Inroman.ro, Jurnalul de Argeş, Jurnalul Văii Jiului, Liber în Teleorman, Obiectiv de Suceava, Obiectiv - Vocea Brăilei, Revista 22, Transilvania Business, Vrancea 24, Zi de Zi - Târgu Mureş.

Proiectul a debutat în luna iulie 2018, cu un seminar care a adus laolaltă jurnalişti, specialişti în domeniul gestionării şi controlului fondurilor europene, alături de experţi în achiziţii publice, în scopul de a-i specializa pe ziarişti în domeniul fondurilor europene structurale şi de investiţii (FESI). Peste 30 de jurnalişti din presa locală şi centrală au dobândit noi informaţii şi au analizat problemele cu care se confruntă România în gestionarea acestor bani, o miză crucială pentru dezvoltarea economico-socială a ţării.

Având la îndemână aceste date, în următoarea etapă a proiectului, jurnaliştii implicaţi prezintă, în peste 300 de articole publicate în perioada septembrie 2018 – aprilie 2019 pe platforma PressHub.ro şi în publicaţiile partenere, răspunsuri la întrebări precum:

Care este rolul politicii de coeziune? Cum sunt finanţate proiectele? Cum promovăm bunele practici şi reducerea birocraţiei pentru îmbunătăţirea transparenţei, accesibilităţii şi eficientizării fondurilor de coeziune? Cum asigurăm vizibilitatea proiectelor finanţate? Cum creştem impactul acestor bani intraţi în România?

Majoritatea jurnaliştilor participanţi fac parte din reţeaua „Jurnalişti în Serviciul Public”, fiind implicaţi deja şi în alte proiecte ale Freedom House România, precum Bursele Europene - Jurnalişti în Dialog, Oraşul uitat, Tânărul Jurnalist al Anului, Jurnalism de investigaţie şamd.

Lansăm astăzi un proiect care reuneşte o echipă de peste 30 de ziarişti din toată România, pasionaţi şi dedicaţi profesiei lor. Este rodul întâlnirilor cu ei de-a lungul a cel puţin zece ani, al seminariilor, al cursurilor şi al evenimentelor realizate de Freedom House România cu scopul de a sprijini actul jurnalistic. Sunt profund recunoscătoare celor ce au făcut posibil acest proiect, parteneri din presa centrală şi locală, şi aşteptăm să ni se alăture, în proiecte editoriale viitoare, şi alţi jurnalişti care cred în continuare în misiunea lor de a informa corect publicul din România”, arată Cristina Guseth, director al Fundaţiei Freedom House România.

Obiectivele proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”:

- promovarea unei mai bune înţelegeri a rolului politicii de coeziune;

- creşterea nivelului de informaţie cu privire la proiectele finanţate de Uniunea Europeană;

- încurajarea dialogului privind politica de coeziune;

- promovarea schimbării de bune practici şi a reducerii birocraţiei, în scopul de a îmbunătăţi transparenţa, accesibilitatea şi eficientizarea fondurilor de coeziune;

- diseminarea informaţiei cu privire la modul de accesare a fondurilor europene şi cu privire la proiectele finanţate prin fonduri de coeziune, finalizate sau în curs de desfăşurare.

Finanţator: Comisia Europeană, prin DG Regio.

Proiectul “Cohesion Policy in Romania: Better Understanding, Reporting, Dissemination” a fost selectat în cadrul REGIO - Programul Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională al Uniunii Europene. Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a Uniunii Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor. Copyright © 2018 PressHub.ro - Toate drepturile rezervate

Despre PressHub.ro

Proiect editorial marca Freedom House România, PressHub.ro este o platformă de exprimare liberă a unei reţele inovatoare de presă formată din jurnalişti care aleg să se pună în serviciul public. Totodată, PressHub îşi propune să devină un centru de resurse pentru jurnalişti, un instrument menit să susţină profesionalismul şi calitatea muncii lor.

 

Despre Freedom House România

Freedom House România este o organizaţie non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului şi valorile democraţiei, ale statului de drept şi ale bunei guvernări. Din 1998, ne concentrăm pe câteva direcţii majore: profesionalizarea presei şi specializarea jurnaliştilor; apărarea drepturilor omului şi promovarea acţiunilor cu caracter social; consolidarea statului de drept şi îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie; creşterea capacităţilor manageriale şi de comunicare ale administraţiei publice locale şi centrale.

 

Alte proiecte majore în derulare la Freedom House România:

 

Conferinţa OLAF: „Litigii pe Fonduri Europene” Cluj-Napoca, 27-28 septembrie 2018

 

Concursul Tânărul Jurnalist al Anului, ediţie aniversară - 20 de ani

 

Competition Rules, Revistă online de Concurenţă

 

www.PressHub.ro

www.FreedomHouse.ro

Facebook.com/PressHubRomania

Facebook.com/FreedomHouseRo

Linkedin.com/company/Freedom-House-Romania

 
Categorie articol: 

Comentarii