Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lacu Sărat a îngheţat bocnă

În ciuda salinităţii ridicate a apei, gerul din ultimele zile a transformat Lacu Sărat din Brăila într-un adevarat patinoar natural. Gheaţa acoperă lacul pe întreaga sa suprafaţă, iar în unele zone, aceasta are chiar şi 20-30 de centimetri grosime. Specialiştii, dar şi administratorii bazei de tratament, dau asigurări ca fenomenul este normal şi că nămolul nu-şi pierde astfel calitaţile curative. "Chiar dacă este apă foarte sărată, concentraţia de apă sărată este mai mare la adâncime, mai mică la suprafaţă şi temperaturile fiind foarte, foarte scăzute, s-au format pe centrii de impurităţi puncte de solidificare. A şi nins, temperaturile fiind foarte scăzute, vântul a bătut cu putere. Deci, este ceva normal", a explicat Florin Moraru, profesor de fizică la Colegiul "Gh. M. Murgoci" Brăila. La rândul lor, administratorii bazei de tratament dau asigurări că îngheţarea Lacului Sărat nu va afecta sub nicio formă proprietăţile curative ale nămolului sapropelic. "Nămolul este pe fundul lacului, nu-l afectează nimeni şi nimic. Singurul care îl afectează este oxigenul. El trebuie să fie acoperit mereu cu apă. Lacul îngheaţă numai la temperaturi de - 10, -12 grade, şi, cum au fost vreo trei, patru zile la rând cu ger, a înghetat", a declarat Ion Tănase, administratorul unei baze de tratament din staţiune.

Peisaj de basm pentru localnici

Unii localnici nu-şi explică fenomenul, dar, oricum ar fi el, oamenii se bucură de peisajul de poveste. "E prima oară când îl văd îngheţat. E foarte frumos. Nu-mi dau seama cum de a îngheţat, probabil de la atâta ger. Acum e bucuria mea ca am nişte patine şi cred că ar fi bine să facem un rodaj pe el acum, să vedem cum este. Cred că mă ţine", ne-a spus Valentin, un localnic din Chiscani. Plăcut surprinşi de peisaj s-au arătat şi câţiva brăileni aflaţi la o scurtă plimbare prin staţiune. "Am ieşit puţin să ne recreem. E foarte frumos peisajul, ca de poveste. Observ că a îngheţat şi lacul. E ciudat fenomenul, dar dacă stăm şi ne gândim că şi Marea Neagră a îngheţat, parcă nu mai e ciudat", a adăugat un alt brăilean aflat şi el în staţiune, la sfârşit de săptamână. Mai puţin boemi, unii brăileni au pus fenomenul pe seama concentraţiei scăzute de sare din lac. "Ne place peisajul, într-adevăr e frumos, dar nu trebuia să îngheţe lacul. Dacă-i sărat nu trebuia să îngheţe, înseamnă că n-are sare de ajuns", a fost comentariul Vioricăi.
Lacu Sărat este o staţiune balneară situată în Câmpia Brăilei, la 5,5km distanţă de oraş. Adâncimea apei variază între 0,6 şi 1,80m. Apa are un grad ridicat de mineralizare de peste 80g/l, şi favorizează dezvoltarea unei microfaune care îi conferă calităţi terapeutice deosebite. Concentraţia de cloruri este de aproximativ 300 g/l. Nămolul sapropelic ce se extrage din lac are un conţinut ridicat de hidrogen sulfurat şi este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afecţiuni reumatice. Anul, circa 8.000 de oameni din toate colţurile ţării vin aici la tratament.

 
Categorie articol: 

Comentarii