Mergi la conţinutul principal

Labirintul admiterii la liceu (XV)

In fiecare an, pentru a ajuta elevii de clasa a VIII-a publicam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de

invatamint liceal. De aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea celor doi ani

de studii la Scolile de Arte si Meserii (SAM). Pentru a urma cursurile unei scoli de arte si meserii nu este nevoie de promovarea Testelor

Nationale. Dupa doi ani de studii elevii obtin nivelul I de calificare profesionala. Daca vor sa-si continue studiile la liceu, trebuie sa

mai faca un an de completare, iar dupa sustinerea unui alt examen de certificare, se obtine un nivel de pregatire profesionala de nivel II.

In continuare pot fi parcursi inca doi ani, ciclul superior al liceului, care se finalizeaza cu obtinerea unui nivel de calificare III.

Obtinerea acestui nivel de calificare nu este conditionata de obtinerea diplomei de bacalaureat. Daca se doreste schimbarea domeniului de la

SAM la liceu se pot da examene de diferente. Media de admitere pentru SAM este cea obtinuta de elev in anii de gimnaziu.

Lucrator in

prelucrare carne, peste, lapte, conserve

Lucratorii din acest domeniu realizeaza pregatirea materiei prime, carne, peste, lapte,

fructe, in vederea transformarii acesteia in preparate specifice si produse conservate, manipuleaza materiile prime, le depoziteaza in spatii

special amenajate, asigura igiena spatiilor si a instrumentelor de lucru. Pentru exercitarea meseriei sint recomandate dexteritate digitala

si manuala. La nivelul II de calificare elevii sint pregatiti pentru meseria preparator produse din carne si peste. Acestia vor supraveghea

instalatii pentru sacrificarea animalelor, transarea carnii, a pestelui si transformarea materiilor prime in produse specifice, respectind

retetele stabilite de tehnicienii si inginerii din domeniu. Au responsabilitati privind evitarea contaminarii produselor cu microorganisme si

etichetarea lor corespunzatoare. Clase pentru lucratori in prelucrare carne, peste, lapte, conserve sint la grupurile scolare: "Nenitescu" -

7,2, Edmond Nicolau" - 6,68, Liceul "Matei Basarab" Maxineni si Scoala de Arte si Meserii Movila Miresii.

Lucratorii in morarit si

panificatie

Acesti lucratori manipuleaza produsele brute - cerealele, le sorteaza, contribuie la transformarea lor in materie prima

pentru produsele finite de panificatie sau prepara si prelucreaza aluaturi. Elevii dobindesc competente privind aplicarea unor metode de

conservare a cerealelor, pregatirea cerealelor pentru macinis, prepararea aluaturilor, intretinerea utilajelor. Semnificativa pentru

exercitarea meseriei este dexteritatea manuala, sanatatea si igiena. La nivelul II de calificare elevii devin brutari-patiseri-preparatori

produse fainoase. Locuri pentru aceasta calificare sint la grupurile scolare "Nenitescu" - 7,2 si Edmond Nicolau" - 6,68.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro