Mergi la conţinutul principal

La zi de sarbatoare, Politia Romana a ales sa aiba alaturi si jurnalistii

Ieri, cu incepere de la ora 12.00, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, jurnalistii au participat la mai multe evenimente organizate de politistii braileni cu ocazia Zilei Politiei Romane. Politistii au considerat ca de la acestea nu puteau lipsi jurnalistii, partenerii care ii tin in contact permanent cu cetatenii, prin punctarea obiectiva a succeselor sau insucceselor acestora. Astfel, ziaristii au avut ocazia de a vizita, in Holul de Onoare al Inspectoratului, o expozitie cu copii ale documentelor istorice de la inceputurile Politiei Romane, organizata cu sprijinul Directiei Judetene Braila a Arhivelor Statului. Cel mai vechi document dateaza inca din 20 mai 1864 si este o adresa a sefului Politiei orasului Braila catre "comisarii de rosu si negru", privind afisarea listelor alegatorilor comunali", iar unul dintre cele mai importante documentele prezente data din 6 noiembrie 1944 si era un referat al comisarului ajutor Stefanescu, adresat chestorului Politiei municipiului Braila, privind verificarea "caselor clandestine de prostitutie" din oras.
"Documentele expuse astazi vin sa ilustreze activitatea de zi cu zi a politistilor braileni din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX lea pina la instaurarea regimului comunist in Romania. Am cautat sa evidentiem prin aceste documente modul de punere in practica a odinelor transmise de organele ierarhice din cadrul Ministerului de Interne de catre comisarii de culori la inceput si mai apoi de circumscriptii, si mai ales desfasurarea activitatii politienesti atit a conducerii Politiei brailene, cit si a agentilor din subordine, prin prezentarea unor rapoarte de serviciu", a declarat Stefania Botez, consilier al Directiei Arhivelor Nationale din Braila.
De asemenea, in Sala de Conferinte, ziaristii au fost implicati direct si la realizarea unui portret robot, pe baza unor semnalmente comunicate specialistului criminalist, care a operat datele in programul Imagetrak si, apoi, au asistat la o demonstratie computerizata efectuata cu ajutorul sistemului digital de analiza a urmelor "Lucia Forensic". Cu ajutorul acestui program performant, politistii reusesc sa identifice detalii microscopice ale urmelor lasate de diferite instrumente la locul faptei. Acest program a intrat in dotarea Politiei Braila in anul 2003. Un succes al acestui program a fost acela ca un individ arestat pe nedrept a fost eliberat, pentru ca printr-o analiza cu acest program s-a dovedit ca presupusul infractor nu corespundea inaltimii si astfel a fost eliberat. Asa ca, pe linga identificarea multor infractori, acesta mai ajuta si la eliberarea unora ce sint inchisi pe nedrept. De asemenea, activitatile desfasurate in cinstea Zilei Politiei Romane au fost prilej de atractie speciala pentru elevii scolilor generale din comunele Tufesti, Stancuta, Bertestii de Jos si Viziru. Caravana compusa din autoturisme de serviciu de la Politia orasului Insuratei s-a deplasat la aceste scoli cu scopul de a prezenta elevilor tehnica de lucru a politistilor, precum si exercitii tehnico-aplicative ale ciinilor-politisti. Curiosi, toti elevii au venit sa incerce aparatura cu care sint dotate masinile de serviciu si sa cunoasca modul in care se pot apara impotriva faptelor antisociale si accidentelor rutiere. Tinerii au fost informati si au primit pliante cu privire la conditiile de participare la examenele de admitere in scolile de Politie, care se vor desfasura in vara acestui an, putind ajunge astfel colegi de breasla si, la final, au primit asigurarea ca aceste activitati se vor repeta in curind. Pentru ca a vazut cit de entuziasmati au fost copiii, subcomisar Damian Valentin, seful Politiei orasului Insuratei, a hotarit permanentizarea acestor activitati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro